vanzare imobil
-
Re: vanzare imobil
Buna ziua,
Persoana fizica construieste doua case cu scopul de a le revinde, nu a mai desfasurat acest gen de activitate in trecut, deci nu este o activitate curenta ca sa fie obligat sa se autorizeze. Imobilele vor fi vandute in ani diferiti.
Imi puteti spune, va rog, ce implicatii fiscale are aceasta operatiune d.p.d.v. al TVA-ului? si daca este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA, ce cota de TVA se aplica la vanzare?
Cum poate face asa incat sa nu plateasca TVA, daca doneaza imobilul unei persoane afiliate, care la randul ei va vinde casa, se poate?
Multumesc frumos!
Persoana fizica construieste doua case cu scopul de a le revinde, nu a mai desfasurat acest gen de activitate in trecut, deci nu este o activitate curenta ca sa fie obligat sa se autorizeze. Imobilele vor fi vandute in ani diferiti.
Imi puteti spune, va rog, ce implicatii fiscale are aceasta operatiune d.p.d.v. al TVA-ului? si daca este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA, ce cota de TVA se aplica la vanzare?
Cum poate face asa incat sa nu plateasca TVA, daca doneaza imobilul unei persoane afiliate, care la randul ei va vinde casa, se poate?
Multumesc frumos!
... jonglerii, numa' jonglerii ! 

-
@crisanl448 pe aici nu se fac jonglerii. Intreaba mai bine un avocat... 

-
cam da, jonglerii
din pacate
am zis sa intreb, poate-poate, exista o solutie de a scapa de situatia platii TVA-ului catre stat
multumesc, oricum!

am zis sa intreb, poate-poate, exista o solutie de a scapa de situatia platii TVA-ului catre stat
multumesc, oricum!
si jongleriile fac parte din viata cotidiana!
nu ati raspuns omului....
nu ati raspuns omului....
@costachet : .. incercam sa nu cedam tentatiilor si sa ne pastram profesionalismul si integritatea !
.. acum, lasand gluma la o parte, ar trebui ca @crisanl448 sa sfatuiasca persoana fizica respectiva sa consulte un avocat (s-ar putea sa-l foloseasca si dupa implementarea solutiilor de "optimizare" fiscala - atunci cand ANAF-ul va veni sa-i verifice operatiunile) !

-
Super raspuns @oviduo. Adicatelea...are dublu avantaj cu avocatul. Si al treilea avantaj este ca il scapa si de grija unei bune parti din banii pe care-i are (sau daca nu-i are , sa-i atraga prin diverse credite). 

-
buna ziua,
sa stiti ca asa l-am sfatuit sa intrebe un avocat.
multumesc!
sa stiti ca asa l-am sfatuit sa intrebe un avocat.
multumesc!
Buna ziua! O SC (dezvoltator imobiliar) doreste sa vanda un apartament finisat catre o persoana fizica cu ipoteca. Persoana fizica a dat un avans iar restul va achita pe percursul anului viitor. Intrebarea este daca societatea trebuie sa factureze intreaga valoare a apartamentului la constituirea ipotecii la notar sau factureaza AVANS de cate ori primeste banii de la persoana fizica si la urma se face factura de regularizare, urmand a se ridica ipoteca? Multumesc pentru eventualele raspunsuri!
Ce scrie în actul de vânzare cumpărare? Că se transferă dreptul de proprietate la finele perioadei? Dacă da, atunci vinde apartamentul acum.
Scrie că va încasa avansuri și că la final se va transfera dreptul de proprietate? Atunci facturează avans. Totul depinde de ceea ce scrie în contract.
Scrie că va încasa avansuri și că la final se va transfera dreptul de proprietate? Atunci facturează avans. Totul depinde de ceea ce scrie în contract.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
S-a facut antecontract cand s-a achitat un avans de 20000 euro. Pe restul valorii de 30000 euro se va face ipoteca, dreptul de proprietate se va transfera cand se constituie ipoteca (in zilele urmatoare). Cumparatorul va achita societatii restul valorii in rate, pe parcursul anului urmator. La final,dupa ce va achita toata valoarea se va ridica ipoteca.
Atunci facturează întreaga valoare. Chiar dacă încasează în rate. Ipoteca este o garanție.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Buna ziua
Stiu ca au fost dicutii pe aceasta tema dar in speta recenta mai am ceva im plus si m-ar ajuta o opinie
Speta este urm:
Cladire veche ( spatiu comercial cu activitate comerciala desfasurata zilnic) , firma platitoare de TVA , doreste sa vinda cladirea
Conform C.F ar trebui sa vanda fara TVA, ce ma incurca in decizie este ca la constructia cladiri s-a dedus TVA-ul din tot ce s-a achizitionat ptr finalizarea cladiri
Facturez cu TVA vanzarea cladiri sau fara TVA??
Stiu ca au fost dicutii pe aceasta tema dar in speta recenta mai am ceva im plus si m-ar ajuta o opinie
Speta este urm:
Cladire veche ( spatiu comercial cu activitate comerciala desfasurata zilnic) , firma platitoare de TVA , doreste sa vinda cladirea
Conform C.F ar trebui sa vanda fara TVA, ce ma incurca in decizie este ca la constructia cladiri s-a dedus TVA-ul din tot ce s-a achizitionat ptr finalizarea cladiri
Facturez cu TVA vanzarea cladiri sau fara TVA??
Dacă vinzi clădirea unei firme plătitoare de TVA → optează pentru vânzare cu TVA. Astfel nu ajustezi TVA-ul dedus la construcție.
Dacă vinzi unei persoane fizice sau unei entități neplătitoare de TVA → vânzare scutită de TVA, dar atunci: Trebuie să faci ajustarea TVA (și poate fi costisitoare).
Dacă vinzi unei persoane fizice sau unei entități neplătitoare de TVA → vânzare scutită de TVA, dar atunci: Trebuie să faci ajustarea TVA (și poate fi costisitoare).
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Multumesc !! Ptr ajustrare intrebasem, acolo e dilema mea.