retur primit de la furnizor cu cota 19% pentru gestiune global valorica

paturcai

Re: retur primit de la furnizor cu cota 19% pentru gestiune global valorica

#16 Mesaj de paturcai »

Ba da!
Este exact ca si cum ai nega dreptul cotei veche de TVA de a fi 19% si ai trece-o la 21%. Este o munca migaloasa care nu place nimanui.
Este o operatiune in oglinda si trebuie sa ne conformam
Cate lucruri nu ne plac?!
Pot numara pe degetele de la o mana cate imi plac...in rest....

Oricum, in viitorul nu foarte indepartat vom disparea ca profesie. Deja un pas mic s-a facut (ANAF-ul a facut ordine in facturi). Ce n-a facut (inca) ANAF este sa vina facturile gata contate (inca nu cad de acord, dar vor veni de la furnizor gata contate pentru a se inregistra singure; vom alege sa ne conformam pentru ca trebuie sa existe o ordine). O sa ne ocupam de gestiune si poate foarte foarte greu de resursele umane (si aici se pare ca se misca inspre "inlocuire"; inca nu putem fi inlocuiti acolo. In rest...cam putem sa fim inlocuiti.
Prima meserie care va disparea in maxim 2-3 ani vor fi programatorii; scuze nu doresc asa ceva, dar se pare ca acesta este trendul. AM vazut un clip pe Youtube pe aceasta tema. Ei saracii sunt primul mare sacrificiu.
Urmam noi: contabilii, consultantii fiscali, expertii contabili si toata liota.
Forumurile se inchid, ce sa mai intrebi?!
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

balazse246

#17 Mesaj de balazse246 »

Aici nu este vorba despre ce ne place si ce nu, nu are nici o logica sa folosesc gestiunea inchisa, ci trebui sa il folosesc cel existent.
Cum am mai mentionat, nu are nici o legatura cota de achizitie cu cel al gestiunii.
Profestia nu va disparea, ci altfel se va lucra si nu atat ca numar.
Nu vor disparea programatorii, ci doar vor trebui sa lucreze diferit.

nicolam76

#18 Mesaj de nicolam76 »

de acord cu @b.

balazse246

#19 Mesaj de balazse246 »

Pentru paturcai
Un exemplu. Am un depozit A si un magazin B.
Am o achizitie pe magazin B.
Intre timp, magazinul B il inchid, returnez total la depozit A si deschid magazinul C unde fac transfer.
Se face un retur pentru produsul D, care initial s-a receptionat in magazinul B, transferat in depozit, si transferat in magazinul C.
In mod normal returul o sa il am din gestiunea magazinul C, dar daca mergem pe varianta ta, ar trebui sa redeschid gestiunea magazinul B care deja nu am exista, sa fac retur si sa mai refac diverse transferuri in ceea ce priveste depozitul A si magazinul C.

paturcai

#20 Mesaj de paturcai »

Căutăm soluții pentru a trece peste realitate. Asta facem.
Dacă acestea sunt regulile - pe care le respectăm de fiecare dată - nu putem să spunem: eu nu fac asta, că nu vreau, îmi este peste "mână"!
Exemplu:
Există două modalități de a înregistra consumul de combustibil in contabilitate:
Metoda 1:
3022 = 401
si darea in consum
6022 = 3022
Sau:
Metoda 2:
6022 = 401

Nu mă dau mare - nu este cazul - ci doresc să ne uitam si in jos, de unde venim: (nu sunt adeptul "complicațiilor")

Ia să vedem: (cum este corect):

Pentru a înțelege mai bine de ce prima metodă este cea corectă din punct de vedere contabil, haideți să detaliem fiecare abordare.

