Ce mai verifica ANTIFRAUDA

gramac921

Ce mai verifica ANTIFRAUDA

#1 Mesaj de gramac921 »

Am aflat de la un coleg de breasla ca la un client ANTIFRAUDA in baza articolului 10 lit (d) din OUG 28/1999 :

"ART. 10
Constituie contravenţii următoarele fapte dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
d) neîntocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat, altele decât cele provenite din încasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amănuntul şi a serviciilor efectuate către populaţie sau cele utilizate pentru a acorda rest clientului;"

ART. 11
(1) Contravenţiile prevăzute la art. 10 se sancţionează cu amendă aplicată operatorilor economici, după cum urmează:
d) cele prevăzute la art. 10 lit. b), c), d), e) şi dd), cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, precum şi cu:
(ii) suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru, de la o lună la 3 luni, în funcţie de gravitatea faptelor, pentru contravenţiile prevăzute la lit. b), c), d) şi e).
"

i-au cerut asa - citez :
"Ce a cerut antifrauda: a cerut ca totate intrarile si toate iesirile de numerar sa fie batute in casa. A cerut ca pentru toate iesirile de numerar sa existe DP si pe toate intrarile de numerar sa existe DI. Au vrut intocmite pentru toate chitantele de incasari si plati DI si DP. Daca in cursul zilei apar situatii de acest fel se poate scoate o suma de bani pe numele administratorului cu care el sa poata plati chitantele catre furnizori. Deci trebuie facute acele DP si DI ca documente justificative chiar daca ai chitante de la furnizori. "

What ?? :shock: de cand chitantele nu mai sunt documente justificative ?? si o amarata de DP sau DI pe care o cumpar din orice papetarie e ?

herganiec

Re: Ce mai verifica ANTIFRAUDA

#2 Mesaj de herganiec »

chitanta e justificativa, dar nu a venit furnizorul si l-ai platit pe loc din casa si ti-a emis chitanta.
Patronul a venit a luat banii(pe dispozitie de plata) a semnat, apoi a fost a platit furnizorul si a revenit cu chitanta. A restituit restul de bani(prin DI) si chitanta.
Eu zic ca e corect.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

paturcai

#3 Mesaj de paturcai »

Chitantele sunt documente justificative dar....pentru ca noi-centram-noi-dam-cu-capul, s-a minimizat (de acord aici cu HerganieC) rolul dispozitiilor de caserie.
Va dau un exemplu:
Firma pentru care lucrez platea chiria (ce-i drept cu ani in urma, multi la numar sa spunem ca era 2006/2007) si proprietarul firmei a spus: te duci si platesti cu numerar la caserie chiaria nu mai platim prin Banca.
Am fost la biroul care se ocupa de "chiriasi". Acolo (deci eram firma) o doamna a scos o fisa uriasa de evidenta a trecut suma in USD si in LEI alaturi (m-am uitat si eu din curiozitate ce scrie in fisa aceea) A INTOCMIT o DISPOZITIE DE INCASARE catre caserie si am fost acolo si am predat DISPOZITIA in baza careia mi s-a facut chitanta de incasare a contravalorii chiriei. Am urmarit casiera sa vad ce face cu dispoozitia de incasare, cu meticulozitate, a scris pe ea numarul de chitanta emis, a trecut-o in REgistrul de casa si a pus-o in vraful de documente de langa ea (banuiesc ca documentele justificative pentru Registrul de casa emis in ziua aceea).
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

olteanz

#4 Mesaj de olteanz »

Si tot nu a fost destul :lol: Pe pariu ca la un control antifrauda cum e acum la moda mai trebuia ceva :roll:
1+1=3

gramac921

#5 Mesaj de gramac921 »

herganiec , aici nu era vorba ca nu a primit chitanta . Agentul comercial era in magazin si i-a dat-o.
Daca plateste mai tarziu , se duce patronul cu banii si vine cu chitanta dupa o vreme e altceva si inteleg atunci.

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Corect OlteanZ, intotdeauna (cum se spunea odinioara?) E loc de mai bine
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Ăia iar nu citesc bine în limba română. Nu pentru orice sumă din casa de marcat se face dispoziție de încasare. Textul e clar acolo. Se face pentru orice sumă ce nu provine din vânzări sau din sume de serviciu. Problema cu noul text de lege e alta. Că prevede ca acolo toate sumele ce există în acel punct de lucru să fie introduse în casa de marcat. Spre exemplu dacă ridici bani de la bancă și îi aduci acolo să plătești salarii trebuie să faci dispoziție de încasare și să-i bați ca intrare de sume.Că altfel dacă îi găsesc ăia de la ANAF o să spună că sunt din vânzări și că nu s-au marcat. Partea proastă e că ANAF a dat o lege, normele nu și riscăm ca după apariția normelor că constatăm că unii au fost amendați pe degeaba.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ghineae681

#8 Mesaj de ghineae681 »

Stie cineva de ce amenzile de la antifrauda nu se mai patesc la jumatate in 48 ore?
Amenda ptr neafisarea acelei anexe color referitoare la bonurile fiscale - 4000 lei
Lipsa reg de casa 4000 lei. Total 8000 lei.
Pe spatele PV acolo unde trebuia sa scre suma de ce achita in 48 ore a taiat si a scris ca nu se aplica.

ghineae681

#9 Mesaj de ghineae681 »

Tomac, un link catre aceasta lege, despre care vorbesti, se poate?

Multumesc

balazse

#10 Mesaj de balazse »

ghineae681

#11 Mesaj de ghineae681 »

Am crezut ca a mai aparut ceva. Cu asta sunt la curent.
Problema mea e de ce nu se poate achita amenda la jumatate.

Multumesc

apetrem

#12 Mesaj de apetrem »

Conform art. 12 alin (3) din OG 28/1999, se poate achita, în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. d), agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

Printre sancţiunile la care se poate achita jumătate este şi cea privind neîntocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat, altele decât cele provenite din încasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amănuntul şi a serviciilor efectuate către populaţie sau cele utilizate pentru a acorda rest clientului.

Partea proasta este că, fapta de mai sus este prevazută în lege în două locuri, cu sancţiuni diferit:
- la art. 10 lit. d) cu sancţiunea la art. 11 lit d) dar şi
- la art. 10 lit. w) cu sancţiunea la art. 11 lit b)

Şi doar la prima din ele se poate achita jumătate din minimul amenzii ...
Marian Apetre

balteanuc692

#13 Mesaj de balteanuc692 »

Pana la urma cum e? Daca intra bani in casa de marcat fac dispozitie de incasare sau de plata? Dar daca ies?
http://www.sagasoftware.ro/?p=1270
Punctul 12.

ghineae681

#14 Mesaj de ghineae681 »

Deci, nu se platesc la jumate....asta e.
Nu inteleg problema cu banii din casa de marcat. In casa de marcat bati vanzarile nu?

tomac

#15 Mesaj de tomac »

Răzvan: dacă intră bani pentru rest și din vânzări nu se fac dispoziții de încasare. Dar dacă ridici bani din bancă de exemplu și-i aduci la magazin că vrei să faci niște plăți de acolo fă dispoziție de încasare și bate în casa de marcat intrare de sume.

@ghineae
Orice sumă de bani se marchează în casă. Orice casă de marcat are și funcție de înregistrare a intrărilor/ieșirilor de numerar altele decât vînzările, nu doar de vânzare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns