Trecere la TVA lunar

dumiter

Trecere la TVA lunar

#1 Mesaj de dumiter »

Salutare, o societate platitoate de tva la trimestru trece la tva luunar cand face o achizitie intracomunitara, dar ca sa trebuiasca sa treaca la tva lunar achizitia trebuie sa fie numaidecat cu taxare inversa sau trece la tva lunar si daca factura de achizitie din spatiul intracomunitar e cu tva? Se face schimbarea si in cazul unei achizitii cu bon fiscal sau doar cu factura? Se intampla schimbarea si in cazul achizitiei de servicii sau numai de bunuri?
Mulțumesc mult.

tomac

Re: Trecere la TVA lunar

#2 Mesaj de tomac »

Dacă este AIC de bunuri trece la TVA lunar. Dacă e achiziție de servicii nu.
Că este cu taxare inversă sau nu e o altă discuție - dacă e AIC dar furnizorul emite factură cu TVA, eu tot aplic taxarea inversă dar la valoarea totală. AIC înseamnă că furnizorul e înregistrat în scop de TVA în altă țară UE, eu sunt înregistrat în scop de TVA în RO, bunurile sunt transportate dintr-o țară UE în RO și există documente de transport care atestă asta.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ursui160

Re: Trecere la TVA lunar

#3 Mesaj de ursui160 »

Buna ziua ! In luna noiembrie 2024 am efectuat o achizitie intraomunitara. Urmare acestui fapt, incepind cu luna decembrie 2024 am trecut la TVA lunar. Am depus in afara de celelalte declaratii - 390, 394 - si declaratia 300 pe octombrie si noiembrie prin insumarea TVA de plata pentru cele 2 luni. Totusi, dupa validarea inchiderii lunii noiembrie 2024 in SAGA C , in balanta la contul 4423 nu apare in sold si suma de plata pentru TVA-ul aferent celor doua luni (octombrie si noiembrie ) Intrebare : Cand se poate vizualiza in balanta acesgt lucru ? Poate la inchiderea conturilor de TVA in luna decembrie 2024 punand bifa la " lunar " inainte de generarea D 300 si 394 lunare ? Cum se procedeaza cu soldul perioadei precedente ? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Scrie răspuns