Pagina 1 din 3

intocmire contract creditare firma

Scris: Mar Mar 02, 2010 5:05 pm
de vioricad734
Un asociat crediteaza firma cu bani pentru desfasurarea activitatii.
Contractul de creditare care se face intre el si SC se incheie:
1) lunar cu specificatia sumei totale imprumutate in acea luna sau
2) se face unul la inceputul anului in care se specifica ca asociatul se obliga sa imprumute firma ori de cate ori are nevoie pentru desfasurarea activitatii.

Eu am optat pentru varianta 2). Am procedat corect?
Asociatul a imprumutat firma cu bani, numerar, prin casierie.( 5311=4551), document: dispozitia de incasare/chitanta
Am vrut sa restitui asociatului banii, dar prin banca (adica din contul curent al firmei sa-i depun in contul personal al asociatului), dar banca mi-a cerut contractul de creditare.
Cum sa-l fac / refac ca sa fie luat in considerare de catre banca?
Lunar?

Scris: Mar Mar 02, 2010 8:05 pm
de eugen01
daca imi permiteti o mica divagatie...o firma e o asociatie lucrativa, deci constituita in scopul optinerii de profit.E un lucru binecunoscut, si acceptat ca din varii motive, firma sa nu aiba numerar (cash sau in cont) pentru o anumita investitie, plata etc...la un anumit moment dat .Logic intreprinzatorul scoate bani din buzunar, bani pe care firma ii va da inapoi.Sunt considerate situatii exceptionale, nu o regula de lucru a firmei societatii respective.
Nu sunt in masura, sa dau si baza legala dar cred ca cel mai elegant, trebuie sa se faca contract de imprumut pentru fiecare suma imprumutata (poate mai corect spus ar fi" pusa la dispozitia societatii "pentru ca dobanda trebuie sa fie zero).

Scris: Mar Mar 02, 2010 9:13 pm
de danilevicis
eu nu inteleg, de ce se baga banca, cand eu vreau sa virez niste bani, din contul firmei in alt cont :shock:

Scris: Mie Mar 03, 2010 9:41 am
de eugen01
D>

Poate fi vorba de regulamentul (regulile) BNR, nu sunt in masura sa dau amanunte, dar e un fapt recunoscut si in afara ca BNR-ul are cele mai stricte reguli.Poate ca unele banci imping mai departe aceste reguli.Ideea e ca bancile trebuie sa dea rapoarte despre operatiunile derulate.De exemplu la o plata in eur catre un furnizor exista o lista unde fiecare operatiune are alocat un cod ce trebuie trecut pe OP.

Scris: Mie Mar 03, 2010 10:39 am
de crisanl707
atunci cand faci contract de creditare firma ori de cate ori este nevoie (varianta 2) de fiecare data cand asociatul crediteaza firma se face un act aditional la contract. Contractul impreuna cu actul aditional se duce la banca si se vireaza banii.

Scris: Mie Mar 03, 2010 6:38 pm
de tomac
Este corecta varianta 2.Si eu fact tot asa.Doar ca am stabilit o limita a creditarii maxime, in contract.Ca la o linie de credit.Adica am o clauza ca poate imprumuta firma in limita a xyz lei si ca varsarea si restituirea sumelor se face in functie de nevoile firmei.
Soldul contului 4551 este intotdeauna incadrat in acea limita din contract. Si nu e nevoie de act aditional.

Banca cere aceste informatii pentru ca este obligata de normele BNR si de OUG 15/1996.Adica nu are voie sa elibereze numerar o suma mai mare decit cea legal prevazuta ca plafon maxim de plati in numerar zilnic decit in baza unor documente justificative ce sa justifice eliberarea unor sume mai mari.

Scris: Mie Mar 03, 2010 7:53 pm
de danilevicis
TomaC, pe ce baze isi stabileste firma limita creditarii si implicit a soldului 4551? Ca daca e asociat unic, tot el spune limita, sau.... :roll: .... :?: De asta nu am mai auzit?
Ca doar nu e vorba de tranzactia spalarii de bani, aceea reglementeaza suma per tranzactie, dar soldul...???

Scris: Mie Mar 03, 2010 8:21 pm
de tomac
Nu m-ati inteles. Nu e vorba de o limitare a soldului. Eu am spus ca am introdus o limita a creditului acordat de asociati IN CONTRACTUL DE IMPRUMUT si ca soldul contului 4551 ce reflecta acel imprumut se incadreaza in acea limita.Daca va fi depasit se va incheia un act aditional la contractul de imprumut.
Asta pentru a nu face n'spe zeci de contracte de imprumut la fiecare creditare in parte.

