Factura gazdurie site

vasilec857

Factura gazdurie site

#1 Mesaj de vasilec857 »

Buna ziua!

O firma NEplatitoare de TVA, platitoare de impozit micro 3% primeste o factura de gazduire site in euro de la un furnizor din Cipru care are scris pe factura codul VAT.
1.Ce articole contabile se intocmesc i ce declaratii depune firma din Romania?
2. Se retine si se plateste cumva impozit pe venituri nerezidenti?

Multumesc!

paturcai

Re: Factura gazdurie site

#2 Mesaj de paturcai »

POtrivit legislatiei in vigoare nu aveti obligatia sa va inregistrati in scop de TVA (nu aveti cifra de afaceri iar achizitia este sub limita de 10.000 EUR), inregistrati valoarea integrala a facturii in contul 208
208 = 401/404
Nu retineti niciun impozit pentru nerezidenti.
Impozitul pentru nerezidenti este o chestiune care tine mai mult de siguranta ca furnizorul va inregistra venitul in tara lui de bastina si este o masura in plus pentru a preintampina o eventuala situatie in care furnizorul va primi un venit si nu-l va impozita corect in tara lui. Mai clar: emite un document, primeste banii si apoi arunca factura sau nu o inregistreaza in contabilitate.
In momentul in care se emite o factura de catre un funizor inseamna ca se supune legislatiei fiscale din tara lui (are cod valabil de TVA)

La valoarea facturii aplicati cursul BNR din ziua emiterii facturii si inregistrati in contabilitate.
Nu trebuie sa declarati nimic nicaieri.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

pinteae

#3 Mesaj de pinteae »

Pentru achizitia de servicii din comunitate, trebuie sa soliciti inregistrarea in ROI.
Vei obtine un cod de TVA pentru operatiuni intracomunitare.
In luna in care ai achizitii de servicii, trebuie sa depui D390 si D301 si va trebui sa achiti TVA declarata prin 301.
Daca nu detii Certificatul de rezidenta fiscala al furnizorului, trebuie sa retii si sa virezi 16% impozit pe redeventa nerezidenti. Daca primesti certificatul, studiaza prevederile conventiei dintre Romania si Cipru.

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

DIn postare inteleg ca FACTURA ESTE DEJA PRIMITA.

Avem o legatura aici:
http://infotva.manager.ro/articole/info ... -3746.html

REzulta asa:
- pentru achizitia de bunuri pana la concurenta sumei de 10.000 EUR (curs data aderarii, 34.000 lei) nu avem oibligatia inregistrarii in scop de TVA.
- pentru achizitia de servicii (asa cum sustine PintaE) TREBUIE sa ne inregistram in scop de TVA prin depunerea formularului 091
- dupa inregistrarea in scop de TVA firma din Romania are urmatoarele obligatii (asa cum a evidentiat PintaE):

1) sa taxeze serviciul primit in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre de la prestatorul stabilit in Franta asupra sumei in valuta inscrisa de catre prestator in factura emisa;

2) sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 24% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1;

3) sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii serviciului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA.

4) sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul S care reprezinta "achizitii intracomunitare de servicii" prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate. Exigibilitatea (scadenta) intervine la data emiterii facturii.

5) sa raporteze serviciul achizitionat din UE prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de TVA". Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari. Decontul special se completeaza la sectiunea 4 denumita "Operatiuni prevazute la art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal", datele fiind reportate si la sectiunea 4.1 denumita "Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal"

In ceea ce priveste impozitul pe nerezidenti...daca tot am factura care este totusi rostul acelei impozitari cu retinere in Romania? Asta chiar nu o pricep.

Multumesc PintaE si eu pentru lamuriri.

pinteae

#5 Mesaj de pinteae »

Impozit nerezidenti:
art. 7 pct.28, coroborat cu art. 115 pct. (1) lit. d) si art. 116, din Codul fiscal si Normele de aplicare a Codului fiscal.

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Desi n-am inteles probabil ca exista cu siguranta o explicatia mai putin "onirica".
Daca era o persoana fizica intelegeam, dar este o persoana juridica. Persoanele juridice depun acele declaratii informative (390, si Cipru trebuie sa aiba asa ceva), si in baza acelei declaratii eu imi inregistrez venitul in contabilitate si aplic cota de impozit pe profit aferenta statului in care locuiesc.
Eu asta nu inteleg: am o factura (de la Cipru) de ce as mai retine impozitul aferent cotei din Romania...si de ce mi-as mai aduna acte (evitarea dublei impuneri, certificat de rezidenta fiscala).

pinteae

#7 Mesaj de pinteae »

Trebuie sa impozitam. Nu aplicam pentru ca e logic, ci pentru ca asa zice codul.

paturcai

#8 Mesaj de paturcai »

Nu ca m-ar fi interesat foarte tare, dar cam aveau logica (de militian de cele mai multe ori).
Dar am sa tin cont de chestia asta si pe viitor am sa aplic ce spune...pestele (Codul)
;)

apetrem

#9 Mesaj de apetrem »

pinteae scrie:Impozit nerezidenti:
art. 7 pct.28, coroborat cu art. 115 pct. (1) lit. d) si art. 116, din Codul fiscal si Normele de aplicare a Codului fiscal.
Când eşti aşa de sigur, ar trebuii să indici prevederea exactă, nu aşa ... evazivă ... ca inspectorii de la fisc.
- art. 7 pct.28 are cinci litere de la a) la f), la care s-ar încadra speţa de faţă?
- art. 115 are peste 30 de aliniate, la care dintre ele ne referim?

