Examen CECCAR

calfav990

Examen CECCAR

#1 Mesaj de calfav990 »

Ce parere aveti despre examenul de acces de la CECCAR? Este greu?
Va multumesc.

tomac

Re: Examen CECCAR

#2 Mesaj de tomac »

De admitere nu. De ieșire da. Și după aia e și mai și pentru că de fapt constați că tu expert contabil nu e suficient și că CECCAR nu prea face nimic concret pentru tine. Eu tot aud promisiuni că se rezolvă cu auditul și cu consultanții fiscali, dar se pare că o să mai aud multă vreme.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

scortarum

#3 Mesaj de scortarum »

Adica expertul contabil sa le faca pe toate?

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

Cristi, dupa umila-mi parere, "harjoneala" conducerii celor trei "camere", este doar de dragul "impresiei artistice". Pentru ca noi, observatori si contributori sa vedem ca exista o nemultumire la varf, vis-a-vis de acest aspect.
Din pacate, nu vom beneficia prea curand de "comasarea" profesiei contabile.
Sunt prea multi bani la mijloc si nu reusesc sa-si stabileasca ierarhia.
Singurul castig, din existenta celor trei organisme, il reprezinta cursurile organizate de acestea. Unele sunt chiar foarte bune, cu lectori foarte bine pregatiti.

Iar cat priveste nedumerirea colegului nostru scortarum, imi permit sa adaug faptul ca expertul contabil trebuie sa aiba cunostiinte juridice, pentru ca nu se stie ce client/patron va avea. :oops:

scortarum

#5 Mesaj de scortarum »

Pai tocmai aia e, pinteae :D sa fii tu CECCAR si sa nu ai un curs de fiscalitate, ca doar asta ne mananca pe toti. In schimb am ce sa aleg intre deontologie profesionala si contabilitatea fondurilor europene. Cel putin pe-aici, ca tocmai imi spunea o colega din Oradea ca acolo ar fi altfel.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Problema e așa: dai examen de acces din 7 materii, inclusiv audit și fiscalitate. La ieșire e la fel. Și apoi afli că ai dat examen la CECCAR fix degeaba din anumite materii că de fapt dacă vrei să faci audit trebuie să fi membru al camerei auditorilor sau dacă vrei fiscalitate trebuie să fi membru al camerei consultanților fiscali. Și constați că de fapt ție îți mai rămân puține chestii care, din păcate, în România sunt tratate superficial. Azi e contabil bun cel care face evidența contabilă după cum vrea fiscul nu după cum e afacerea. Balanța e citită în cheie fiscală de majoritatea contabililor și nu în cheie economică, când în mod normal și logic situația ar trebui să stea invers.

pinteae

#7 Mesaj de pinteae »

Apropo de remarca facuta de tine, referitor la modul de interpretare a balantei. As fi curios sa stiu cati dintre patroni stiu, cati contabili sunt pregatiti si cati fiscalisti sunt instruiti, pentru aplicarea amortizarii din cele doua perspective: contabila si fiscala. Daca stiu care sunt beneficiile aplicarii celor doua regimuri.
Sa nu mai vorbin de provizioane.
Cu ceva timp in urma, am avut marea surpriza ca la un control fiscal de fond, la un contribuabil mijlociu, sa fie contestata de catre inspectorul fiscal, modul de calcul a amortizarii fiscale, pe motiv ca ea nu se regaseste in contabilitatea firmei. Ca din moment ce nu este reflectata in contul 6811, nu are cum sa afecteze baza impozabila a impozitului pe profit.
Referitor la examenul CECCAR, eu consider ca este oportun, ca in probele de examen de accedere la calitatea de expert contabil, sa fie incluse probele de fiscalitate si audit. Nu poti sa fii expert contabil studiind doar contabilitatea. Nu poti conduce o evidenta contabila fara sa ai cunostiinte aprofundate in fiscalitate.
In schimb, nu sunt de acord cu segregarea acestui domeniu. Asupra faptului ca trebuie sa devii membru a doua sau trei organisme profesionale distincte pentru a putea formula o opinie in domeniul financiar-contabil.

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Și eu sunt de acord cu cele două probe, doar că momentan sunt fix degeaba prin prisma a ceea ce poți face sau nu ca expert contabil. Din acest punct de vedere sunt oarecum inutile. Și da, sunt de aceiași părere cu tine că a fi membru în trei organisme diferite nu e în regulă pentru profesia asta.

calfav990

#9 Mesaj de calfav990 »

Va doresc succes, eu duminica am examen. :oops:
Pacat ca trebuie sa ne facem membri in atatea locuri, si taxe peste taxe, asta este Romania din pacate.

bard472

#10 Mesaj de bard472 »

Ma poate ajuta cineva daca are Ghidul pentru examenul de acces la stagiul pentru obtinerea calitatii de expert contabil si de contabil autorizat 2024?
Va rog sa imi scrieti la nr.0733856721.
Multumesc!

Scrie răspuns