Buna ziua,
Suntem utilizatori ai programului Saga.
Avem rugamintea sa ne ajutati in rezolvarea urmatoarei situatii :
In program suntem pe cale de a creea arendasii ( cam 1500 de arendasi ) folosind o informatie de pe forum, astfel :
“În Saga se creeaza câte un partener pentru fiecare arendator.
la Fișiere – Furnizori – creați furnizor cu CNP-ul trecut în loc de cod fiscal, apăsați Detalii și de acolo alegeți tipul venitului – Arenda. La cont inlocuiti 401 cu contul 462.
Arenda se operează prin ecranul Intrari pe partenerul creat anterior, la venitul brut.
Notele contabile după validare, sunt de forma:
612 = 462.1
462.1 = 446
462.1 = 4314:”
In fapt, ne-am confruntat cu urmatoarele:
• Conform reglementarilor lkegale (OMFP1802/2014)se creeaza obligatia de plata pentru tot anul (exemplu in septembrie 2024), conform contractului, si reluam pe cheltuieli in cota de 1/12 lunar, pentru incarcarea ritmica si corecta a costurilor de productie agricola;
• facem plata in mai multe transe in cursul anului,(exemplu iunie 2025 si septembrie 2025) in functie de alegerile arendasilor (unii detin terenuri de suprafata foarte mare si deci si arenda are o valoare corespunzatoare), fie cu numerar, fie cu produse ( vanzare, urmata de compensare)
Problema pe care o intampinam datorata faptului ca probabil noi nu am inteles in totalitate procedura de urmat in legatura cu cheltuiala cu arenda, este:
• la constituirea obligatiei (exemplu aleator, in septembrie 2024), am constat ca programul SAGA , inregistreaza concomitent si impozitul aferent intregii arende si o include in D112, ca urmare scadenta ar fi in 25.oct.2024;
• Codul Fiscal prevede ca Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (tinand cont de cota forfetara), impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat și reținut pentru veniturile din arendă se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Astfel deoarece societatea va plati in conform exemplului ales in iunie 2025 si septembrie 2025, va trebui sa declare impozitul aferent in D112 din lunile iunie 2025 si septembrie 2025, cu scadente in 25 iulie 2025 si 25 octombrie 2025.
• Cum ar trebui sa rezolvam aceasta problema pentru a respecta prevederile Codului Fiscal?
Va multumim mult!
Inregistrare arenda in program Saga(1500 arendasi)
- balazse246
Re: Inregistrare arenda in program Saga(1500 arendasi)
Ma gandesc ca pana la urma doar rata trebuia sa inregistrezi prin "intrari", nu toata obligatia.
De altfel, arendasii se pot introduce si prin "salariati", asta daca trebuie calculat si retinut sanatate, dar si acolo introduci rata si nu obligatia.
De altfel, arendasii se pot introduce si prin "salariati", asta daca trebuie calculat si retinut sanatate, dar si acolo introduci rata si nu obligatia.