perisabilitati

Mesaj
Autor
muresanm259
Mesaje: 123
Membru din: Joi Feb 07, 2008 12:00 am

perisabilitati

#1 Mesaj de muresanm259 » Lun Dec 20, 2010 1:25 pm

Un SRL se ocupa cu comercializarea de legume si fructe. Cum se procedeaza, ce documente trebuie intocmite si care sunt inregistrarile contabile?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 21890
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: perisabilitati

#2 Mesaj de tomac » Lun Dec 20, 2010 1:34 pm

Perisabilitățile sunt o glumă în legislația din România.
Acestea se calculează prin aplicarea unui procent la rulajul produselor între 2 inventare. Nu se aplică pentru oricăror bunuri.
Vedeți HG 831/2004.
Note contabile:
Dacă e depozit cu ridicata
607=371... la preț de achiziție

Dacă țineți evidența la preț de vânzare cu amănuntul:
371=378.......în roșu cu adaosul
371=4428.....în roșu cu TVA neexigibil
sau
378=371.......în negru cu adaosul
4428=371.....în negru cu TVA neexigibil

și
607=371 în negru cu costul bunurilor
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Imagine

muresanm259
Mesaje: 123
Membru din: Joi Feb 07, 2008 12:00 am

Re: perisabilitati

#3 Mesaj de muresanm259 » Lun Dec 20, 2010 2:24 pm

Si procentul il iau din HG 831 de la legume fructe? De exemplu la legume sunt mai multe procente transport 0.50, depozitare 0.70 si desfacerea cu amanuntul sau in alimentatia publica 1.30. Care din ele se aplica?

Dau un caz concret. Cumpar 150 kg cartofi.
10 kg se strica. Cum le inregistrez si pe baza carui document?
15 kg se degradeaza si le vand la un pret mai scazut. Cum le inregistrez si pe baza carui document?

eugen01
Mesaje: 7022
Membru din: Lun Sep 01, 2008 11:00 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: perisabilitati

#4 Mesaj de eugen01 » Lun Dec 20, 2010 3:44 pm

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=10&t=4601

(am pus link-ul doar pentru a avea la un loc problema perisabilitatilor)

muresanm259
Mesaje: 123
Membru din: Joi Feb 07, 2008 12:00 am

Re: perisabilitati

#5 Mesaj de muresanm259 » Mie Ian 26, 2011 2:35 pm

Buna ziua!
Am mai multe nelamuriri legate de perisabilitati. Stiu ca H.G. 831/2004 pentru aprobarea normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la mărfuri în procesul de comercializare reglementeaza acest aspect. Dar in acest HG nu se regasesc decat coeficientii de la transport, depozitare, desfacere cu amanuntul.

Nu stiu cum trebuie sa procedez si ce trebuie sa fac. Ma poate ajuta cineva cu un exemplu concret de calcul. La legume procentele sunt 0.50, 0.70 si 1.30 (transport, depozitare, desfacere). La ce se aplica acesti coeficienti? Se face ceva proces verbal? Are cineva un model?

Care sunt inregistrarile contabile? Aici am tot intrebat/cautat in stanga dreapta si m-au nebunit de cap. In sensul ca am gasit doua filiere de inregistrari contabile (neplatitor TVA):

1. imputare gestionar 4551=461 si la vanzare 461=707
2. 607=371, 6588=371 nedeductibile


O alta problema ar fi pentru produsele la care le scade pretul Adica cumpar rosii cu 5 lei kg. Pe receptie le pun un pret de vanzare de 8 lei. Dar dupa cateva zile le scade pretul la 7 lei/kg. Cum se inregistreaza in contabilitate si pe baza de ce? se intocmeste si aici un proces verbal?

Multumesc anticipat!

eugen01
Mesaje: 7022
Membru din: Lun Sep 01, 2008 11:00 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: perisabilitati

#6 Mesaj de eugen01 » Mie Ian 26, 2011 3:33 pm

1.Mai mult de ce se gaseste in link-urile date....nu stiu.Altfel daca se imputa gestionarului presupun ca 4551 nu trebuie folosit.As propune 4282 sau 461 iar pentru recuperare 421 (daca se opreste din stat de plata) sau 5311 (adica, la incasare 5311 = % 7488 / 4427).
2.Daca modificam pretul de vanzare, la vanzarea cu amanuntul, musai sa facem Proces Verbal de schimbare de pret.Poate va ajuta cele spuse aici :
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... ret#p23478

Scrie răspuns