Buna ziua.
Se da urmatoarea situatie: PFA, neplatitor de Tva in Romania dar inregistrat in ROI, pune spre vanzare in Google Play o aplicatie software. La instalare este gratuita dar cu anumite sectiuni blocate,utilizatorul avand posibilitatea deblocarii lor in urma achitarii unui pret (in app purchase). Google se ocupa cu colectarea si virarea TVA-ului catre clientii finali dar doar pentru cei aflati in UE si alte cateva mici exceptii. In rest,spune ca ne revine noua obligatia de a declara,colecta si/sau vira mai departe tva-ul si alte taxe existente catre celalalte tari. (in Brazilia de exemplu exista o taxa de 25%,In Japonia o alta taxa,etc).
In urma incasarii pretului de la un client, nu se primeste alt document ca dovada a incasarii,decat un Order in care nu se precizeaza numele clientului ci doar adresa partiala si tara de provenienta.
Mi se par niste treburi complicate si incarcate de multa responsabilitate asa ca mi-as dori foarte mult sa ma ajutati, daca ati putea si ati dori, cu sfaturi si informatii ca sa stiu si eu ce am de facut. Nici macar nu stiu la cine ar trebui sa mai apelez; probabil la un consultant fiscal sau financiar....ca sa "ma luminez" si eu cu toata situatia in care ma aflu.
Iar legat de ce declaratii ar trebui sa depun si aici.... nici asta nu mai stiu sigur pentru ca pe unde am intrebat, nimeni nu mi-a dat un raspuns sigur sau concret.
Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu nerabdare niste lamuriri.
Taxe catre alte tari in urma vanzarilor de software
Re: Taxe catre alte tari in urma vanzarilor de software
Nu inteleg de ce ar trebui sa facturezi cu cota de TVA din Brazilia, de exemplu.
Facturarea serviciilor electronice, cu cota de TVA din tara de rezidenta a clientului neinregistrat in scopuri de TVA, este strict pentru serviciile din comunitate.
Pentru serviciile facturate intr-o tara necomunitara, se aplica regula scutirii de TVA, dat fiind faptul ca este export.
Facturarea serviciilor electronice, cu cota de TVA din tara de rezidenta a clientului neinregistrat in scopuri de TVA, este strict pentru serviciile din comunitate.
Pentru serviciile facturate intr-o tara necomunitara, se aplica regula scutirii de TVA, dat fiind faptul ca este export.
Eugen Pintea