Cheltuieli microintreprindere

vasilec429

Cheltuieli microintreprindere

#1 Mesaj de vasilec429 »

Buna ziua1

Va rog respectuos sa-mi dati si mie unele lamuriri privind micro platitoare de 3% si neplatitoare de TVA:
1. Pot face contract de comodat pentru abonamentul de telefonie mobila al administratorului cu firma lui, astfel incat sa deconteze factura de telefon pe firma?
2. Firma are cod CAEn ,,Alte servicii de editare". Activitatea ei este de editare, elaborare de documentatie in sisteme de management ISO 9001.
Intrebare: Facturile pe care le emite si in care va scrie ,,servicii de editare, elaborare documentatie conf. contr....." sa le inregistrez in contul 704 sau 708 sau sa le tratez ca fiind productie??? Desi ma indoiesc ca nu este editare de ziare, reviste etc , este o documentatie care poate fi descarcata contra cost din magazinul online al firmei sau depusa la client in baza unui contract incheiat.
3. Ca microintreprindere sa inteleg ca nu platesc decat impozit pe venit la CA/trim. iar pentru a scoate bani din casierie e nevoie de documente justificative conform obiectului de activitate. Bonuri fiscale, facturi de protocol sunt ok?

Multumesc anticipat!

paturcai

Re: Cheltuieli microintreprindere

#2 Mesaj de paturcai »

Potrivit art. 21 (1) din Codul Fiscal: "sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile", cu alte cuvinte daca acele cheltuieli au legatura cu "obtinerea de venituri" atunci se pot inregistra (inclusiv protocolul.
Editarea se incadreaza la prestari de serviciu contul 704.
Prin editare (sa luam exemplul arhitectilor care fac acolo niste schite, niste calcule, produc hartii, adica nu este ca la COnsultanta telefonica unde contra cost mi se ofera un raspuns)
Orice bon sau chitanta se poate deconta folosind DECONT DE CHELTUIELI (SAGA are prevazut un astfel de formular care este excelent).
Puteti face de comodat pentru decontarea convorbirilor telefonice, facand totusi o departajare a cheltuielilor: personale si in interesul serviciului. In interesul serviciului nu poate fi o convorbire la ora 21,00 sau la miezul noptii de exemplu. Adica doresc sa scot in evidenta ca modalitatea de a trece o cheltuiala in contabilitate trebuie sa aiba o baza solida, nu sa vi se puna intrebari si sa nu stiti sa dati un raspuns credibil. La miezul noptii sau in week-end sa fim seriosi nimeni nu vorbeste in interesul firmei. Asta urmeaza sa o judecati. Eu as accepta o decontare a cheltuielii facturii de telefon la 3/4 iar un sfert sa fie suportat de catre cel care are telefonul pe numele sau. E mai credibil.
Inregistrari: (in cazul in care inregistram 3/4 cheltuieli)
Veti inregistra 2 randuri la INTRARI (in ecranul de jos unde de obicei se trece componenta unei intrari) admitand ca factura este de 10 lei
1. Convorbiri telefonice buc...1....pret 7,50 lei cont 626
2. Sume de recuperat buc 1 pret 2,50 lei cont 461
Contul 461 il veti inchide prin Registrul de Casa (5311 = 461)

Ca "micro" platiti doar un impozit asupra veniturilor (a dobanzilor de la banca de asemenea) in procent de 3% trimestrial.
Puteti scoate bani din banca pentru diverse cumparaturi cu obligatia de a-i justifica in termen de 5 zile.
Nu puteti scoate dividende (sau beneficiu daca vreti) mai devreme de inceputului anului urmator.
Nu puteti scoate dividende NICI DACA nu ati amortizat INTEGRAL CHELTUIELILE DE CONSTITUIRE.

Pentru inregistrarea unui decont in SAGA:
Creati un furnizor NENOMINALIZAT (chiar asa la nume furnizor: NENOMINALIZAT) caruia ii dati analiticul 0000 el devenind 401.0000(cand il creati pe prima coloana modificati in "00000" ceea ce apare acolo).
La INTRARI alegeti in ultima zi a lunii ca furnizor: NENOMINALIZAT puneti ultima zi din luna. La numar de document: Decont 20140401 (adica decontul nr. 1 din aprilie 2014). In partea de jos insirati unul sun altul toate bonurile la explicatie spunand ce reprezinta: protocol (puneti contul de cheltuiala, consumabile puneti contul de cheltuiala, etc). Validati.
Mergeti la DECONTURI
Adaugati ultima zi (in exemplul nostru 30.04.2014), salvati
Mergeti in partea de jos (ecranul de jos), acolo veti adauga BON DE BON ceeea ce ati adaugat in INTRARI la NENOMINALIZAT:
Prima inregistrare (in ecranul de jos):
Bon105, enter, cont 401.0000, enter, la suma treceti 100,02, la furnizor va aparea NENOMINALIZAT (daca nu apare, il scrieti de mana) si in coloana in care sunteti invitata(a) sa treceti suma treceti 100,02 lei, dati OK, salvati
Adaugati urmatorul bon.
Si asa mai departe pana ce terminati de trecut toate bonurile.
Dupa ce veti termina veti vedea ca veti avea un sold negativ.
La fel cum ati adaugat bourile, mai adaugati o inregistrare: Dcasa cont 542 = 5311 cu TOATA SUMA NEGATIVA (care va apare in partea de sus). SUma o treceti cu PLUS.
Salvati.
Tipariti DECONTUL.
Nu-i asa ca e minunat?!
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

vasilec429

#3 Mesaj de vasilec429 »

Multumesc foarte mult pentru explicatii!
daca face contract de comodat pe masina lui (administratorului0 poate sa deconteze toate bonurile de combustibil, piese de schimb, reparatii? Inteleg ca nu conteaza daca sunt deductibile sau nu atata timp cat nu e platitor de TVA sau de impozit pe profit?

Multumesc!

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Chiar conteaza ce anume inregistram nu pute sa le trecem de-a valma
Contractul de comodat da posibilitatea utilizatorului sa-si inregistreze toate cheltuielile.

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Eu as sugera contractul de inchiriere pentru auto, iar in ceea ce priveste telefonia mobila, sa faca un abonament pe unitate. Daca factura este emisa pe persoana fizica nu vad cum s-a putea deconta pe unitate, mai ales ca nu discutam de un bun, ci de un serviciu.

vasilec429

#6 Mesaj de vasilec429 »

Multumesc!

Deci se poate face contract de comodat pentru masina si se poat deconta combustibil, piese deschimb, reparatii.

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

BalazsE - in felul sau un contabil "rau"/corect dar sufletist - a lasat sa se intelegaga:
- bun, am inteles cu telefonul nu se mai poate face nimic, inchidem un ochi, cu masina la fel.
- sa nu exageram si sa luam toate cheltuielile pe persoana fizica.
Singura "concesie" este ca daca tot e mare taraboiul cu trecerea telefonului mobil pe firma, atunci restul de cheltuieli care sunt ocazionate cu reparatiile, etc, etc, sa fie totusi pe firma.

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Eu vă recomand să recitiți definiția dividendului din codul fiscal. Vedeți pe la începutul acestuia.
Dacă ia orice pe firmă, nu e prea bine. Că riscă să plătească impozit pe dividende.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

miread331

#9 Mesaj de miread331 »

care este procedura de restituire catre casierie a sumelor ramase necheltuite. In decontul de cheltuieli apare suma de restituit.

fagarasa176

#10 Mesaj de fagarasa176 »

Dispozitie de incasare cu explicatie diferenta decont nr...din data de.......
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

Scrie răspuns