Contributii CASS la dividende

iridone

Contributii CASS la dividende

#1 Mesaj de iridone »

BUna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea speta la care trebuie sa dau un raspuns...

Cei doi asociati ai unei firme vor sa-si retraga dividende din profitul nerepartizat din anii trecuti, inclusiv din profitul anului 2013.
Stiu ca odata cu Hotararea AGA inregistrez dividendele de plata de repartizat, in luna urmatoare repartizarii (platii) calculez, declar si platesc 16 % impozit pe dividendele incasate. In cazul in care nu se vor repartiza toate dividendele, pana in 25 ian 2015 trebuie sa platesc impozitul la ele(si implicit declarat impozitul in luna dec 2014)
Ce nu stiu este daca asociatii vor plati sau nu CASS la venitul din dividende.
Asociati sunt 2, respectiv: pentru unul este facut un Contract de administrare pentru care se retine CAS, CASS (atat cel datorat de angajat cat si cel datorat de angajator) si impozit pe salar, iar celalalt este pensionar cu pensie mai mare de 740 lei si la care din cate stiu eu se retine automat contributia de 5,5 % pt Sanatate.

Parerea mea este ca cei doi NU trebuie sa plateasca contributia CASS la venitul din dividende.
Insa NU STIU daca cei doi asociati mai trebuie sa declare si ei venitul din dividende la Finante, sau este suficienta declararea prin D 205 pe care o va face firma pana in 28.02.2015 !?

Multumesc pentru atentia acordata.

paturcai

Re: Contributii CASS la dividende

#2 Mesaj de paturcai »

Text valabil pentru anul 2014:
Vor avea obligatia, potrivit art. 296 indice 27 - art. 296 indice 31 din Codul fiscal, de a plati contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende, persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal:

- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri sub forma indemnizatiilor de somaj;
- venituri din pensii;
- venituri din activtati independente realizate de intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- venituri din activitatile agricole din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, cresterea st exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala impuse pe baza de norme de venit, precum si cele pentru care nu au fost stabilite norme de venit, conform art. 71 alin. (1) si (5) din Codul fiscal;
- veniturile din silvicultura si piscicultura, conform art. 71 alin. (2) din Codul fiscal;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, venituri obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit Titlului IV indice 1 din Codul fiscal, care nu genereaza o persoana juridica, conform art. 52 alin. (1) lit. b) - d) din Codul fiscal;
- venituri din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) din Codul fiscal.

Astfel, o persoana fizica va fi exceptata de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra dividendelor realizate, doar daca intr-un an fiscal realizeaza si venituri de natura celor mentionate mai sus.
Drepturile de proprietate intelectuala: Rentrop&Straton
http://infotva.manager.ro/articole/form ... -7539.html
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

iridone

#3 Mesaj de iridone »

Multumesc de raspuns... :wink:

O zi faina!

andreis491

#4 Mesaj de andreis491 »

Dar, daca persoana care incaseaza dividende, obtine si venituri din chirii, mai plateste CASS si la dividende?

gramac921

#5 Mesaj de gramac921 »

da , plateste cf art 296^27 alin (2)

Scrie răspuns