Buna ziua
O parere, va rog.
un Bilet la Ordin poate fi incasat in numerar?
Sunt stagiar, iar la mai multe probleme sunt formulari de genul :
"S.C. X S.A. elibereaza la S.C. Y S.A. un bilet la ordin, care se incaseaza la scadenta in numerar." sau
"S.C. ALFA S.A. livreaza S.C. BETA S.A. produse finite pentru care primeste un bilet la ordin in valoare de 10.000 lei. Sa se efectueze inregistrarile necesare in contabilitatea tragatorului (beneficiarului) si a trasului (platitorului), in conditiile:
- A- decontarea se face direct, fara interventia bancii in numerar;
- B- decontarea se face prin intermediul bancii, pentru care se percepe un comision de 5%."
Eu stiam ca biletul la ordin se deconteaza numai prin intermediul bancilor, eventual se gireaza la alta entitate, dar decontarea tot prin banca se va face in final....
Cum trebuie inteles punctul A- din problema a 2-a?
Punctul B- presupun ca se refera la scontare cu comision de 5%.
Multumesc anticipat
BO in numerar?
Re: BO in numerar?
Care-i statutul profesional al papagalului care pune așa problema, că ar vrea să-l încaseze în numerar?
A. Ori vrea să vă încerce, ori e extrem de nepregătit și chiar crede o asemenea idioțenie.
B. 5121=4111-10.000; 667=5121-250
A. Ori vrea să vă încerce, ori e extrem de nepregătit și chiar crede o asemenea idioțenie.
B. 5121=4111-10.000; 667=5121-250
Biletul la ordin poate fi achitat și numerar. De regulă decontarea se face prin bancă marea majoritate a lor fiind emise cu scadență fixă. Dacă nu au scadență indicată ele sunt
Înregistrările sunt
4111=7015 pentru livrarea de produse
413=4111 pentru primirea BO
5311=413 pentru încasarea în numerar a BO
dacă BO este remis băncii pentru încasare
5113=413 la data remiterii
5121=5113 la data încasării efective
627=5121 comisionul perceput pentru încasare
Înregistrările sunt
4111=7015 pentru livrarea de produse
413=4111 pentru primirea BO
5311=413 pentru încasarea în numerar a BO
dacă BO este remis băncii pentru încasare
5113=413 la data remiterii
5121=5113 la data încasării efective
627=5121 comisionul perceput pentru încasare
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Oare? Și cu Legea din 34 și Normele BNR din 2008-2009 cum facem? Nu mai completăm toate datele de pe bilet, mai ales cea importantă, scadența? Și-o lăsăm așa, că după ce-i refuzat de bancă, ți-oi da banii?
Mea culpa, am simplificat și nu am mai trecut prin 413.
Nu merge 627, ăia's banii băncii, comisionul nemuncit (sau muncit pe un sfert), dar încasat de ei.
Aici e o pierdere din scontare, financiară, asumată de societatea emitentă pentru că vrea banii mai repede.
Mea culpa, am simplificat și nu am mai trecut prin 413.
Nu merge 627, ăia's banii băncii, comisionul nemuncit (sau muncit pe un sfert), dar încasat de ei.
Aici e o pierdere din scontare, financiară, asumată de societatea emitentă pentru că vrea banii mai repede.
Legea nu interzice plata în numerar a biletului la ordin.
Scontarea e altceva. Are loc atunci când banca îți plătește ea BO înainte de scadență, urmând ca la încasarea lui să-și tragă suma scontată.
Oricum că e 627 sau 667 ține de raționamentul profesional
Scontarea e altceva. Are loc atunci când banca îți plătește ea BO înainte de scadență, urmând ca la încasarea lui să-și tragă suma scontată.
Oricum că e 627 sau 667 ține de raționamentul profesional

- danilevicis
si daca valoare lui e mai mare de 5000 lei? nu intervine plafonarea numerarului?
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic
În viața reală da, dar aici discutăm despre o chestie teoretică de școală. Nu au ei timp de astfel de subtilități.
Intradevar e chestiune pur teoretica.
Iar formularea apare in culegerea de probleme de rezolvat pentru stagiu CECCAR, semestrul I.
Eram dezorientat, nu concepeam ca un instrument de plata care se obtine de la banca dupa anumite demersuri sa poata fi decontat direct in numerar.
ma rog... am mai invatat ceva...
Multumesc de raspunsuri.
o zi buna
Iar formularea apare in culegerea de probleme de rezolvat pentru stagiu CECCAR, semestrul I.
Eram dezorientat, nu concepeam ca un instrument de plata care se obtine de la banca dupa anumite demersuri sa poata fi decontat direct in numerar.
ma rog... am mai invatat ceva...
Multumesc de raspunsuri.
o zi buna