Declarare tva

edena17

Declarare tva

#1 Mesaj de edena17 »

Buna ziua,
Un pfa avocat, devine platitor de TV A la 01 dec 2024.
In noiembrie achizitioneaza un telefon, pe care il returneaza ulterior, factura de retur fiind emisa in decembrie, cand deja e platitor.
Intrebare este, cum inregistrez aceste operatiuni (factura din noiembrie cand era neplatitor si stornarea acesteia in decembrie, cand e platitor ) dpdv al TVA , si cum se declara in 394 si decont de TVA.
De asemenea, inregistrarea in scopuri de TVA fiind cu luna decembrie, si declaratiile fiind trimestriale, cum selectez perioada pentru aceste prime declaratii ale lunii decembrie.
Nu am lucrat cu platitori de TVA, de aceea nesiguranta mea in aceasta situatie. Multumesc mult!

herganiec

Re: Declarare tva

#2 Mesaj de herganiec »

În noiembrie, când PFA-ul nu era plătitor de TVA, factura de achiziție a telefonului nu a inclus TVA deductibil deci nu implica TVA.
În decembrie, când PFA-ul a devenit plătitor de TVA, returnarea telefonului a generat o factură de retur. Această factură de retur ar trebui să reflecte returnarea sumei totale plătite inițial, fără a evidenția TVA, deoarece la momentul achiziției nu a fost dedus TVA.
Perioada fiscală pentru TVA este trimestrul calendaristic dacă cifra de afaceri realizată în anul precedent nu a depășit plafonul de 100.000 euro. În cazul în care PFA-ul a devenit plătitor de TVA în decembrie 2024 și nu a efectuat achiziții intracomunitare, perioada fiscală va fi trimestrială. Astfel, primele declarații (formularele 300 și 394) vor acoperi trimestrul IV 2024 și vor trebui depuse până la data de 25 ianuarie 2025
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

edena17

Re: Declarare tva

#3 Mesaj de edena17 »

Multumesc mult pentru raspuns.

Scrie răspuns