Buna Ziua, am mai multe intrebari ale caror raspunsuri nu le cunos sau nu sunt sigur de ele:
1) Suntem 2 asociati intr-un SRL (microintreprindere) avand si rol de administratori conform actului constitutiv. Mentionez ca nu am obtinut venituri (salariu, indemnizatii) pentru functia de administratori. Suntem si angajati totodata in cadrul firmei respectiv unul ca muncitor calificat si altul ca, contabil sef (studii superioare licentiate). Subsemnatul in cauza -contabil sef tin evidenta financiar-contabila a societatii. Intrebarile sunt:
- avand in vedere ca urmeaza sa intru in concediu crestere copil pe durata de 2 ani in toamna (implicit cu suspendarea contractului de munca), in conditiile in care in cei doi ani care vor urma doresc sa ridic dividende (daca o sa avem nevoie) trebuie sa platesc CASS la aceastea ? Are importanta ca vor fi dividende acordate aferente, sa zicem, numai profiturilor exercitiilor financiare anterioare, cand am fost angajat cu contract de munca ca si contabil sef ? Mentionez ca exista profit nerepartizat din anii anteriori.
- dar pentru venituri realizate din dobanzile pe niste depozite pe care le am ca si persoana fizica trebuie sa platesc CASS pe timpul concediului de ingrijire copil ?
- pot in aceasta perioada de 2 ani sa tin evidenta contabila (fara semnarea de situatiii financiare anuale) avand in vedere ca raman si ca administrator si asociat in cadrul firmei si tinand cont ca detin studii superioare economice ? Mentionez ca cifra de afaceri anuala este un pic sub 65.000 de euro.
2) Doresc in viitor sa mai deschid impreuna cu acelasi asociat o alta firma SRL. Intrebarile sunt:
- Pot sa fiu administrator si asociat la aceasta firma (si eu si partenerul) daca aceasta va avea sediu la aceiasi locatie cu firma pe care o detinem deja ? Pot sa am aproximativ acelasi domeniu principal de activitate (sau chiar acelasi) ?
Va multumesc.
Asociati, salariati, concediu CIC, imp. cass dividende
Re: Asociati, salariati, concediu CIC, imp. cass dividende
1. Iti sugerez sa iti iei dividendele inainte de a intra in CCI, sau asteapta pana ce revii din CCI, deoarece va trebui sa platesti CASS. La fel si la dobanda de la depozitul bancar (am vazut caz concret in Brasov).
Cea mai rea partea este ca va trebui sa platesti CASS minim dupa venitul minim pe economie, adica poate ajungi sa platesti mai mult CASS decat iti este dobanda.
Cea mai rea partea este ca va trebui sa platesti CASS minim dupa venitul minim pe economie, adica poate ajungi sa platesti mai mult CASS decat iti este dobanda.
Multumesc mult pentru informatii, asa ma gandeam si eu sa fac.
Pentru restul intrebarilor ma poate ajuta cineva ?
Pentru restul intrebarilor ma poate ajuta cineva ?
2) Exista doar o singura restrictie: o persoana nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate. Daca sunt mai multi, atunci pot face oricate societati vor. La acelaşi sediu pot funcţiona mai multe societăţi, dar în încăperi diferite. Altel spus, numărul firmelor ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi.
Citeste L.31/1990, este o lectura obligatorie pentru oricine deschide o firma.
Citeste L.31/1990, este o lectura obligatorie pentru oricine deschide o firma.
Marian Apetre
Multumesc inca o data tuturor celor care au raspuns.
Mai am o intrebare, in calitate de asociat si administrator cu studii ec. superioare pot sa tin evidenta contabila a societatii fara sa fiu angajat ? Ma intereseaza pt. ca urmeaza sa intru in concediu de crestere al copilului. Am dreptul sa semnez bilantul in calitatea de persoana care il intocmeste ? Mentionez ca pana cand urmeaza sa intru in CIC sunt angajat in functia de contabil sef si am tinut evidenta financiar contabila a societatii, inclusiv am intocmit si semnat situatiile financiare anuale.
Mai am o intrebare, in calitate de asociat si administrator cu studii ec. superioare pot sa tin evidenta contabila a societatii fara sa fiu angajat ? Ma intereseaza pt. ca urmeaza sa intru in concediu de crestere al copilului. Am dreptul sa semnez bilantul in calitatea de persoana care il intocmeste ? Mentionez ca pana cand urmeaza sa intru in CIC sunt angajat in functia de contabil sef si am tinut evidenta financiar contabila a societatii, inclusiv am intocmit si semnat situatiile financiare anuale.
cat timp sunteti in Concediu crestere copil nu puteti sa si lucrati.(chiar daca lucrati dvs trebuie sa semneze altcineva situatiile).
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.