Buna dimineata, o firma a primit de la o persoana fizica 100 bucati trunchi de salcam, persoana fizica cultiva salcami pe terenul personal.
Pretul de achizitie a fost 0, adica gratis, iar firma a vandut produsul cu un pret diferit de zero. Pentru a inregistra intrarea marfii, fac borderou de achizitie de la producator individual, cu CNP vanzator, iar pret de achizitie este 0 si apoi fac NIR , este corect?
Multumesc!
donatie de la persoana fizica
Re: donatie de la persoana fizica
Parca pentru masa lemnoasa ar exista o legislatie care nu prea permite vanzarea sau donatia asa usoara, adica cred ca trebuia sa primeasca un aviz sau sa intocmeasca niste documente speciale, cel putin pentru transport.
De altfel, ii un pic dubios ca o societate sa primeasca in donatie bunuri care sunt pentru vanzare, precum pentru donatie trebuie facut un document semnat la notar (dar nu sunt 100% sigur).
Mai citeste si aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=3324
De altfel, ii un pic dubios ca o societate sa primeasca in donatie bunuri care sunt pentru vanzare, precum pentru donatie trebuie facut un document semnat la notar (dar nu sunt 100% sigur).
Mai citeste si aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=3324
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns, eu sunt de acord ca situatia e cam dubioasa, dar ce sa fac eu ca sa rezolv problema? Patronul mi`a dat o factura de vanzare ``trunchi de salcam`` si cand am cerut factura de achizitie, mi`a spus ca marfa a primit`o de la o persoana fizica care creste salcam pe terenul propriu si ca nu a dat niciun ban pe salcam. Mi`a dat CNP`ul persoanei fizice. Cum ma sfatuiti sa fac astfel incat sa fie corect si eu sa nu am probleme in cazul unui eventual control? Daca ar fi un pret de achizitie foarte mic, astfel incat sa nu mai fie necesar actul de donatie, persoana fizica trebuie sa declare venitul din vanzare si sa plateasca impozit? As face NIR si 371=462, DP si 462=5311. Multumesc.
eu as face asa..
Intocmiti un contract dupa urmatorul model:
CONTRACT DE DONATIE Numar:…………………………
Incheiat astazi la …………………
1. PARTILE CONTRACTANTE:
1.1._____________________(numele si prenumele), domiciliat in (localitatea)_____________________, str._________________ nr.___, bloc___, scara____, etaj___, apartament___, sector/judet________________, CP________, nascut la data de (ziua luna anul)_____________, in localitatea_________________, sector/judet_______________,fiul lui_________________ si al____________________, posesorul buletinului (cartii) de identitate seria_____, nr.____________, eliberat de_________________________, la data de ____________,
cod numeric personal________________________, in calitate de donator, pe de o parte si
1.2._________________________________, cu sediul in__________________, str.___________, nr.___, sector/judet_______________, CP ___________, CUI______________, reprezentata de_____________________, avand functia de______________________ in calitate de donatar (beneficiar).
2. OBIECTUL CONTRACTULUI
2.1._______________________, in calitate de donator, donez beneficiarului urmatoarele bunuri: _________________________________________________
2.2. Bunurile donate au fost dobandite prin _______________________ si le evaluez la suma de________________ lei.*
2.3. Eu, donatorul, declar ca bunurile mentionate au fost predate in folosinta beneficiarului la data de _________________, astfel cum rezulta din inscrisul sub semnatura privata incheiat cu beneficiarul.
2.3. _______________________in calitate de beneficiar, declar ca bunurile mentionate la pct. 2.1 din prezentul contract le-am preluat in folosinta la data de, pe baza inscrisului sub semnatura privata.
3. CLAUZE FINALE
_3.1.1_ Exemplu de clauze ___- _______________________________________________________
3.2. 1. Prezentul contract a fost redactat intr-un numar de ..................................... .
3.2. 2. S-au eliberat partilor ...................... exemplare,
3.2.3 Donatia nu-l obliga pe donator si nu produce nici un efect decat din ziua acceptarii
Semnaturile DONATOR BENEFICIAR
*in anexa se prezenta detaliat valoarea per unitate de produs. Daca donatorul nu are documente de provenienta pentru produse, se evalueaza la pretul pietii tinandu-se cont si de gradul de deteriorare, daca acestea nu sunt noi(daca e vorba si de alte donatii).
La primirea produselor se intocmeste proces verbal de predare primire care se anexeaza la contract. Valoarea donatiei se inregistreaza in contabilitate.
De preferat sa mergeti si sa legalizati la un notar acest act.
--ps am sters nota sa nu deruteze.
Intocmiti un contract dupa urmatorul model:
CONTRACT DE DONATIE Numar:…………………………
Incheiat astazi la …………………
1. PARTILE CONTRACTANTE:
1.1._____________________(numele si prenumele), domiciliat in (localitatea)_____________________, str._________________ nr.___, bloc___, scara____, etaj___, apartament___, sector/judet________________, CP________, nascut la data de (ziua luna anul)_____________, in localitatea_________________, sector/judet_______________,fiul lui_________________ si al____________________, posesorul buletinului (cartii) de identitate seria_____, nr.____________, eliberat de_________________________, la data de ____________,
cod numeric personal________________________, in calitate de donator, pe de o parte si
1.2._________________________________, cu sediul in__________________, str.___________, nr.___, sector/judet_______________, CP ___________, CUI______________, reprezentata de_____________________, avand functia de______________________ in calitate de donatar (beneficiar).
2. OBIECTUL CONTRACTULUI
2.1._______________________, in calitate de donator, donez beneficiarului urmatoarele bunuri: _________________________________________________
2.2. Bunurile donate au fost dobandite prin _______________________ si le evaluez la suma de________________ lei.*
2.3. Eu, donatorul, declar ca bunurile mentionate au fost predate in folosinta beneficiarului la data de _________________, astfel cum rezulta din inscrisul sub semnatura privata incheiat cu beneficiarul.
2.3. _______________________in calitate de beneficiar, declar ca bunurile mentionate la pct. 2.1 din prezentul contract le-am preluat in folosinta la data de, pe baza inscrisului sub semnatura privata.
3. CLAUZE FINALE
_3.1.1_ Exemplu de clauze ___- _______________________________________________________
3.2. 1. Prezentul contract a fost redactat intr-un numar de ..................................... .
3.2. 2. S-au eliberat partilor ...................... exemplare,
3.2.3 Donatia nu-l obliga pe donator si nu produce nici un efect decat din ziua acceptarii
Semnaturile DONATOR BENEFICIAR
*in anexa se prezenta detaliat valoarea per unitate de produs. Daca donatorul nu are documente de provenienta pentru produse, se evalueaza la pretul pietii tinandu-se cont si de gradul de deteriorare, daca acestea nu sunt noi(daca e vorba si de alte donatii).
La primirea produselor se intocmeste proces verbal de predare primire care se anexeaza la contract. Valoarea donatiei se inregistreaza in contabilitate.
De preferat sa mergeti si sa legalizati la un notar acest act.
--ps am sters nota sa nu deruteze.
Ultima oară modificat Lun Feb 09, 2015 10:28 pm de către herganiec, modificat 1 dată în total.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Herganiec, când mai iei cu copy paste un text, modifică-l dacă e cazul.
Ăsta are un articol contabil specific ONG și specific obiectelor de inventar.
Ăsta are un articol contabil specific ONG și specific obiectelor de inventar.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Buna seara, va multumesc pentru raspunsuri, nu as fi folosit contul 303 pentru ca la mine e vorba de marfa, dar am inteles cum trebuie sa fac.