Scris: Mie Mar 03, 2010 8:29 pm
de danilevicis
Aaaa :D am inteles, asa facem n'spe acte aditionale, la fiecare depasire a soldului peste contract... 8) da, tot ii bun, am inteles ideea. mersi

Scris: Mie Mar 03, 2010 11:09 pm
de balintk
Probabil ati auzit de: Regulamentul nr. 9/2008 emis de BNR, acesta este motivul pentru care banca cere acte doveditoare si contractul respectiv. Eu de ex. la inceputul anului prelungesc contractele de imprumut intre administrator si firma si maresc plafonul creditului daca este nevoie. Nu stiu in ce masura poate sa ceara banca acest contract care poate fi confidential. Eventual le-asi prezenta prima si numai ultima pagina a contractului, si printr-o adresa din partea firmei le-asi asigura ca numerarul cerut in scopul precizat corespunde cu datele reale din evidentele contabile.
Mai mult in ultima perioada la fiecare client al banciilor s-au efectuat actualizarea datelor personale, in cazul firmelor trebuiau declarate datele beneficiarului real care este de fapt persoana fizica proprietarul firmei. Deci imprumutul restituit se efectueaza beneficiarului real.

Scris: Mar Iun 15, 2010 2:11 am
de constantinescui375
Ati putea sa-mi oferiti si mie un model de contract de imprumut "plafonat"?
Tare-mi mai surade ideea de a termina cu aceste acte aditionale, lunare.
Multumesc anticipat!

Scris: Mar Iun 15, 2010 4:33 pm
de petriself
Ma intereseaza si pe mine un contract de imprumut "plafonat". Eu am incheiate contracte de imprumut intre administrator si firma neplafonate si procedez ca Balintk, la inceput de an le reinnoiesc.

Scris: Mar Iun 15, 2010 8:31 pm
de tomac
Aici aveți modelul cerut

CONTRACT DE ÎMPRUMUT

încheiat azi – data de ______________ între:

1. _______________________________, cu domiciliul în __________, _________________________________ str.____________________________, nr.____, bl.____, sc.____, et.____, ap.___, judeţul Bihor, posesorul CI/BI seria _____ nr.___________ eliberată de Poliţia ______________, la data de __/__/____, cod numeric personal _________________________ în calitate de ÎMPRUMUTATOR

ŞI

2. Societatea comercială ________________________________ S.R.L. persoană juridică română cu sediul social în _________________________________ str.____________________________, nr.____, bl.____, sc.____, et.____, ap.___, înregistratã la Oficiul Registrului Comertului Bihor, sub nr.J05/______/_______, CUI ________________ atribut fiscal:___, în calitate de ÎMPRUMUTAT
prin care, urmare a acordului de voinţă intervenit între părţile semnatare - acestea au hotărât de comun acord urmatoarele:
1. Împrumutătorul acordă societăţii comerciale împrumutate – ____________________________________ S.R.L. - un împrumut, în vederea finanţării activităţilor societăţii comerciale (inclusiv pentru activităţi de investiţii) pe care aceasta din urmă le desfăşoară, în sumă totală de _______________________ lei.
2. Suma mai sus aratată, va fi vărsată de catre împrumutător, împrumutatului - în contul acestuia din urmă sau direct în casierie, în funcţie de nevoile societăţii.
3. Împrumutătorul creditează împrumutatul cu suma împrumutată, pentru o perioadă de ________ ani calculată de la data de ___/___/______ şi pînă la data de ___/___/______.
4. Părţile stabilesc că suma împrumutată nu este purtatoare de dobânzi, iar restituirea sumei împrumutate se va face în aceeaşi moneda în care a fost vărsată de cate împrumutator.

Prezentul contract de împrumut s-a incheiat în 2 (două) exemplare originale câte unul pentru fiecare parte semnatară.

ÎMPRUMUTĂTOR ÎMPRUMUTAT

_______________________ S.C. ________________________________ S.R.L.



Ca idee: completați cu o sumă mare de la bun început pentru că pct.2 spune că aceasta se virează în conturile societății sau se depune la caserie în funcție de nevoile firmei.

Scris: Mar Iun 15, 2010 11:05 pm
de petriself
Multumesc!

Scris: Joi Iun 17, 2010 3:07 pm
de constantinescui375
Multumesc!