repartizare profit

popad70

repartizare profit

#1 Mesaj de popad70 »

Am o firma la care in ianuarie a iesit un asociat si a intrat altul.
Firma a avut profit si vor sa-l repartizeze pe dividende.
1-Carui asociat ii repartizez dividende:celui vechi sau celui nou care intra din anul 2015?
2-Ce asociat (vechi sau nou) trebuie sa semneze procesul verbal de repartizare a profitului.
3-Firma avea pierdere contabila si am procedat asa:
-din profitul net am acoperit pierderea contabila si restul profitului net l-am repartizat pe dividende pe care le impozitez cu 16%.E corect?
Multumesc!

balazse

Re: repartizare profit

#2 Mesaj de balazse »

Dupa parerea mea asociatul nou, cel vechi a predat totul ca urmare atat dreptul la dividende.

popad70

#3 Mesaj de popad70 »

Am verificat in actul constitutiv nou sa vad daca se face vreo referire la participarea la profit a vechilor actionari si nu am gasit nimic prevazut.
In concluzie ar trebui sa repartizez dividendele noului actionar intrat in societate.
Am gasit in legea 31/1990 art. 183 care are urmatorul continut:
Articolul 183
(1) Din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5 % pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
(2) Daca fondul de rezerva, dupa constituire, s-a micsorat din orice cauza, va fi completat, cu respectarea prevederilor alin. (1).
(3) De asemenea, se include in fondul de rezerva, chiar daca acesta a atins suma prevazuta la alin. (1), excedentul obtinut prin vanzarea actiunilor la un curs mai mare decat valoarea lor nominala, daca acest excedent nu este intrebuintat la plata cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizarilor.
(4) Fondatorii vor participa la profit, daca acest lucru este prevazut in actul constitutiv ori, in lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobat de adunarea generala extraordinara.
(5) In toate cazurile, conditiile participarii se vor stabili de adunarea generala, pentru fiecare exercitiu financiar.

Deci, sa inteleg ca daca in procesul verbal al adunarii generale se stabileste ca primeste dividende si vechiul asociat, ii repartizez dividende si lui?
Multumesc!

apetrem

#4 Mesaj de apetrem »

Vechii asociati nu mai au drept la nimic, ei nu mai exista in conturile actuale.
Marian Apetre

popad70

#5 Mesaj de popad70 »

De acord!
In art. 67 alin 6 din legea 31/1990 spune clar ca "dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel".
Multumesc!

apetrem

#6 Mesaj de apetrem »

Vechilor asociati nu li se mai cuvin dividende.
Marian Apetre

Scrie răspuns