Am o I.I. din 2011, servicii de consultanță IT, am început activitatea în sistem real și am funcționat pe sistem real inclusiv anul 2014. În aprilie 2014 m-am și angajat la o altă firmă cu un contract de 4 ore. Din 2015 am trecut pe normă de venit, m-am angajat la încă o firma cu contract tot pe 4 ore (cumulat cu primul contract normă întreagă). În perioada 2011-2014 conform declarațiilor depuse mi-am achitat "dările" la stat, la fiecare început de an întrebând la Asistență contribuabili dacă mai trebuie să depun vreo declarație în afară de D392B și D200, răspunsul fiind negativ de fiecare dată. Din 2015 când am trecut la normă de venit am depus declarația 220, iar doamna de la ghișeu m-a anunțat că trebuie să depun și declarația 600, am depus-o în 2015, iar în 2016 aceeași doamnă m-a anunțat că nu mai trebuie să o depun. Recent am fost anunțat ca urmează să primesc o somație de depunere a declației 600 aferentă anului 2014. Precizez încă o dată că din aprilie 2014 aveam și contract de muncă part-time. Din ce am găsit parte legislativă privind obligativitatea depunerii D600 pentru anul 2014 mi se pare că nu trebuia să depun. Voi ce credeți?
P.S. Extras din ce am găsit:
Atentie! Exista si cateva categorii de PFA care nu datoreaza contributia la pensii, si anume:
-Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2298 = 804 lei)
-Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
-Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
-Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, ele achitand contributii catre sisteme profesionale proprii de pensii - cum ar fi avocatii sau personalul clerical.
Situație ambiguă Intreprindere Individuală
Re: Situație ambiguă Intreprindere Individuală
Din cate am inteles se face ceva "audit" la cei cu venituri din activitati independente, de aceea s-au emis foarte multe documente (poate ca a fost nevoie sa se genereze niste venituri suplimentare catre imprimerie inca pe anul trecut
).
Verifica daca pentru 2014 aveai sau nu oblogatia de a depune D.600 pentru perioada ian-apr 2014.
Verifica daca pentru 2014 aveai sau nu oblogatia de a depune D.600 pentru perioada ian-apr 2014.
Re: Situație ambiguă Intreprindere Individuală
Pentru perioada ian-apr. 2014 posibil să fie nevoie, dar informarea a fost că trebuie să depun pentru tot anul. Dar chiar și așa, după cum spuneați au nevoie de venituri suplimentare și s-au trezit acum să reinterpreteze legile.