Buna seara,
Am fost rugata de o cunostinta sa tin contabilitatea unei Asociatii de crestere a animalelor infiintata in baza OG 26/2000, care are ca scop apararea intereselor in sectorul de crestere si ameliorare a bovinelor, ovinelor si caprinelor si ridicarea nivelului de viata a membrilor prin organizarea de activitati care sa valorifice produsele agricole rezultate. Problema este ca nu stiu cu ce sa incep, primesc subventii APIA pe teren concesionat de la Primarie si pe teren in arenda de la persoane fizice (aici stiu ca depun 112 si platesc impozit), dar animalele sunt ale membrilor persoane fizice, iar eu nu stiu daca acestea trebuie inregistrate pe asociatie, implicit produse (lapte,branza) si vanzarea lor pe asociatie, sau ei au doar rol de sprijinire a membrilor persoane fizice, animalele neavand ce cauta in gestiunea Asociatiei. De asemenea, daca animalele nu intra in Asociatie, pot achizitiona furaje, medicamente? Din statut nu inteleg prea multe, printre obiective se numara sustinerea si valorificarea productiei agricole, inscrierea la subventia apia a animalelor apartinand membrilor, inchirierea de teren agricol in scopul realizarii obiectivelor, aprovizionare cu bunuri, materiale si prestare de servicii membrilor, participarea la activitatile de crestere si ameliorare a animalelor.
Va rog daca ma puteti indruma spre o legislatie, sau cu ce sa incep si unde sa ma informez, ma trezesc bani incasati de la apia pentru care nu au justificare, doar impartirea subventiei intre membrii, care, din cate stiu eu si conform statutului nu este legal.
Va multumesc anticipat!
Asociatie crescatori de animale
Re: Asociatie crescatori de animale
Aici e o problemă delicată.
Dacă membrii nu au act prin care să cedeze către asociație acele animale, animalele sunt proprietatea lor personală și nu au dreptul de a încasa subvenții pentru ele prin asociație. La fel, nu au cum valorifica produsele obținute, lapte, brânză, unt, etc. prin asociație decât dacă asociația le cumpără de la ei. Dar comercializarea de produse este pentru asociația respectivă o activitate economică și se supune tuturor regulilor specifice unei astfel de activitate.
Tot de aceea orice achiziție de furaje, medicamente, etc. este ilegală dacă animalele sunt proprietatea persoanelor fizice cu excepția cazurilor în care asociația le cumpără și le pune la dispoziție în mod gratuit fiecărui crescător pentru a-și realiza un obiectiv de sprijin al crescătorilor. Dar pentru a le pune la dispoziție asociația trebuie să aibă un program clar cu criterii clare adoptat de adunarea generală și să aibă stabilite proceduri specifice pentru punerea la dispoziția membrilor săi a unor ajutoare.
Împărțirea subvenției între membrii este ilegală! Plata unor sume de bani către membrii trebuie să aibă un suport juridic. Plata pur și simplu pe principiul - "ăla e terenul meu" nu obligă asociația să-i achite vreo sumă de bani. Asociația poate folosi banii pentru subvenție strict în scopul realizării obiectivelor sale, dar orice plată trebuie să aibă la bază un act și un raport juridic care să ateste nașterea obligației de plată.
Dacă membrii nu au act prin care să cedeze către asociație acele animale, animalele sunt proprietatea lor personală și nu au dreptul de a încasa subvenții pentru ele prin asociație. La fel, nu au cum valorifica produsele obținute, lapte, brânză, unt, etc. prin asociație decât dacă asociația le cumpără de la ei. Dar comercializarea de produse este pentru asociația respectivă o activitate economică și se supune tuturor regulilor specifice unei astfel de activitate.
Tot de aceea orice achiziție de furaje, medicamente, etc. este ilegală dacă animalele sunt proprietatea persoanelor fizice cu excepția cazurilor în care asociația le cumpără și le pune la dispoziție în mod gratuit fiecărui crescător pentru a-și realiza un obiectiv de sprijin al crescătorilor. Dar pentru a le pune la dispoziție asociația trebuie să aibă un program clar cu criterii clare adoptat de adunarea generală și să aibă stabilite proceduri specifice pentru punerea la dispoziția membrilor săi a unor ajutoare.
Împărțirea subvenției între membrii este ilegală! Plata unor sume de bani către membrii trebuie să aibă un suport juridic. Plata pur și simplu pe principiul - "ăla e terenul meu" nu obligă asociația să-i achite vreo sumă de bani. Asociația poate folosi banii pentru subvenție strict în scopul realizării obiectivelor sale, dar orice plată trebuie să aibă la bază un act și un raport juridic care să ateste nașterea obligației de plată.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.