bilant

ciobanum

bilant

#1 Mesaj de ciobanum »

Buna ziua, am urmatoare situatie la bilant: sold debitor cont 2678 reprezentand garantii de executie, in bilantul la dec.2013 am trecut suma respectiva astfel: formular 10 rd.6 ``Creante``, formular 30 rd.78 ``creante imobilizate in lei`` pentru ca nu am gasit ct 2678 in alt rand din formular, iar in nota explicativa 5 la rd.4 ``creante imobilizate `` pentru ca 2678 nu este trecut in alt rand din nota. Eu cred ca in F30 si nota 5 suma nu este trecuta corect la creante imobilizate, va rog sa ma lamuriti, este corect sau am gresit si daca da, cum este corect.
Multumesc

paturcai

Re: bilant

#2 Mesaj de paturcai »

Definitii:
ACTIVELE IMOBILIZATE:
Activele imobilizate reprezinta bunurile si valorile cu o durata de utilizare mai mare de un an si care nu se consuma la prima utilizare, acestea fiind impartite in trei categorii: imobilizari necorporale, imobilizari corporale si imobilizari financiare.

Imobilizarile necorporale (numite si active intangibile sau nemateriale) reprezinta active fara suport material (identificabile nemonetar) detinute cu scopul de a fi utilizate in procesul de productie sau pentru furnizarea de servicii (ex: brevete, licente, marci). Imobilizarile necorporale cuprind: cheltuieli de constituire, cheltuieli de dezvoltare, concesiuni, licente, brevete, marci comerciale, fondul comercial.

Imobilizarile corporale (numite si active tangibile sau fixe) sunt reprezentate de bunurile cu continut material utilizate de societate in procesul de productie de bunuri sau prestare de servicii (ex: terenuri si constructii, masini, utilaje, mijloace de transport etc).

Imobilizarile financiare reprezinta sumele financiare investite de societate pe termen lung sub forma de titluri si creante, cu scopul de a obtine venituri din dividende si dobanzi (ex: actiuni, imprumuturi acordate pe termen lung).

ACTIVELE CIRCULANTE:
Active circulante

Activele circulante (curente) sunt bunuri si valori care participa la un singur circuit economic, fiind detinute pe termen scurt (mai mic de un an) de catre societate. Aceasta categorie de active este importanta pentru finantarea curenta a activitatii unei companii.

Din punct de vedere al structurii, activele circulante se impart in: stocuri, creante, investitii pe termen scurt, casa si conturi la banci.

Creantele se mai numesc si valori in curs de decontare si reprezinta valori economice avansate temporar de societate catre alte persoane fizice sau juridice pentru care societatea urmeaza sa primeasca un echivalent valoric reprezentat de o suma de bani sau un serviciu. Acest post bilantier reflecta datoriile asupra carora societatea are drepturi. Creantele pot fi impartite in: creante comerciale (fata de clienti); creante in cadrul grupului (intre societatea-mama si filiale); creante din interese de participare (generate de relatiile dintre societate si alte societati la care aceasta detine titluri de particpare); creante privind capitalul subscris si nevarsat (subscrieri de capital social efectuate si nedepuse); alte creante.

Deci ar trebui sa ca sumele pe care le aveti in 267X (pe exemplul pe care l-ati dat) sa se regaseasca in ACTIVE CIRCULANTE (rd. 5, F10 din Bilant)
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ciobanum

#3 Mesaj de ciobanum »

Multumesc pentru raspuns, sunt de acord cu ce ati scris, dar rd. 5 din F10 reprezinta ``stocuri``, cred ca e vorba de rd.6 ``creante``. Problema mea este ca nu stiu unde sa trec suma din 2678 in F30 si nota 5 pentru ca acest cont 2678 exista doar in activele imobilizate. Multumesc.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Dacă reprezintă garanții îl treceți la creanțe, nu la active imobilizate. În F30 și nota 5 se trec distinct doar alte creanțe din 2678 nu cele imobilizate.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ciobanum

#5 Mesaj de ciobanum »

Eu in contul 2678 am numai garantii, va rog sa imi spuneti concret unde trebuie sa trec in F30 si nota5 aceasta suma, pentru ca nu o gasesc decat la active imobilizate. Multumesc si scuze pentru insistenta.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Nu se trec nicăieri în cele două formulare.

ciobanum

#7 Mesaj de ciobanum »