Metoda 1: Utilizarea conturilor de stocuri (Corectă)
Această metodă presupune doi pași distincți, care reflectă realitatea economică a tranzacțiilor:
Achiziția combustibilului și recepția în gestiune:
La momentul achiziției (de exemplu, la alimentarea de la o stație peco pe baza unui card de flotă sau la achiziția cu bon fiscal), combustibilul intră în patrimoniul societății ca un stoc. Înregistrarea contabilă este:
3022 "Combustibili" = 401 "Furnizori"
Explicație: Prin această notă contabilă, se recunoaște pe de o parte o creștere a activelor circulante (stocul de combustibil), iar pe de altă parte, o datorie față de furnizor.
Darea în consum a combustibilului:
La finalul lunii, pe baza foilor de parcurs și a bonurilor de consum, se înregistrează efectiv cantitatea de combustibil consumată de vehiculele companiei. Înregistrarea contabilă este:
6022 "Cheltuieli privind combustibilii" = 3022 "Combustibili"
Explicație: Această notă reflectă diminuarea stocului de combustibil și recunoașterea concomitentă a unei cheltuieli în contul de profit și pierdere.
De ce este aceasta metoda corectă?
Principiul contabilității de angajamente: Cheltuielile trebuie recunoscute în perioada în care au fost efectiv realizate pentru generarea de venituri, nu neapărat în momentul în care a fost efectuată plata sau achiziția. Combustibilul devine o cheltuială abia în momentul în care este consumat de motorul mașinii, nu la achiziție.
Imaginea fidelă: Această abordare oferă o imagine corectă și completă a activelor societății la un moment dat. Combustibilul din rezervoare sau din depozitele proprii reprezintă un stoc, un activ al companiei, până în momentul consumării sale.
Control și gestiune: Permite un control mai bun al gestiunii stocurilor de combustibil, facilitând identificarea eventualelor pierderi, sustrageri sau a unui consum nejustificat.

## Metoda 2: Înregistrarea directă pe cheltuieli (Excepție)
Această abordare simplificată presupune o singură înregistrare contabilă la momentul achiziției:
6022 "Cheltuieli privind combustibilii" = 401 "Furnizori"
De ce această metodă nu este recomandată ca practică generală?
Nerespectarea principiului delimitării cheltuielilor: Se înregistrează o cheltuială pentru întregul combustibil achiziționat într-o anumită perioadă, chiar dacă o parte din acesta a rămas neconsumat la sfârșitul lunii (de exemplu, în rezervoare). Acest lucru poate distorsiona rezultatul financiar al perioadei respective.
Imaginea deformată a activelor: La finalul perioadei contabile, valoarea stocului de combustibil neconsumat nu se va regăsi în bilanț, deși acesta reprezintă un activ al entității.
Lipsa controlului gestionar: Fără o evidență a stocurilor, devine dificilă monitorizarea consumului real și gestionarea eficientă a resurselor.
Când poate fi tolerată această metodă?
Reglementările contabile permit, în cazul entităților mici, a căror activitate nu este semnificativ influențată de stocuri, să înregistreze direct pe cheltuieli anumite materiale consumabile, dacă valoarea acestora este nesemnificativă. Totuși, în cazul combustibilului, care de obicei reprezintă o cheltuială importantă pentru majoritatea companiilor ce dețin o flotă auto, această practică este nerecomandată și adesea considerată incorectă de către organele de control fiscal.
## Concluzie
Așadar, metoda corectă și conformă cu principiile contabile general acceptate este cea în doi pași, care reflectă intrarea combustibilului în gestiune ca stoc și ulterior recunoașterea cheltuielii pe baza consumului efectiv, justificat prin documente precum foaia de parcurs. Abordarea directă pe cheltuieli, deși mai simplă, nu oferă o imagine fidelă a patrimoniului și a rezultatelor financiare și poate crea probleme în cazul unui control fiscal.

Adevărul este că respectarea riguroasă a principiilor contabile nu are rolul de a complica lucrurile, ci de a proteja compania, oferind o imagine fidelă a situației financiare. O evidență corectă, cum este cea prin gestiune, aduce claritate în managementul resurselor și, în final, previne eventualele neplăceri sau interpretări în cazul unui control.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.

balazse246

#21 Mesaj de balazse246 »

Pentru paturcai
Scuze, dar ce legatura are cele postate cu cele ce am discutat pana acum?

paturcai

#22 Mesaj de paturcai »

Este puterea obișnuinței.
Aceasta este explicația exemplului dat cu combustibilul.
Refuzăm să ieșim din tiparele cu care ne-am obișnuit chiar dacă sunt eronate.

balazse246

#23 Mesaj de balazse246 »

Aici nu discutam despre tipare, ci discutam despre o logica normala.
Daca ai fi dorit sa oferi un raspuns, trebuia sa oferi un raspuns la utlimul exemplu, unde daca mergem dupa metoda oferita de tine, care dupa parerea ta ii corect, dupa parerea mea este incorect, mai facem zeci de inregistrari, doar sa ajungem la acelasi rezultat.
Pana la urma fiecare decide cum dorste sa lucreze, niciodata nu vom gasii o solutie care sa fie pe placul tuturor. ;)

Scrie răspuns