inregistrare contabila;tva exigibil

popad70

inregistrare contabila;tva exigibil

#1 Mesaj de popad70 »

Am urmatoarea situatie:
agentie de turism
-inchiriaza vila in grecia din oct 2014-oct.2015.
-va inchiria autocar pentru transportul turistlor in grecia la vila de mai sus.
-perioada pentru care se vinde produsul turistic de mai sus este mai -octombrie 2015.
Practic in momentul acesta, cand incepe sa vanda produsul turistic se cunoaste doar care este chiria pentru vila pe intreaga perioada si cam atat.
Facturarea clientilor incepe de acum.

in mod normal inregistrez o factura la client
4111=%
462-
704-comisionul agentiei
4427-tva la comision

462=401 furnizorul de turism

In situatia de mai sus, nu am cum sa cunosc comisionul agentiei pentru a stabili tva-ul aferent deoarece nu am cheltuielile de transport.

1-Cum as putea face inregistrarea contabila a facturii pentru serviciul ce urmeaza a fi prestat la anul?
Pot inregistra intreaga suma ca si venit in avans urmand ca la anul cand primesc toate datele sa inregistrez venitul si tva-ul ?
2-Serviciul fiind prestat in anul viitor, tva-ul este exigibil cand se presteaza efectiv serviciul, dar eu facturez acum.Atunci n-ar trebui sa colectez acum tva-ul la marja pe care nu o cunosc?
3-As putea factura ca si avans, dar atunci ar trebui sa colectez tva la intreaga suma?

Ma puteti ajuta cu o parere refetiror la acest subiect?
Multumesc mult!

pinteae

Re: inregistrare contabila;tva exigibil

#2 Mesaj de pinteae »

In mod sigur ar trebui sa inregistrezi ca venituri in avans. In ceea ce priveste TVA colectata, cred ca ar trebui sa aplici cota standard de 24%, avand in vedere ca nu cunosti comisionul agentiei, iar ceea ce incasezi este un avans. La data facturarii serviciilor, vei storna avansul cu cota standard de 24% si vei inregistra valoarea serviciului turistic cu TVA inclus.

popad70

#3 Mesaj de popad70 »

Asta ar insemna sa platesc o gramada de tva in avans (turistii vor pleca in vacanta abia incepand cu mai 2015.
E drept ca anul viitor cand se va storna avansul si se va factura cu tva inclus se va regulariza tva-ul , dar pana atunci trebuie sa platesc tva la avansul incasat.

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

Din moment ce nu stii continutul pachetului de servicii turistice, cum poti determina TVA aferent comisionului? Pentru sumele incasate in avans trebuie sa intocmesti factura. Ce baza de calcul folosesti? Din pacate pentru tine, eu nu am alta solutie.

popad70

#5 Mesaj de popad70 »

Sunt de acord cu tine in tot ce ai zis, pinteae.
Din pacate pentru mine n-am de ales.
Mai complicat va fi sa-mi fac clientul sa inteleaga asta.
Multumesc mult!

popad70

#6 Mesaj de popad70 »

Am mai studiat normele codului fiscal si am gasit urmatoarea formulare:
Art. 152.1-pct 63 din norme:
(4) Pentru a stabili valoarea taxei colectate pentru serviciile unice efectuate într-o perioadă fiscală, agenţiile de turism vor ţine jurnale de vânzări sau, după caz, borderouri de încasări, în care se înregistrează numai totalul de pe documentul de vânzare care include taxa. Aceste jurnale, respectiv borderouri se vor ţine separat de operaţiunile pentru care se aplică regimul normal de taxare. De asemenea, agenţiile de turism vor ţine jurnale de cumpărări separate în care se vor evidenţia achiziţiile de bunuri şi/sau servicii cuprinse în costurile serviciului unic. Baza de impozitare şi valoarea taxei colectate pentru serviciile unice prestate într-o perioadă fiscală vor fi stabilite în baza calculelor efectuate pentru toate operaţiunile supuse regimului special de taxare în perioada fiscală respectivă şi evidenţiate corespunzător în decontul de taxă.
La determinarea bazei impozabile nu vor fi luate în considerare sumele încasate în avans pentru care nu pot fi determinate cheltuielile aferente şi, de asemenea, nu pot fi scăzute cheltuielile aferente unor livrări de bunuri sau prestări de servicii care nu au fost vândute către client.

Ultimul aliniat ar putea insemna ca nu trebuie sa colectez tva la sumele incasate in avans???

Multumesc!

pinteae

#7 Mesaj de pinteae »

Este destul de delicata speta ta, deoarece o parte semnificativa din valoarea totala a cheltuielilor o cunosti la momentul incasarii/facturarii avansurilor.

popad70

#8 Mesaj de popad70 »

Asa este. Cunosc cheltuiala cu cazarea, dar si aici e de purtat o discutie.
Am inchiriat o vila pentru un an de zile (octombrie 2014-octombrie 2015), dar practic turistii vor merge incepand cu mai 2015 pana in octombrie 2015.
Suma pe care o platesc ca si chirie pentru intreaga perioada m-am gandit sa o impart pe zile calendaristice/pat (altfel nu stiu cum sa procedez).
Si aici e o problema pentru ca e posibil sa nu gaseasca turistii astfel incat in intregul sezon sa fie ocupate toate locurile.In concluzie repartizarea cheltuielilor cu cazarea pe zi calendaristica /pat nu mai corespunde realitatii (ar trebui sa impart suma platita ca si chirie la nr. de zile efectiv ocupate/ pat lucru pe care nu-l voi cunoaste decat la finele sezonului).
In plus cheltuilelile cu transportul le voi cunoaste abia la momentul prestarii (adica la anul, in sezon).
Daca vedeti altfel rezolvarea problemei, v-as ruga sa ma ajutati .
Multumesc mult!

traglac

Determinare plafon de tva pentru agentie de turism

#9 Mesaj de traglac »

Pina la aparitia HG 864/2020 determinarea bazei pentru plafonul de scutire era clar la marja de profit pentru agentiile de turism dar dupa imi este neclar , poate puteti sa ma ajutati cumva !
I

Scrie răspuns