Inregistrare factura transport din China

vasilec857

Inregistrare factura transport din China

#1 Mesaj de vasilec857 »

Buna ziua!

Am si eu niste nelamuriri in urmatorul caz, fiind platitor de tva:

Am import din China, documentele fiind DVI si facturi transport.
Ca facturi de transport am 2:
- una care cuprinde intocmirea DVI-ului, manipulare marfa, transpor Agigea - Bucuresti. Este emisa de o firma din Romania platitoare de tva, in lei si cuprinde si tva.
- una care cuprinde transport maritim Shanghai - Agigea. Este emisa in lei de aceeasi firma din Romania, diferenta fiind ca tva pe factura este zero si este trecuta c/v si in usd cu cursul respectiv.

Intrebarile mele sunt:

1. A 2-a factura o inregistrez fara fara sa deduc tva-ul, deoarece pe factura este zero?
2. De ce transportul maritim Shanghai -Agigea (a -2-a factura) nu a fost taxat cu tva ca prima factura?

Va multumesc!

paturcai

Re: Inregistrare factura transport din China

#2 Mesaj de paturcai »

2. Transportul (daca va uitati la "elemente pentru valoare" din DVI) veti regasi costul acelui transport acolo. Relaxati-va transportul desi nu este explicit trecut in factura i s-a calculat TVA.
Daca la elemente pentru valoare nu apare costul transportului mergeti si vedeti ca la fiecare pozitie de marfa transportul a fost proportional inclus in valoarea de achizitie.
Daca vreti (cu exagerarea de rigoare) transportul din China pana in Romania se comporta la fel ca si marfa venita din China: nu se impoziteaza in China dar se impoziteaza la intrarea in Romania o data cu marfurile.
1. Ambele facturi au fost prinse in DVI si trebuie sa repartizati proportional TVA si/sau transport la fiecare produs (adica sa-l includeti in costul de achizitie); nu puteti prinde numai o factura cu TVA si a doua nu.
Deschideti un EXCEL si faceti asa: (insirati sumele una sub alta aferente tuturor produselor din cele 2 facturi)
120
105
52
98
202
44
Total 621
Valoarea transportului este 388 USD
Repartizati proportional dupa formula:
388/621 x 44 = 27,49
388/621 x 202 = 126,21
.....
Rezultatul il adunati astfel:
44+27,49 = 71.49 USD (atat este pretul de intrare al ultimului produs cu transport inclus)
202+126.21 = 328,21 USD
....
Succes!
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

vasilec857

Re: Inregistrare factura transport din China

#3 Mesaj de vasilec857 »

Va multumesc foarte mult!

va rog sa-mi spuneti daca aceste facturi de transport (inclusiv cea fara tva de dedus) le inregistrez in ,,facturi asociate" sau si la pozitiile tarifare.
Cred ca mi-ar prinde bine sa-mi aratati care sunt pasii de inregistrare a dvi-ului cu aceste facturi, nu de alta dar sa-mi iasa pretul de achizitie bine.

O zi frumoasa, va doresc!

Scrie răspuns