Buna dimineata, am urmatoarea situatie, va rog sa ma ajutati cum sa fac. Firma noua, neplatitoare de TVA, cod CAEN activitate principala: 4617 Intermedieri in comertul cu produse alimentare, bauturi, tutun, acesta este CAEN de pe certificatul de inregistrare la ONRC. In actul constitutiv exista si coduri CAEN pentru comert cu ridicata, respectiv cu amanuntul. Firma cumpara de la furnizorul A paine pe care o vinde la persoane juridice, restaurante, magazine alimentare, scoli, pentru care emite factura si chitanta. 1. Consider ca este comert cu ridicata, evidenta contabila se tine cantitativ`valoric, se intocmesc NIR, fisa de magazie, iar descarcarea se face pe baza facturii la pret de achizitie, corect pana aici?
2. Unii clienti nu vor factura, ci doar bon fiscal?? afirmand ca asa procedeaza cu alti furnizori, patronul nu vrea sa`i piarda, asa ca nu stiu cum sa procedeze? daca achizitioneaza casa de marcat, e corect sa emita bon fiscal la persoane juridice fara factura? altfel cum sa scada marfa din stoc?
3. daca cumpara casa de marcat, are voie sa vanda si la persoane fizice, emitand sau nu factura, dar obligatoriu emitand bonul fiscal? S`ar putea considera comert cu amanuntul in cazul unui control si patronul poate avea probleme?
Multumesc!
comert cu ridicata
Re: comert cu ridicata
1. Corect
2. CiobanuM inregistrati bonul tot la iesiri si considerati tot vanzare cu ridicata. Intre toate facturile care se emit conteaza mai putin cat s-a luat cu ridicata si cat la bucata.
Sa cumpere casa de marcat si "da" poate da si la clientii persoane juridice pe baza de bon de casa. Eu fac contabilitatea mea si nu pe a celor care cumpara pe bon de casa. Cei care cumpara pe bon de casa sa se descurce
3. Daca o persoana fizica solicita factura firma este obligata sa emita un astfel de document. Bonul fiscal este obligatoriu catre persoane fizice (si juridice in cazul in care aceste platesc in momentul ridicarii marfurilor; chitanta o folosim in cazul in care încasarea se amana o perioada de timp oarecare)
Am vazut postarea tarziu sper sa te ajute CiobanuM
2. CiobanuM inregistrati bonul tot la iesiri si considerati tot vanzare cu ridicata. Intre toate facturile care se emit conteaza mai putin cat s-a luat cu ridicata si cat la bucata.
Sa cumpere casa de marcat si "da" poate da si la clientii persoane juridice pe baza de bon de casa. Eu fac contabilitatea mea si nu pe a celor care cumpara pe bon de casa. Cei care cumpara pe bon de casa sa se descurce
3. Daca o persoana fizica solicita factura firma este obligata sa emita un astfel de document. Bonul fiscal este obligatoriu catre persoane fizice (si juridice in cazul in care aceste platesc in momentul ridicarii marfurilor; chitanta o folosim in cazul in care încasarea se amana o perioada de timp oarecare)
Am vazut postarea tarziu sper sa te ajute CiobanuM
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!