Buna ziua ,
am un autoturism care s-a cumparat in anul 2013.Patronul firmei a solicitat sa fie inregistrata amortizare accelerata in primul an de functionare .Durata completa de amortizare ar fi in anul 2017, dar anul acesta se va vinde autoturismul si raman cu un rest destul de semnificativ de amortizare. Deocamdata nu stiu daca se va vinde prin firme specializate sau nu ca sa-mi pot da seama daca este integral deductibila cheltuiala sau nu conform legii.
Intrebarea mea este legata de aceasta amortizare accelerata pe care am inregistrat-o in primul an daca este sau nu deductibila in totalitate in cazul unei vanzari prin firme specializate?
Va multumesc.
Amortizare accelerata
Re: Amortizare accelerata
Amortizarea este deductibila daca este calculata conform art. 24 din Codul fiscal, care pevede la urmatoarele aliniate:
"(6) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
a) in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
b) in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
c) in cazul oricarui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva."
Deci puteti opta pentru metoda de amortizare accelerata – conform art. 24, alin. (6), litera b) – iar amortizarea astfel calculata va fi deductibila fiscal conform art. 24, alin. (1).
La receptia imobilizarii se va stabili modul de amortizare si se va intocmi o Decizie a administratorului in acest sens. De asemenea se va mantiona in manualul de Politici contabile faptul ca pentru anumite echipamente se va utiliza metoda de amortizare accelerata.
Amortizarea astfel calculata va fi deductibila insa nu pentru ca figureaza in Manual, ci pentru ca sunt respectate prevederile art. 24 din Codul fiscal.
"(6) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
a) in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
b) in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
c) in cazul oricarui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva."
Deci puteti opta pentru metoda de amortizare accelerata – conform art. 24, alin. (6), litera b) – iar amortizarea astfel calculata va fi deductibila fiscal conform art. 24, alin. (1).
La receptia imobilizarii se va stabili modul de amortizare si se va intocmi o Decizie a administratorului in acest sens. De asemenea se va mantiona in manualul de Politici contabile faptul ca pentru anumite echipamente se va utiliza metoda de amortizare accelerata.
Amortizarea astfel calculata va fi deductibila insa nu pentru ca figureaza in Manual, ci pentru ca sunt respectate prevederile art. 24 din Codul fiscal.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
-
Re: Amortizare accelerata
...cred ca pe noul Cod este art.28. Dar in rest e la fel..Numerotatia e diferita