Pagina 1 din 1

fisa de post

Scris: Mie Iun 25, 2014 10:38 am
de fodore
Buna ziua. As avea nevoie de o fisa de post pentru fermier in productia animala (COR 613002),daca ar putea cineva sa ma ajute. Multumesc

Re: fisa de post

Scris: Mie Iun 25, 2014 11:04 am
de ferenta

Re: fisa de post

Scris: Mie Iun 25, 2014 8:45 pm
de fodore
M-am inregistrat pe focuscariera.ro ,dar nu reusesc sa intru pe site si nu gasesc nimic

Re: fisa de post

Scris: Mie Iun 25, 2014 9:53 pm
de ferenta
Ei, nu! :) (Şi îmi cer scuze de la colegi pentru ocuparea unui spaţiu aşa de imens...)

Descrierea ocupaţiei
Fermierul este conducatorul unei exploatatii agricole care organizeaza activitatile de cultivare a pamantului in vederea obtinerii de recolte de cereale, plante tehnice sau furaje (in productia vegetala), de legume, fructe sau vita de vie (in productia horticola) sau se ocupa cu organizarea activitatilor de crestere a animalelor (in productia animala);
Diferenta dintre ocupatia de sef de ferma agricola (agrozootehnica) si fermier (in productia vegetala, animala sau horticultura) consta in dreptul de proprietate si dimensiunea fermei. Seful de ferma agricola este un manager de intreprindere mare, in timp ce fermierul este de obicei proprietarul unei exploatatii agricole mici. Marimea unei exploatatii agricole se poate exprima in unitati de dimensiune economica (UDE) care reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole, determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE). Spre exemplu, pentru grau UDE = 0,28 in timp ce pentru cartofi UDE = 1,174, fapt care inseamna ca 1 hectar cultivat cu cartofi are aceeasi dimensiune economica cu cca. 4,2 hectare cu grau.
Cod COR

613001 fermier in productia vegetala 611301 fermier in horticultura 613002 fermier in productia animala
Studii şi/sau calificări

Pentru desfasurarea activitatii este recomandata o calificare in domeniu. Daca este infiintata o intreprindere individuala, dovada calificarii titularului este ceruta la infiintare.
Atribuţii

Fermierul are atributii in functie de specificul fermei (productie vegetala, animala sau horticultura).
In orice tip de ferma:
- asigura managementul fermei, angajeaza personal, supravegeheaza utilizarea resurselor;
- intocmeste planul de productie al fermei;
- stabileste necesarul de finatare si selecteaza banca cu cea mai convenabila oferta;
- cauta surse de aprovizionare cu materii prime, materiale si piese de schimb necesare activitatii (ex.: seminte, ingrasaminte chimice, pesticide in productia vegetala sau furaje si medicamente in zootehnie), negociaza pretul si conditiile de livrare;
- programeaza si monitorizeaza lucrarile de intretinere, revizii si reparatii pentru utilajele agricole din ferma (ex.: tractoare, combine, semanatori in productia vegetala sau instalatii de muls in zootehnie);
- coordoneaza si urmareste personalul din subordine;
In plus, in fermele agricole (productie vegetala sau horticultura):
- organizeaza si verifica lucrarile de semanat sau plantat ;
- organizeaza si verifica lucrarile de intretinere (irigatii, ierbicidare etc.);
- organizeaza si verifica lucrarile de recoltare;
- asigura si verifica modul de transport, sortare, ambalare si depozitare (dupa caz) al recoltei;
- organizeaza si verifica activitatile de prelucrare, ambalare si depozitare a preparatelor din produse horticole (muraturi, vin, sucuri de fructe etc.);
- cauta cumparatori, contracteaza si livreaza productia realizata;
Specific activitatii din fermele zootehnice (ex.: gaini ouatoare, pui de carne, vaci de lapte, ingrasarea porcilor)
- planifica activitatile din ferma zootehnica
- organizeaza lucrarile specifice din ferma zootehnica (ex.: vaccinarea animalelor);
- verifica retetele zilnice de furajare si asigurarea furajelor (ex.: concentrate, fan, masa verde);
- urmareste desfasurarea activitatilor zilnice din ferma (ex.: mulsul, furajarea si adaparea, curatarea grajdurilor)
- urmareste asigurarea indicilor calitativi ai produselor realizate de ferma (ex.: procent de grasime si densitate lapte) si ambalarea acestora (ex.: laptele in bidoane, branza in butoaie, ouale in cofraje);
- cauta cumparatori, contracteaza si livreaza productia realizata.
Raporturi de muncă

Activitatea se desfasoara in functie de modul de organizare al exploatatiei agricole, individual si independent ca persoane fizice autorizate, ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale, ca membru a unei intreprinderi familiale sau in cadrul unei societati agricole.
Condiţii de muncă

Fermierul (in productia vegetala, animala sau horticultura) consta isi desfasoara o mare parte din timpul de lucru in aer liber. O parte din activitate se desfasoara in birou, fermierul trebuind sa intocmeasca rapoarte, planificari si alte tipuri de documente. Exista riscul de insolatii sau producerii de accidente (ranire sau intoxicare cu insecticide).
Angajatori

Exploatatiile agricole mici sunt in general in proprietatea fermierilor.
Relaţii ierarhice şi funcţionale

Fermierului i se subordoneaza in fuctie mecanici agricoli sau muncitorii zilieri. Exista relatii de colaborare cu contabilul fermei, cu clientii si furnizorii.
Carieră

In functie de studii, cariera poate fi in domeniul administrativ, pe plan local sau in institutii din agricultura.
Necesităţi de instruire continuă

Instruirea se poate face prin cursuri de perfectionare sau specializare si autoinstruire. Sursele de informatii in cazul autoinstruirii pot fi: revistele, cartile de specialitate, Internetul, participarea la targuri de profil etc.