Buna, va rog o parere...
Speta : Pers jurid neplatitoare de TVA, CAEN - cumparare si vz bunuri imobiliare proprii 6810, are in patrimoniu mai multe ha de teren agricol achizitionate de la persoane fizice acum multi ani. In septembrie 2016 vinde o parte din aceste ha catre o pj , valoarea livrarii depasind 220.000 lei. Trebuie sa se inreg in scopuri de TVA, sau aceasta livrare nu intra in CA pt TVA cf art 310(2) ?
Multumesc tuturor !
Depasire plafon CA pt inreg in scopuri TVA
Re: Depasire plafon CA pt inreg in scopuri TVA
Dupa umila mea parere, trebuie sa te inregistrezi ca platitor de TVA, daca vanzarea terenului respectiv este parte a activitatii tale. Tranzactiile cu teren, altele decat cele care au fost inregistrate initial ca imobilizari, intra in sfera de aplicare a TVA. Te vei inregistra, dar nu vei colecta TVA pe tranzactiile cu teren neconstruibil. Atentie, terenul extravilan nu este neaparat si neconstruibil, la fel cum terenul intravilan nu este intotdeauna construibil.
Eugen Pintea
Multumesc, Eugen ! Dupa mai multe conversatii cu alti colegi din breasla, am ajuns la concluzia ca nu am obligatia de a ma inregistra atata timp cat nu desfasor decat operatiuni scutite fara drept de deducere ( vezi art 316 (1) - persoanele care au obligatia sa se inregistreze). Deocamdata toate ternurile sunt agricole ( nu am mentionat nimic referitor la extravilan/intravilan, ci doar categoria de folosinta a terenurilor), chiar si daca m-as inregistra oricum nu deduc/colectez nimic nici la o eventuala vanzare, nici la arendare.
Sunt de parere ca trebuie sa analizezi foarte atent situatia ta.
1. Vanzare terenului este o activitate economica principala (cumperi in vederea vanzarii), sau este un eveniment accesoriu activitatii (o imobilizare pe care o vinzi)?
Daca raspunsul este DA, atunci trebuie sa te inregistrezi.
2. Din certificatul de urbanism al terenului, rezulta ca este construibil?
Daca raspunsul este DA, atunci trebuie sa te inregistrezi pentru ca nu este o operatiune scutita.
3. Neinregistrarea ca platitior de TVA este posibil sa-ti dauneze mai mult decat inregistrarea.
1. Vanzare terenului este o activitate economica principala (cumperi in vederea vanzarii), sau este un eveniment accesoriu activitatii (o imobilizare pe care o vinzi)?
Daca raspunsul este DA, atunci trebuie sa te inregistrezi.
2. Din certificatul de urbanism al terenului, rezulta ca este construibil?
Daca raspunsul este DA, atunci trebuie sa te inregistrezi pentru ca nu este o operatiune scutita.
3. Neinregistrarea ca platitior de TVA este posibil sa-ti dauneze mai mult decat inregistrarea.
Eugen Pintea
Am analizat atent situatia, zic eu
:
1. Nu este o activitate economica principala, e ocazionala - loturile care se vand sunt dispersate, nu s-a putut face alipirea acestora si e greu sa le dea si in arenda pt ca e destul de dificil sa se cultive o anumita cultura pe o portiune mica de teren intre alte culturi pe langa, asta este si motivul pt care s-au vandut aceste loturi
2. Nu Eugen, nu este construibil am spus asta din primul post, categoria de folosinta a terenului este agricola
3. Nu are la ce sa-mi dauneze, chiar daca ma inregistreaza ei din oficiu, am doar operatiuni SFDD (aceasta ocazionala vanzare de teren agricol si in rest terenuri date in arenda) si nu deduc nimic
Multumesc pentru implicare !

1. Nu este o activitate economica principala, e ocazionala - loturile care se vand sunt dispersate, nu s-a putut face alipirea acestora si e greu sa le dea si in arenda pt ca e destul de dificil sa se cultive o anumita cultura pe o portiune mica de teren intre alte culturi pe langa, asta este si motivul pt care s-au vandut aceste loturi
2. Nu Eugen, nu este construibil am spus asta din primul post, categoria de folosinta a terenului este agricola
3. Nu are la ce sa-mi dauneze, chiar daca ma inregistreaza ei din oficiu, am doar operatiuni SFDD (aceasta ocazionala vanzare de teren agricol si in rest terenuri date in arenda) si nu deduc nimic
Multumesc pentru implicare !
3. Daca esti obligat sa te inregisrezi, inseamna ca ai obligatia depunerii 394. Nedepunerea declaratiei poate sa-ti "dauneze".
Eugen Pintea