Buna ziua, multumesc pentru raspuns. Mai am nelamuriri referitoare la bilant si nu am mai deschis alt topic.
1. Am corectat asa cum mi`ati scris prezenta contului 2678 in bilant si note, vreau totusi sa intreb daca e corect ca in nota 5 total active circulante sa nu fie egal cu total active circulante din F10, diferenta fiind valoare ct.2678. In F30 nu vad un total al activelor circulante, nu am trecut ct.2678 si bilantul s`a validat.
2.Am rulaj ct.7588 din anularea imprumutului asociatului, acesta se in nota 4 la rd.``alte venituri din exploare``, corect? Pe unele forumuri am vazut altfel, ca 7588 din nota 4 ar proveni doar din vanzare imobilizari etc.
3.Daca am profit si nu il repartizez, atunci mentionez acest lucru in raport adm si procesul verbal al asociatilor si trec in nota 3 numai la rd.6, celelalte rd. fiind 0, asa vad ca face Saga, corect?
4. Daca am profit si acopar pierderile din anii precedenti, completez in nota 3 rd.1 si 3, corect? daca completez rd.3, suma se duce automat in rd.1, asa face Saga. Am preluat o firma si in bilantul pe 2013, fosta contabila a trecut doar rd.3.
5. La 31.12.2014 am : pierderi contabile din ani precedenti, profit la 2014, sold la 1174 din erori contabile (o suma mica) si sold la 1068 de 5 lei. Mentionez modul de acoperire a pierderilor si repartizare a profitului in raportul adm si procesul verbal al asociatilor astfel: acopar intai pierderea din 1174 si apoi restul din 1171 cu profitul din 121 si cu suma din 1068, este corect?
Multumesc!

tomac

#8 Mesaj de tomac »

1. Da este corect. Nu există o astfel de corelație. Dacă ea ar fi existat nu s-ar fi validat bilanțul.
2. E corect. Fiecare are dreptul la o opinie, dar contul 7588 în particular nu conține așa ceva. Ar fi corect dacă s-ar discuta despre 758, dar atunci ar face referire și la 7588.
3. Da. Oricum nota 3 din program se poate completa și manual.
4. -5. Da

ciobanum

#9 Mesaj de ciobanum »

Buna ziua, va multumesc foarte mult pentru raspunsuri, d-le Toma!

stefi

#10 Mesaj de stefi »

tomac scrie:Dacă reprezintă garanții îl treceți la creanțe, nu la active imobilizate. În F30 și nota 5 se trec distinct doar alte creanțe din 2678 nu cele imobilizate.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu acelasi subiect: am niste garantii pe ct.2678 consituite la un furnizor pt. carduri motorina si in bilantul de la 31.12.2014 apar la randul de imobilizari finaciare. Programul Saga a facut corect si mi-a dus suma din ct. 2678 la creante, dar pt. ca la 31.12.2014 aparea la imob.financ. am facut la fel pt. 01.01.2015 si de asemenea am pus aceeasi suma pe imob.financ. si la 30.06.2015. Am procedat corect? Cum as putea face ca pe viitor aceasta suma sa apara la creante acolo unde trebuie sa fie? La bilantul de sfarsit de an pot pune la 01.01.2015 suma la imob.financ. si la 31.12.2015 pot trece la creante?
Multumesc!

stefi

#11 Mesaj de stefi »

Ma puteti lamuri cum ar trebui sa procedez la bilantul de la 2015 in legatura cu garantiile? Le las asa unde au aparut pana acum sau pot corecta in vreun fel, sa le mut la creante? E voie daca la 01.01.2015 apareau la imobilizari financiare sa le cuprind la creante la sfarsitul anului 2015 (acolo le-ar fi locul).
Multumesc!

tomac

#12 Mesaj de tomac »

Bilanțul de la 31/12/2014 se preia așa cum a fost întocmit. Soldul la 31/12/2015 se va transpune corect în bilanț.

stefi

#13 Mesaj de stefi »

Bine, asa a facut SAGA la raportarea semestriala, dar am refacut sa apara ca la 31.12.14, pt. ca nu eram sigura daca pot muta garantiile de la imobilizari financiare la creante. Multumesc pt. lamuriri.

stefi

#14 Mesaj de stefi »

Buna ziua!
Am preluat in program sumele asa cum au fost incadrate in bilantul din 2014 cu sumele din ct. 2678 la active imobilizate, rd3. Acum eu la sfarsit de an le-am pus la creante , unde le este locul,dar a mai trebuit sa corectez si la F40 rd.17 unde am pus sold initial suma respectiva si la coloana reduceri inca o data aceeasi suma, astfel ca am sold zero la imobilizari financiare la sfarsit de an 2015. Numai asa am reusit sa nu am erori la bilant. Oare am procedat corect?

Lucrez cu programul din ianuarie 2015, am toate datele introduse corect, insa SAGA imi duce sumele din ct. 2678 in F10 la rd.6, creante si eu le-am scos de acolo si le-am pus la rd.3, asa cum a facut vechea contabila. Pt. anul 2015 le las cum face SAGA pt. ca asa e corect.
La raportarea semestriala din 30.06.2015 am preluat la fel cum s-a declarat in bilant la 31.12.2014.
Multumesc frumos!

cernatv

#15 Mesaj de cernatv »

Da, ai făcut bine.

Scrie răspuns