Eu intampin alta problema :
-fac schimb valuta -ron, pana acum inregistram valuta la cursul zilei, diferea clar de cursul schimbului si diferenta o bagam pe cheltuiala, ca na tot timpul iesea cheltuiala.Am inteles ca nu e ok si ca trebuie sa nu mai existe diferente de curs, ca se baga la cursul negociat cu banca.
-dar am schimb valutar , valuta-valuta, adica schimb euro direct in dolari, faceam la fel cu diferentele de curs valutar, tot timpul cheltuiala normal. dar lamuriti-ma si pe mine daca e ok ca in acest al doilea caz se procedeaza ca mai sus ?
expun mai jos si un exemplu gasit pe net, pt cine vrea sa se mai inspire, dar care nu ma lamureste in cazul meu.reevaluez la finalul lunii contul de valuta, dar trebuie inregistrate diferentele din schimburile valutare la momentul efectuarii, ma refer la cele de valuta-valuta.
Ordinul 3055/2009 prevede inregistrarea acestor operatiuni in contabilitate la cursul BNR de la data efectuarii operatiunii.
In cazul operatiunilor de schimb valutar care se efectueaza intre un cont curent si un cont in valuta detinut la aceeasi sucursala a bancii, cursul valutar folosit in cazul contului de euro este cel la care se efectueaza licitatia cu valuta, astfel ca nu este permis sa existe in contabilitate diferente de curs din schimb valutar. Suma din contul curent trebuie sa fie egala cu suma in valuta la care se aplica cursul de schimb pentru licitatia valutara.
581=5121 456 ron
5124=581 100 euro (curs negociat cu banca 4,56)
Exista obligatia ca la finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta sa fie evaluate la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Daca continuam cazul de mai sus in care disponibilul la finele lunii este de 100 euro, si presupunem un curs la finele lunii de 4,67 lei/euro avem:
- valoare contabila pentru cei 100 euro = 456 ron
- valoare evaluata la curs BNR pentru cei 100 euro= 100*4,67=467 ron
Obtinem astfel diferenta de curs favorabila (467 ron - 456 ron = 11 ron) pe care o inregistram:
5124=765 11 ron
In acest fel valoarea evaluata a celor 100 de euro este corecta si reflecta valoarea reala a disponibilitatilor detinute care oricand pot fi transformate intr-o alta forma de lichiditate, urmand ca valoare obtinuta sa fie cat mai apropiata de valoarea reala.
diferente de curs cont valuta-valuta
-
Re: diferente de curs cont valuta-valuta
Una peste alta tot acolo ajungeți. Rezultatul este același chiar dacă înregistrați diferențele de curs, manual, după fiecare operație sau dacă înregistrați la finele lunii diferențele la sold.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Intr-adevar, in conformitate cu 3055/2009 se tine cont de cursul de schimb de la licitatia valutara pentru a nu mai exista acele diferente de curs valutar.
Dupa ce ati negociat cu banca paritatea intre euro-dolar (de exemplu), pentru a evidentia aceste sume in lei se tine cont de cursul BNR.
Dupa ce ati negociat cu banca paritatea intre euro-dolar (de exemplu), pentru a evidentia aceste sume in lei se tine cont de cursul BNR.
-
deci inregistrez diferentele de curs, caci automat ies?costanc757 scrie:Intr-adevar, in conformitate cu 3055/2009 se tine cont de cursul de schimb de la licitatia valutara pentru a nu mai exista acele diferente de curs valutar.
-
Da, in aceasta situatie veti avea diferente de curs valutar.
-
multumesc frumos! m-a stresez asa tare, ca na mai am control (sumtem cu rambursare de tva, desi nu am mai solicitat-o demult, dar cine stie cum vrea odata seful si pac trebuie control) si tare imi e ca verifica si impozitul pe profit si ma ia ca de ce am inregistrat diferente de curs.
-
Da, la rambursare TVA se verifica si impozitul pe profit .