Inchiriere MF pe 12 luni
-
Inchiriere MF pe 12 luni
Buna ziua.
Am inchiriat de la o firma un mijloc fix, in baza unui contract de inchirere - nu leasing, in care am trecuta valoarea contractului de x lei, platesc rate lunare de x:12 lei timp de un an, iar la sfarsit bunul este al meu. Este stipulat in contract ca platile de chirie achitate sunt plati efective pentru produs, urmand ca la sfarsitul celor 12 luni, sa se emita factura de stornare a platilor lunare de chirie si sa se faca transferul de proprietate.
Ajutati-ma cu o monografie contabila.
Nu stiu daca este corect asa:
612 = 401_ x:12 lei
401 = 5121_x:12 lei
Dar cum inregistrez stornarea facturilor de chirie?
612 = 121_ -x lei
Pot sa incep amortizarea dupa ce-l inregistrez?
Este bine ca donatie, sa folosesc contul 7582?
2132 = 7582_ x lei
Multumesc.
Am inchiriat de la o firma un mijloc fix, in baza unui contract de inchirere - nu leasing, in care am trecuta valoarea contractului de x lei, platesc rate lunare de x:12 lei timp de un an, iar la sfarsit bunul este al meu. Este stipulat in contract ca platile de chirie achitate sunt plati efective pentru produs, urmand ca la sfarsitul celor 12 luni, sa se emita factura de stornare a platilor lunare de chirie si sa se faca transferul de proprietate.
Ajutati-ma cu o monografie contabila.
Nu stiu daca este corect asa:
612 = 401_ x:12 lei
401 = 5121_x:12 lei
Dar cum inregistrez stornarea facturilor de chirie?
612 = 121_ -x lei
Pot sa incep amortizarea dupa ce-l inregistrez?
Este bine ca donatie, sa folosesc contul 7582?
2132 = 7582_ x lei
Multumesc.
Re: Inchiriere MF pe 12 luni
Acel contract l-a vazut si un jurist/avocat si/sau un contabil/economist, precum a zis ca este corect?
-
Contractul a fost incheiat de administrator, intre firma lui si firma cealalta, a spus ca este OK, ca se practica acum acest mod de achizitie, si mi-a fost inmanat sa-l inregistrez in contabilitate odata cu prima factura, pe care scrie plata conform contract nr.......
ceva asemanator cu ce face Romtelecom la clienti si le da Laptop in rate 2 ani cu abonament 2 ani dupa care e al lor ?
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Pentru BelibouC436
Administratorul in cauza a vazut si actele care s-au intocmit si efectiv procedura, sau doar a auzit si a facut cu ce a ramas din cele auzite (nu vreau sa ofensez pe nimeni, doar sunt curios)?
Cum adica sa stornez chiriile facturate? Poate ca ii vinde utilajul si ii ofera un discount de 100%.
Administratorul in cauza a vazut si actele care s-au intocmit si efectiv procedura, sau doar a auzit si a facut cu ce a ramas din cele auzite (nu vreau sa ofensez pe nimeni, doar sunt curios)?
Cum adica sa stornez chiriile facturate? Poate ca ii vinde utilajul si ii ofera un discount de 100%.
-
Exact asa scrie in contract, l-am citit si eu.
In legatura cu contractul de la Romtelecom, am la o firma asa, dar am primit factura cu laptop-ul respectiv, l-am inregistrat ca MF, am sold in 404, si-l platesc in rate, pe masura ce primesc facturile de la Romtelecom. Este altceva.
Oricum, poate a mai avut cineva asa un caz, si-i rog sa-mi raspunda. Eu acum, am facut:
612 = 401
401 = 5121
cu valoarea din factura pe care am primit-o.
Nefiind platitor de TVa si impozit pe profit, nu influienteaza prea mult, dar as vrea sa stiu daca fac bine aceste inregistrari.
Multumesc.
In legatura cu contractul de la Romtelecom, am la o firma asa, dar am primit factura cu laptop-ul respectiv, l-am inregistrat ca MF, am sold in 404, si-l platesc in rate, pe masura ce primesc facturile de la Romtelecom. Este altceva.
Oricum, poate a mai avut cineva asa un caz, si-i rog sa-mi raspunda. Eu acum, am facut:
612 = 401
401 = 5121
cu valoarea din factura pe care am primit-o.
Nefiind platitor de TVa si impozit pe profit, nu influienteaza prea mult, dar as vrea sa stiu daca fac bine aceste inregistrari.
Multumesc.
Da, este corect cum ați făcut.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Multumesc mult dl. TomaC. Iar la sfarsitul contractului, este bine asa cum am detaliat mai sus?
La final, cel ce vă închiriază bunul va trebui să vă emită o factură pentru livrarea lui. Simpla prevedere în contract nu-l exonerează de emiterea unei facturi de livrare. Bineînțeles că factura poate avea valoare zero pentru că va storna chiria facturată, dar factură de livrare va exista.
Si doar asa stornez niste venituri din chirii? 

Da, dacă am contract scris ce spune chestia asta, că sumele lunare sunt avans la finalul contractului. Contractul e legea părților.
Multumesc de informatii. 

In luna august august s-au achizitionat echipamente, in functie de valoarea lor au fost incadrate fie ca obiecte de inventar, fie ca mijloace fixe. In luna septembrie, administratorul a inchiriat aceste echipamente catre o societate in baza unui contract de inchiriere, iar in fiecare luna va factura chirie.
Intrebare (i): pot fi inchiriate bunurile incadrate ca obiecte ca inventar? pt mijloacele fixe, inregistrez amortizare? chiria lunara o inregistrez in 706, corect?
Intrebare (i): pot fi inchiriate bunurile incadrate ca obiecte ca inventar? pt mijloacele fixe, inregistrez amortizare? chiria lunara o inregistrez in 706, corect?
Îmi iubesc ţara atunci când nu mă uit la televizor şi când nu merg pe stradă. (Octavian Paler)