Deducere TVA firma nou infiintata

bunoarav

Deducere TVA firma nou infiintata

#1 Mesaj de bunoarav »

Buna Sera. Am urmatoarea situatie: O firma nou infiintata si-a depus dosarul la ANAF cu optiunea de inscriere ca platitor de TVA la cerere sub plafon. Acum asteapta sa-i vina controlul pentru certificarea sediului. Am citit atent si m-am uitat pe Anexa la cererea de inregistrare unde se specifica "Ma oblig ca pana la data comunicarii deciziei de aprobare sau respingere a inregistrarii in scopuri de TVA sa nu desfasor activitati economice constand in operatiuni taxabile din punct de vedere al TVA in Romania." Idee e ca firma a primit deja o factura de la un furnizor din Romania. Intrebarile sunt urmatoarele:
- dupa ce primeste de la ANAF aprobarea privin inscriearea ca platitor de TVA are dreptul sa deduca TVA ul de pe aceasta factura (in decontul 300 pentru trimestrul in cauza) ?
- aceasta prevedere "Ma oblig ca pana la data comunicarii deciziei de aprobare sau respingere a inregistrarii in scopuri de TVA sa nu desfasor activitati economice constand in operatiuni taxabile din punct de vedere al TVA in Romania." obliga firma sa nu fi avut voie sa lansese comanda catre furnizor, comanda in baza caruia furnizorul a facturat ?

Are cineva informatii despre timpul de asteptare pana vin cei de la ANAF in control la sediu pentru certificarea TVA - (firma e in sectorul 2). Din ce am citit parerile sunt impartite de la 3-6 zile pana la o luna, si difera de la o administratie la alta iar despre sectorul 2 nu am gasit ceva exact. Poate stie cineva care a mai fost in situatia de fata.

Multumesc in avans tuturor.

scortarum819

Re: Deducere TVA firma nou infiintata

#2 Mesaj de scortarum819 »

Se poate deduce TVA inainte de inregistrare, vezi art. 145 (4) si pct. 45 din NM

bunoarav

Re: Deducere TVA firma nou infiintata

#3 Mesaj de bunoarav »

Multumec pentru raspuns. Sa aveti o zi buna.

Scrie răspuns