Buna ziua!
Nu prea inteleg cum este cu amortizarea fiscala.
Ma puteti ajuta cu un exemplu din care sa-mi dau seama care este amortizarea fiscala si care contabila?
Multumesc!
Amortizare fiscala versus amortizare contabila
-
Re: Amortizare fiscala versus amortizare contabila
ai o masina
amortizarea e 2000
fiscal e 1500, contabila e 2000
amortizarea e 2000
fiscal e 1500, contabila e 2000
O explicație scurtă și extrem de simplificată:
Să zicem că luați o un strung nou nouț cu 100,000 lei. Durata de viață, fiscală - conform nomenclatorului, este de 10 ani. Dar dumnevoastră utilizându-l foarte mult decideți să-i recuperați valoarea din punct de vedere economic în 4 ani.
Așa că veți înregistra timp de 4 ani o amortizare de 25,000 lei.
Amortizarea fiscală însă este de 10,000 lei/an. Asta înseamnă că diferența de 15,000 lei dintre amortizarea totală și cea fiscală este amortizare contabilă.
Pentru astfel de situații se țin două registre: unul a amortizării contabile, economice și unul a amortizării fiscale pentru că fiscal veți ține seama în fiecare an de cei 10000 lei chiar dacă economic este deja amortizat.
Ăsta e unul din exemplele ruperii contabilității de fiscalitate.
Evidența contabilă e una, cea fiscală e altceva.
Să zicem că luați o un strung nou nouț cu 100,000 lei. Durata de viață, fiscală - conform nomenclatorului, este de 10 ani. Dar dumnevoastră utilizându-l foarte mult decideți să-i recuperați valoarea din punct de vedere economic în 4 ani.
Așa că veți înregistra timp de 4 ani o amortizare de 25,000 lei.
Amortizarea fiscală însă este de 10,000 lei/an. Asta înseamnă că diferența de 15,000 lei dintre amortizarea totală și cea fiscală este amortizare contabilă.
Pentru astfel de situații se țin două registre: unul a amortizării contabile, economice și unul a amortizării fiscale pentru că fiscal veți ține seama în fiecare an de cei 10000 lei chiar dacă economic este deja amortizat.
Ăsta e unul din exemplele ruperii contabilității de fiscalitate.
Evidența contabilă e una, cea fiscală e altceva.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Am inteles bine?
1. In contul 6811 in fiecare an am 25000 timp de 4 ani din care 10000 *4 ani este amortizare fiscala (o scriu in decl. 101 an de an). Corect?
2. daca nu se decide amortizarea in 4 ani ci in 10 ani confom nomenclatorului atunci toata suma din ct. 6811 aferent acelui mijloc fix este amortizare fiscala = amortizare contabila si o scriu in decl. 101 la ,,amortizare fiscala"?
1. In contul 6811 in fiecare an am 25000 timp de 4 ani din care 10000 *4 ani este amortizare fiscala (o scriu in decl. 101 an de an). Corect?
2. daca nu se decide amortizarea in 4 ani ci in 10 ani confom nomenclatorului atunci toata suma din ct. 6811 aferent acelui mijloc fix este amortizare fiscala = amortizare contabila si o scriu in decl. 101 la ,,amortizare fiscala"?
Da. Cu distincția că dacă aveți amortizare contabilă de 25000 lei, cea fiscală o veți înscrie și pe ea la nivelul de 10000 lei/an timp de 10 ani, chiar dacă din anul 5 la amortizare contabilă nu mai înscrieți nimic.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.