Buna ziua,
O firma cu obiect de activitate revanzarea autoturismelor second hand face o achizitie intracomunitara de marfa. Factura contine urmatoarele pozitii:
1 Autoturism 5000 Euro
Se aplica regimul marjei de TVA
2.Cheltuieli de adjudecare : 1000 Euro
Livrare intracomunitara -scutire de TVA (Taxare inversa)
Eu am inregistrat factura pe intrari valuta Tip H 5000 euro si aceeasi factura TIp T (taxare inversa) 1000 Euro si TVA nedeductibil integral(I). In gestiune am 2 pozitii Autoturism una cu 5000 Euro si una cu 1190 Euro. Valoarea de achizitie este corecta 6190 Euro dar imi apar 2 pozitii ale autoturismului.
A doua varianta. Am inregistrat factura de achizitie (H) 5000 euro si la facturi asociate am trecut acelasi numar de factura si valoarea de 1000 euro tip T. Problema e ca la facturi asociate nu pot sa trec TVA nedeductibil integral(I) iar pretul de achizitie este incorect 6000 Euro.
Cum se inregistreaza factura de achizitie ca in gestiune sa apara o singura pozitie cu pretul de achizitie corect 6190 Euro?
Din programul SAGA se poate genera un jurnal al operatiunilor de vanzare in regimul special la marja de profit?
Achizitie intracomunitara autoturism second hand pentru revanzare
Re: Achizitie intracomunitara autoturism second hand pentru revanzare
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, marja profitului este diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpărare al bunului supus regimului special.
In cazul tau, pretul de cumparare difera de costul de achizitie. Tu doresti sa inregistrezi autoturismul la costul de achizitie (nu la pret de achizitie), si in functie de acest cost urmeaza sa determini marja bruta, ceea ce este gresit.
TVA aferenta achizitiei de bunuri si servicii (taxa de adjudecare, in cazul tau), aferente achizitiei unui bun second hand, care urmeaza sa fie revandut, sunt deductibile fiscal.
Vanzarea de bunuri supuse regimul special second hand, nu este un regim care nu da drept de deducere a TVA.
In cazul tau, pretul de cumparare difera de costul de achizitie. Tu doresti sa inregistrezi autoturismul la costul de achizitie (nu la pret de achizitie), si in functie de acest cost urmeaza sa determini marja bruta, ceea ce este gresit.
TVA aferenta achizitiei de bunuri si servicii (taxa de adjudecare, in cazul tau), aferente achizitiei unui bun second hand, care urmeaza sa fie revandut, sunt deductibile fiscal.
Vanzarea de bunuri supuse regimul special second hand, nu este un regim care nu da drept de deducere a TVA.
Eugen Pintea
Re: Achizitie intracomunitara autoturism second hand pentru revanzare
Buna ziua,
am o achizitie intracomunitara a unui autoturism de la o persoana fizica iar pe contract scrie ca se aplica tva la marja. Masina va fi vanduta ca marfa , va rog sa-mi spuneti pe ce tip inregistrez aceasta achizitie la intrari? Am inregistrat-o la intrari valuta pe tip ,,factura,, cu cota de tva 0, dar nu stiu daca e bine.
Multumesc!
am o achizitie intracomunitara a unui autoturism de la o persoana fizica iar pe contract scrie ca se aplica tva la marja. Masina va fi vanduta ca marfa , va rog sa-mi spuneti pe ce tip inregistrez aceasta achizitie la intrari? Am inregistrat-o la intrari valuta pe tip ,,factura,, cu cota de tva 0, dar nu stiu daca e bine.
Multumesc!