Forum SAGA
https://www.sagasoft.ro/forum/

registre specifice agriculturii
https://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=8&t=15169
Pagina 1 din 1

Autor:  marczine [ Lun Mai 16, 2011 8:54 pm ]
Subiectul mesajului:  registre specifice agriculturii

Am si eu o problema. Eu efectuez contabilitate la cateva intreprinderi individuale in domeniul agriculturii. In zilele trecute cateva dintre ele au avut controale din partea DGFP. Inspectorul care a facut verificarea a cerut "Registru jurnal de productie" in care sa fie trecut cantitatea de terenuri lucrate in arenda, productia obtinuta separata pe culturi. La intrebarea ca "de unde se poate aproviziona?" a venit raspunsul "la fiecare imprimerie". Eu am incercat sa caut dar nu am gasit. Inclusiv si pe net am cautat dar fara succes.
Va rog..... daca cineva stie ceva despre acest registru....sa ma ajute..... multumesc.

Autor:  tomac [ Mie Mai 18, 2011 6:45 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: registre specifice agriculturii

Poți să-i spui inspectorului ăla că e total neinformat. Poate reușește el să indice un act normativ ce reglementează un astfel de document. Eu unul știu așa: II, PFA, AF, IF liber profesioniști, sau oricine altcineva ce conduce evidență în partidă simplă, trebuie să completeze obligatoriu doar 2 registre: registrul de încasări și plăți și registrul inventar.
Contabilitatea în partidă simplă se conduce conform OMFP 1040/2004. Documentele financiar-contabilesunt reglementate de OMFP 3512/2008.
De asemenea, documentele specifice contabilității în partidă simplă sunt reglementate în OMFP 1040/2004, ordin ce spune clar că se folosesc numai acele documente necesare activității și că doar în cazul în care se dorește, se pot utiliza și alte documente decât cele prevăzute de acel ordin dar prevăzute de legislație. De asemenea se spune că dacă există legi speciale, se pot folosi și documentele prevăzute de acele legi.
Iată:
Citat:
A. Dispoziţii generale
4. Contribuabilii pot utiliza toate formularele prevăzute în prezentele norme metodologice sau numai o parte din acestea, în funcţie de elementele specifice activităţii desfăşurate.
5. Pentru determinarea veniturilor, în funcţie de natura activităţii, de frecvenţa încasărilor/plăţilor sau de felul serviciilor prestate, precum şi de alte elemente specifice activităţii desfăşurate, contribuabilii pot utiliza şi alte formulare cu regim special, care au fost aprobate prin ordine ale ministrului finanţelor publice, în baza prevederilor art. 1 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiară şi contabilă şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora.
6. În funcţie de necesităţi contribuabilii pot utiliza şi alte formulare stabilite prin norme metodologice de întocmire şi utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiară şi contabilă.
7. Contribuabilii vor folosi şi alte formulare prevăzute în mod expres de acte normative care reglementează activităţi economice specifice (exploatarea masei lemnoase, prestările de servicii cu caracter internaţional, jocurile de noroc etc.).
8. În cazul utilizării modelelor formularelor financiar-contabile comune pe economie, aprobate pentru persoanele juridice, acestea vor fi completate în conformitate cu prezentele norme metodologice. În această situaţie elementele referitoare la conturi, debite, credite, semnăturile de aprobare, avizare, precum şi alte elemente similare nu se completează.

Domnul ăla "inspector", înseamnă că habar nu are pe ce lume trăiește. Nu cunoaște legislația se pare. Eu nu am cunoștință de vre-un act normativ ce să reglementeze un astfel de document ca cel solicitat de el. Nu am cunoștință nici de vre-un act legal ce să reglementeze documentul numit de unii inspectori "raport de producție" și nu am cunoștință nici de vre-un act ce să reglementeze multe alte aberații cerute de niște oameni total nepregătiți ce au ajuns să fie "organe de control".

Pentru a rezuma: solicitarea acelui organ este total nefondată, nelegală, neavenită și tendențioasă. Nu există un astfel de document și nici nu aveți vreo obligație legală de a întocmi acel document. Puteți întocmi bon de predare pentru producția recoltată, bon de consum pentru ceea ce consumați, fișă de magazie pentru produsele înscrise în bonurile de predare și facturile de vânzare.

Autor:  danilevicis [ Vin Mai 20, 2011 10:18 am ]
Subiectul mesajului:  Re: registre specifice agriculturii

Ei confunda "raportul de productie" cu ce ar fi situatia bonurilor de predare. Majoritate celor care spun "raport de productie"/"registrul de productie" folosesc termeni din vechiul limbaj dinainte de '89.

Pagina 1 din 1 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/