Poate inteleg eu gresit, se trece pe contul de cheltuieli si dupa pe amortizare

?
Societatile comerciale pot utiliza bunuri mobile sau imobile in baza unor contracte de inchiriere, situatii in care acestia pot efectua asupra lor doua categorii de lucrari:
- lucrari de intretinere si reparatii, care sunt in sarcina sa potrivit legii sau prevederilor contractuale sau in sarcina proprietarului,
si
- lucrari de investitii si amenajari potrivit activitatii ce se desfasoara in spatiul respectiv sau pentru imbunatirea parametrilor bunului inchiriat.
Reglementarile contabile in vigoare, respectiv Omfp nr. 1802/2014, clasifica drept cheltuieli ulterioare efectuate la imobilizarile corporale luate cu chirie, atat cheltuielile cu reparatiile cat si cele cu investitiile.
Lucrarile de investitii au ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai bunului in vederea obtinerii de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate initial.
Evidentierea in contabilitate a cheltuielilor ulterioare pentru imobilizarile corporale inchiriate se efectueaza astfel:
- investitiile sunt tratate ca imobilizari corporale supuse amortizarii si se foloseste un analitic distinct atat pentru contul de imobilizari corporale(212/213) cat si pentru contul de amortizare aferent(281) iar
- reparatiile sunt considerate cheltuieli ale perioadei respective, folosindu-se un analtic distinct pentru contul 611/628.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit prevederilor art.24 din Codul fiscal, investitiile efectuate la mijloacele fixe luate cu chirie in baza unor contracte de inchiriere sunt considerate mijloace fixe amortizabile. In conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, pentru cheltuielile cu investitiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatie de gestiune amortizarea fiscala se calculeaza de catre cel care a efectuat investitia, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare, dupa caz.
In situatia in care la spatiile inchiriate au fost executate lucrari de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, de catre locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligatia sa comunice locatorului valoarea lucrarilor executate pentru depunerea unei noi declaratii fiscale, in termen de 30 de zile de la data terminarii lucrarilor respective (conform art. 253 alin (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003).
Consideram ca solicitarea acceptului pentru efectuarea lucrarilor respective trebuie facuta inainte de demararea lucrarilor.
In contabilitatea chiriasului au loc urmatoarele inregistrari:
% = 401
„Furnizori”
612
„Cheltuieli cu redeventele,
locatiile de gestiune si chiriile”
4426
„TVA deductibila”
401 = 5121
„Furnizori” „Conturi la banci in lei”
Conform prevederilor punctului 227 din Omfp nr. 1802/2014, si urmatoarele, chiriasul va inregistra extracontabil spatiile inchiriate in debitul contului 8031 “Imobilizari corporale luate cu chirie”.
Presupunand ca modernizarea spatiilor a fost efectuata in regie proprie, se evidentiaza in contabilitatea chiriasului astfel:
- cheltuielile cu manopera:
628 = 401
„Alte cheltuieli cu serviciile „Furnizori”
executate de terti”
sau se poate evidentia drept cheltuiala cu salarii in cont 641, daca se folosesc proprii angajati.
- cheltuieli privind consumabilele:
602 = 302
„Cheltuieli cu materialele „Materiale consumabile”
consumabile”
Pentru simplificare, nu s-a tinut cont de taxa pe valoarea adaugata deductibila, inregistrata la primirea facturilor pentru materiale si manopera.
Pe masura ce se executa investitia, in fiecare perioada se evidentiaza consumurile de materiale si cheltuielile cu manopera si concomitent se capitalizeaza in active imobilizate.
- inregistrarea investitiei in curs:
231 = 722
„Imobilizari corporale in „Venituri din productia de
curs de executie” imobilizari corporale”
La finalizarea lucrarilor si la receptia acestora se da in folosinta investitia:
212 = 231
„Constructii / analitic investitii „Imobilizari corporale
la imobile luate cu chirie” in curs executie”
- inregistrarea amortizarii lunare aferente investitiei (pe durata contractului de inchiriere sau pe durata de utilizare ramasa daca aceasta este mai mica decat cea pentru care a fost incheiat contractul):
6811 = 2812
„Cheltuieli de exploatare „Amortizarea constructiilor”
privind amortizarea imobilizarilor”
Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile chiriasului efectuate pentru modernizarea si amenajarea spatiului sunt deductibile fiscal.
Celelalte achizitii de natura birourilor, calculatoarelor, mochetelor, obiecte de inventar etc., utilizate in activitate nu se incadreaza in ”modernizarea” spatiilor, asa cum este definita aceasta in HG nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Daca acestea depasesc valoarea de 2.500 lei/mijloc fix sunt amortizate de societatea care le-a achizitionat (chirias) pe durata de utilizare prevazuta de Catalog.
Multumesc,