In opinia mea NU este o redevenţă.
In conformitate cu prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri, se incadreaza la beneficiile întreprinderilor.
Beneficiile unei întreprinderi a unui stat contractant sînt impozabile numai în acel stat, în afară de cazul cînd întreprinderea exercită activităţi în celălalt stat contractant printr-un sediu permanent aflat în acel stat. Dacă întreprinderea exercită activităţi în acest mod, beneficiile întreprinderii pot fi impuse în celălalt stat, dar numai în măsura în care sînt atribuibile acelui sediu permanent.
Marian Apetre

pinteae

#10 Mesaj de pinteae »

Este o parere personala, iar in analiza am incercat sa identifica natura serviciului prestat de nerezident.
In acest sens, mi-am pus urmatoarea intrebare: Ce anume reprezinta/presupune gazduirea unui site (web hosting)?
Dupa parerea mea, gazduirea reprezinta punerea la dispozitia beneficiarului (rezidentului), de catre furnizor (nerezident), a unui spatiu din hard disk-ul unui server, sau chiar a unui intreg server.
Spatiul/serverul respectiv este administrat de catre beneficiarul serviciului.

La art. 7 pct.28 lit d), din cod, se spune faptul ca:
28. redevenţă - orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea ori
dreptul de folosinţă al oricăruia dintre următoarele:

...
d) orice echipament industrial, comercial sau ştiinţific, orice bun mobil, mijloc de
transport ori container;

Am concluzionat ca serviciul reprezinta o redeventa deoarece furnizorul imi pune la dispozitie, spre folosinta un bun (comercial, stiintific, mobil), pentru care-i platesc o suma care acopera amortizarea, energia electrica, intretinerea fizica a serverului, etc, suportate de catre prestatorul de servicii.

La art. 113 se precizeaza ca: Nerezidenţii care obţin venituri impozabile din România au obligaţia de a plăti impozit
conform prezentului capitol şi sunt denumiţi în continuare contribuabili.

Iar la art. 115, pct. (1) lit d), se precizeaza faptul ca sunt venituri impozabile obtinute din Romania:
(1) Veniturile impozabile obţinute din România, indiferent dacă veniturile sunt primite
în România sau în străinătate, sunt:
...
d) redevenţe de la un rezident;

apetrem

#11 Mesaj de apetrem »

Gazduirea web, nu e nici pe departe, un dreptul de folosinţă echipament sau bun mobil.
Nici macar la servici de reclama nu poate fi asimilat; O gazduire web mult mai mult decat o pagina de web, poate fi platforma de comert electronic, un suport de email, server de date, transmisie de fisiere, etc.
Pur si simplu, este un serviciu prestat in alt stat.
Marian Apetre

pinteae

#12 Mesaj de pinteae »

apetrem scrie:Pur si simplu, este un serviciu prestat in alt stat.
Cum ramane cu prevederea de la art. art. 115, pct. (1) unde se precizeaza faptul ca sunt venituri impozabile obtinute din Romania Veniturile impozabile obţinute din România, indiferent dacă veniturile sunt primite
în România sau în străinătate
?

apetrem

#13 Mesaj de apetrem »

(1) Veniturile impozabile obţinute din România, indiferent dacă veniturile sunt primite în România sau în străinătate, sunt:
urmează vreo 18 litere concrete.
Citarea parţială nu ajută pe nimeni... o regăsim mai mereu in actele de control, cand se vrea musai sa bage pe cineva la apă ...
Marian Apetre

pinteae

#14 Mesaj de pinteae »

Nu doresc sa te contrazic.
Dar, avand un client din domeniul IT, care plateste lunar cateva mii de euro gazduiri de site-uri, am analizat acest gen de servicii prestate de nerezidenti si eventualele obligatii fiscale nascute din derularea acestora.
Reprezentantii clientului mi-au explicat natura serviciului achizitionat si de comun acord am facut incadrarea, eu zic, corecta.
Este posibil sa fie si alte opinii, dar daca nu ai studiat in detaliu speta, nu-ti recomand sa te pronunti.
Apropo, daca dai cautare pe net dupa criteriul "impozit web hosting", o sa gasesti si alte opinii in aceasta speta, care converg cu opiniile mele.

apetrem

#15 Mesaj de apetrem »

Mai intodeauna, fac şi o cautare ... şi da, opinii sunt multe. Trebuie insă luată în calcul şi credibilitatea sursei.
Nu-mi inspiră prea marea incredere o analiză care, în loc de introducere, incepe cu o concluzie: "veniturile din inchirieri server (gazduire web)". Articolul a fost preluat exact în aceasta formă de alţi postaci de meserie, inclusiv cu parantezele de rigoare.

Am încredere în opinia de mai jos, nu neaparat pentru că îmi da dreptate, ci pentru ansamblu prestaţiilor lor.
http://codfiscal.net/5329/plata-acces-s ... ent-fiscal
Marian Apetre

Scrie răspuns