facturare fara tva in UE
facturare fara tva in UE
Buna ziua!
Luna ianuarie am inceput sa folosesc programul SAga. Eu am facturat in UE cu tva 0 pt. firmele cu cod valid de tva si inscrise in ROI, ca si firma care factureaza. Am introdus facturile la iesiri in valuta, iar la tip nu am ales nimic, a ramas tip ¨factura¨. Pt. firmele cu cod tva de Romania, am procedat la fel, doar ca am adaugat tva 24%. Vroiam sa fiu sigura ca am procedat corect.
Va multumesc!
Luna ianuarie am inceput sa folosesc programul SAga. Eu am facturat in UE cu tva 0 pt. firmele cu cod valid de tva si inscrise in ROI, ca si firma care factureaza. Am introdus facturile la iesiri in valuta, iar la tip nu am ales nimic, a ramas tip ¨factura¨. Pt. firmele cu cod tva de Romania, am procedat la fel, doar ca am adaugat tva 24%. Vroiam sa fiu sigura ca am procedat corect.
Va multumesc!
Re: facturare fara tva in UE
As vrea sa stiu daca nu trebuia ales cumva S, scutit cu dedducere. Mentionez ca este vorba de facturare de prestari servicii pt. UE, fara tva.
Multumesc!
Multumesc!
Imi poate cineva da un raspuns?
Stiu ca pare o intrebare ridicola, dar vreau sa fiu sigura ca lucrez corect. Invat singura utilizarea programului dupa manual si citind forumul.
Multumesc!
Stiu ca pare o intrebare ridicola, dar vreau sa fiu sigura ca lucrez corect. Invat singura utilizarea programului dupa manual si citind forumul.
Multumesc!
Sincer nu prea am inteles foartea mult, dar incerc.
Emiti facturi din meniul "iesiri-valuta", catre persoane juridice din afara tarii, dar din UE care au cod valid de TVA, la care ai emis factura fara TVA. Corect.
Emiti facturi din meniul "iesiri-valuta", catre persoane juridice din tarii, la care ai emis factura cu TVA. Corect. Dar de ce nu le-ai emis factura in lei?
Emiti facturi din meniul "iesiri-valuta", catre persoane juridice din afara tarii, dar din UE care au cod valid de TVA, la care ai emis factura fara TVA. Corect.
Emiti facturi din meniul "iesiri-valuta", catre persoane juridice din tarii, la care ai emis factura cu TVA. Corect. Dar de ce nu le-ai emis factura in lei?
La firmele din afara tarii emit facturi de prestari servicii din ecranul iesiri valuta, cu tip ¨factura¨, fara tva daca au cod valid tva si sunt inregistrati in ROI. Si firma noastra are cod valid de tva si este inregistrata in ROI.
Apoi la firmele din Romania, emit la fel din ecranul iesiri valuta, cu tva 24% (pt. ca am comenzi in euro, cu facturare si in lei la cursul zilei respective). Trebuie sa apara la firmele din Romania si valoarea in euro pe factura, pt. ca asa este primita comanda iar ei aleg daca platesc in euro sau echivalentul in lei.
Apoi la firmele din Romania, emit la fel din ecranul iesiri valuta, cu tva 24% (pt. ca am comenzi in euro, cu facturare si in lei la cursul zilei respective). Trebuie sa apara la firmele din Romania si valoarea in euro pe factura, pt. ca asa este primita comanda iar ei aleg daca platesc in euro sau echivalentul in lei.
Poti sa primesti tu orice comanda in euro si atunci o sa emiti factura in lei si vei inregistra la "iesiri", desigur exceptie face cazul acelor servicii (transport extern, etc.) pentru care este permis acest lucru (dn cate stiu exista pe site-ul BNR-ului actul normativ).
Da, scuze nu am specificat, intotdeauna cand am comenzi in euro de la firme inregistrate in Romania este vorba de servicii de transport extern in sau din Romania.
Factura se poate emite în orice monedă, doar TVA colectată, daca există, trebuie să fie exprimată în lei. (art.155 al. 22)balazse scrie:Poti sa primesti tu orice comanda in euro si atunci o sa emiti factura in lei ...
Normele BNR se refera la incasările intre rezidenti si nu la moneda de emitere a facturii.
Marian Apetre
Multumesc mult, Sarbatori Fericite!
Pentru ApetreM
Multumesc de informatie.
Multumesc de informatie.