Micro - profit - micro
Micro - profit - micro
Daca în 2023 am fost micro, am trecut la impozit pe profit, nu am mai avut angajați. Suntem cu cifra de afaceri sub plafonul de 500.000 euro, daca angajam o persoana cu norma întreagă cu data de 27.12.2013, putem deveni cu data de 01.01.2024 la impozit micro? Mulțumesc.
Re: Micro - profit - micro
https://forum.sagasoft.ro/viewtopic.php?t=54030
Buna ziua, un sfat va rog. Un srl in 2022 si 2023 este platitor de impozit micro 1% (sub 500.000 euro CA). Firma are 1 contabil cu 2 ore/zi si un vanzator cu 8 ore/zi. Din Ianuarie 2024 societatea vrea sa treaca la platitor de Impozit pe profit 16%.Intrebare: daca cu 03.01.2024 ctr.de munca pt.vanzator se micsoreaza la 4 ore pe zi si contabilul ramane cu 2 ore/zi, firma poate trece la profit cu 01.01.2024 ? sau trebuie sa inceteze ambele contracte de munca?
Va multumesc!
Va multumesc!
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
Ieşire din sistem - după încheierea anului
Microîntreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit începând cu anul fiscal următor (nu pot opta pentru plata impozitului pe profit în cursul anului fiscal), opţiunea
comunicându-se până la data de 15 ianuarie a anului pentru care se optează pentru plata impozitului pe profit
[art. 88 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, articol 48 alineat (21) Cod fiscal]
Ieşire din sistem - după încheierea anului
Microîntreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit începând cu anul fiscal următor (nu pot opta pentru plata impozitului pe profit în cursul anului fiscal), opţiunea
comunicându-se până la data de 15 ianuarie a anului pentru care se optează pentru plata impozitului pe profit
[art. 88 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, articol 48 alineat (21) Cod fiscal]
in 2023 firma impozit profit, va avea c.a.<500000 e, capital social 45000 lei, 4 salariati, poate pastra impozit profit in 2024?
Aveti raspunsul mai sus. Da, poate opta pt impozit pe profit incepand cu anul urmator 2024.
-
Buna ziua,
Va rog sa- mi dati un sfat in urmatoarea situatie: Firma cu profil agricultura a realizat la finalul lunii noiembrie 2023 venituri din vanzari de 2350000 lei. Valoarea facturilor de discount inregistrate in luna nov este de 200000 lei (in cont 609). Dupa parerea mea ar trebui sa treaca la impozit pe profit incepand cu trim 4/2023, insa SAGA nu ma atentioneaza, ca in alte situatii unde nu exista contul 609, ca s-a depasit plafonul si trebuie facuta trecerea de la micro la profit.
Cum credeti ca este corect sa procedez?
Va multumesc!
Va rog sa- mi dati un sfat in urmatoarea situatie: Firma cu profil agricultura a realizat la finalul lunii noiembrie 2023 venituri din vanzari de 2350000 lei. Valoarea facturilor de discount inregistrate in luna nov este de 200000 lei (in cont 609). Dupa parerea mea ar trebui sa treaca la impozit pe profit incepand cu trim 4/2023, insa SAGA nu ma atentioneaza, ca in alte situatii unde nu exista contul 609, ca s-a depasit plafonul si trebuie facuta trecerea de la micro la profit.
Cum credeti ca este corect sa procedez?
Va multumesc!
Nu are legatura cu contul 609 atentionarea. Dvs dac depasiti plafonul la decembrie , peste 2473700 lei , abia atunci va va atentiona si in acest caz va trebui sa treceti la impozit pe profit cu trim 4.
-
Buna seara! Am tot citit, dar vreau sa va rog sa ma corectati daca gresesc: o societate comerciala, activitate agricultura, in 2022 a fost micro, neavand angajati de la 1 ian 2023 a trecut la impozit pe profit. Este posibil sa redevina micro daca angajeaza cu data de 27.12.2023 o persoana cu norma intreaga? Mentionez ca cifra de afaceri se incadreaza sub 500.000 euro.
Va multumesc!
Va multumesc!
-
Multumesc mult pentru raspuns!