Achizitie intracomunitara cu plata accize
-
Achizitie intracomunitara cu plata accize
Bine v-am gasit! Nou pe forum, va rog sa ma ajutati/consiliati in urm. speta: sunt o firma neplatitoare de TVA, cu cod special de TVA pentru achizitii intracomunitare. Suntem la primul transport de bere artizanala cu alcool, pentru care am platit accize . Furnizorul are cod valid de TVA. Am introdus factura in "intrari-valuta" , cu T, am asociat factura de transport (pe lei, firma din Romania) si accizele platite. Cf. art. 138 (2) cod fiscal, accizele se adauga la baza de impozitare TVA. ( Valoare factura achiz.intrac.- 11.000; valoare accize platite in Rom- 340) Saga face asta, in felul urmator: in decl. 390 , la "A- Achizitii intrac.de bunuri - 11.340 . In decl. 301 baza de impozitare este 11.000 si val Tva 2.268, adica este calc. la baza 11.340. Tot in 301, la "Date privind obligatia de plata" este completata Sectiunea 1. Nu ar trebui sa apara operatiunea in Sectiunea 3- "Achiz. intrac. de produse accizabile " si baza de impozitare sa fie 11.340? Si inca o intrebare: daca obtin cod de TVA dupa depunerea decl.088, am dreptul de ajustare a TVA ptr acest stoc de marfa, tinand cont ca TVA-ul din aceasta achizitie se inregistreaza pe cheltuiala (635)? Multumesc.
Re: Achizitie intracomunitara cu plata accize
Ba da, dar e nevoie să completați manual în D301 baza în secțiunea corectă. Nu știe că sunt produse accizabile. Trimiteți o sugestie la firmă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Multumesc pentru raspuns. Ma gandeam ca logic ar fi sa fie completata automat sectiunea 3 din 301, atata timp cat accizele sunt recunoscute/adaugate in 390 si sunt inregistrate odata cu intoducerea facturii in rubrica aferenta. Ma gandeam ca nu am operat/vazut ceva bine. Deci, sa inteleg ca am introdus bine datele?.... Daca are cineva un raspuns privitor la ajustarea de TVA, va rog sa-mi raspundeti. Multumsc.
Eu zic că nu puteți ajusta.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.