Restituire TVA catre client italian
Restituire TVA catre client italian
Am vândut o remorcă noua unei persoane fizice stabilite in Italia. Clientul a ridicat marfa din România, i-am facturat cu TVA. La înmatriculare in Italia este pus sa plateasca TVA catre statul italian. Acum clientul dupa ce plătește TVA si in Italia imi cere să îi restitui suma aferenta TVA. Din câte am citit conform legislației europene are dreptate. Dar cum fac eu in contabilitate. Ii stornez factura initiala si facturez fara TVA? In baza cărui articol din codul fiscal?
Re: Restituire TVA catre client italian
Dar de ce sa ii restitui tu? Nu cumva ar trebui sa solicite de la statul Roman?
Re: Restituire TVA catre client italian
Nu se aplică așa ceva la remorci. La mijloace de transport noi se aplică scutire indiferent de tipul clientului dacă acesta este stabilit sau are sediul în altă țară. Clientul va achita TVA în țara de destinație. Dar aici fiind vorba de o remorcă nu se poate aplica așa ceva.
În codul fiscal din RO, la art.266 se spune așa
În codul fiscal din RO, la art.266 se spune așa
Prevederea este comună la nivel UE. Vedeți art.2 din Directiva 112/2006(3) Mijloacele de transport noi la care se face referire la art. 268 alin. (3) lit. b) și la art. 294 alin. (2) lit. b) sunt cele prevăzute la lit. a) și care îndeplinesc condițiile prevăzute la lit. b), respectiv:
a) mijloacele de transport reprezintă o navă care depășește 7,5 m lungime, o aeronavă a cărei greutate la decolare depășește 1.550 kg sau un vehicul terestru cu motor a cărui capacitate depășește 48 cm3 sau a cărui putere depășește 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu excepția:
1. navelor atribuite navigației în largul mării și care sunt utilizate pentru transportul de călători/bunuri cu plată sau pentru activități comerciale, industriale sau de pescuit, precum și a navelor utilizate pentru salvare ori asistență pe mare sau pentru pescuitul de coastă; și
2. aeronavelor utilizate de companiile aeriene care realizează în principal transport internațional de persoane și/sau de bunuri cu plată;
b) condițiile care trebuie îndeplinite sunt:
1. în cazul unui vehicul terestru, acesta să nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrării în funcțiune sau să nu fi efectuat deplasări care depășesc 6.000 km;
2. în cazul unei nave, aceasta să nu fi fost livrată cu mai mult de 3 luni de la data intrării în funcțiune sau să nu fi efectuat deplasări a căror durată totală depășește 100 de ore;
3. în cazul unei aeronave, aceasta să nu fi fost livrată cu mai mult de 3 luni de la data intrării în funcțiune sau să nu fi efectuat zboruri a căror durată totală depășește 40 de ore.
(a) În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), sunt considerate „mijloace de transport” următoarele mijloace de transport, în cazul în care sunt destinate transportului de persoane sau de bunuri:
(i) vehiculele terestre cu motor a căror capacitate depășește 48 centimetri cubi sau a căror putere depășește 7,2 kilowați;
(ii) navele care depășesc 7,5 metri în lungime, cu excepția navelor utilizate pentru navigația în largul mării și care transportă călători cu plată și a navelor utilizate pentru activități comerciale, industriale sau de pescuit sau pentru salvare și asistență pe mare sau pentru pescuitul de coastă;
(iii) aeronavele a căror greutate la decolare depășește 1 550 kilograme, cu excepția aeronavelor utilizate de companii aeriene care operează cu plată, în principal, pe rute internaționale;
(b) Aceste mijloace de transport sunt considerate „noi” în cazul:
(i) vehiculelor terestre cu motor, atunci când livrarea are loc în termen de șase luni de la data primei puneri în folosință sau atunci când vehiculul a parcurs maximum 6 000 de kilometri;
(ii) navelor, atunci când livrarea are loc în termen de trei luni de la data primei puneri în folosință sau atunci când nava a efectuat deplasări a căror durată totală nu depășește 100 de ore;
(iii) aeronavelor, atunci când livrarea are loc în termen de trei luni de la data primei puneri în folosință sau atunci când aeronava a zburat maximum 40 de ore;
(c) statele membre stabilesc condițiile în care pot fi considerate ca stabilite datele prevăzute la litera (b).
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.