Si totusi ordonanta 28/1999
Si totusi ordonanta 28/1999
Iata ce spun prevederile art. 1 din Ordonanta 28/1999 actualizata si para-actualizata:
(1) Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Intrebare:
Un operator economic NU livreaza cu amanuntul catre populatie dar vinde ocazional catre persoane fizice marfuri la pretul cu ridicata (deci exista numai pret de vanzare pentru persoane juridice).
Persoana fizica depune banii direct in contul de la banca furnizorului. Furnizorul emite factura.
In aceasta situatie mai este obligat operatorul economic respectiv sa aiba casa de marcat?
(1) Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Intrebare:
Un operator economic NU livreaza cu amanuntul catre populatie dar vinde ocazional catre persoane fizice marfuri la pretul cu ridicata (deci exista numai pret de vanzare pentru persoane juridice).
Persoana fizica depune banii direct in contul de la banca furnizorului. Furnizorul emite factura.
In aceasta situatie mai este obligat operatorul economic respectiv sa aiba casa de marcat?
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Re: Si totusi ordonanta 28/1999
Nu.
Dar sublinierea "direct către populație" nu are sens în contextul dat. "Direct către populație" se atașează exclusiv prestărilor de servicii.
Livrările cu amănuntul nu sunt legate de sintagma "direct către populație". Nu contează către cine se fac livrări cu amănuntul. Și, după cum am mai spus, legislația română nu definește noțiunea de "livrări cu amănuntul".
Dar sublinierea "direct către populație" nu are sens în contextul dat. "Direct către populație" se atașează exclusiv prestărilor de servicii.
Livrările cu amănuntul nu sunt legate de sintagma "direct către populație". Nu contează către cine se fac livrări cu amănuntul. Și, după cum am mai spus, legislația română nu definește noțiunea de "livrări cu amănuntul".
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Multumesc pentru confirmare TomaC.

Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Activitatea desfasurata de o societate este: lucrari de constructii ale proiectelor utilitare....
Speta: are o masina pe firma pe care vrea sa o vanda unei persoane fizice (populatie), cum incaseaza? Cf ordonantei 28/1999 nu poate cu chitanta decat prin casa de marcat (bon fiscal).... Casa de marcat nu are - lucreaza doar cu PJ, aceasta vanzare fiind o exceptie.
Totusi cum este corect sa procedeze (nu i-ar conveni sa achizitioneze o casa de marcat pentru 2 incasari/an de la persoane fizice):
1. Incaseza cu chitanta
2. Trebuie sa emita bon
3. Incaseaza prin virament
Multumesc!
Speta: are o masina pe firma pe care vrea sa o vanda unei persoane fizice (populatie), cum incaseaza? Cf ordonantei 28/1999 nu poate cu chitanta decat prin casa de marcat (bon fiscal).... Casa de marcat nu are - lucreaza doar cu PJ, aceasta vanzare fiind o exceptie.
Totusi cum este corect sa procedeze (nu i-ar conveni sa achizitioneze o casa de marcat pentru 2 incasari/an de la persoane fizice):
1. Incaseza cu chitanta
2. Trebuie sa emita bon
3. Incaseaza prin virament
Multumesc!
Nu e așa. Casa de marcat se folosește la livrarea cu amănuntul a bunurilor. Ori a vinde un activ nu e similar cu a livra bunuri cu amănuntul. Poate emite factură și chitanță.
@fencec580 Culmea ar fi sa te intrebe unul de la Antifrauda de ce nu ai casa de marcat - de unde stii tu ca nu e vanzare cu amanuntul daca... 
?tomac scrie:legislația română nu definește noțiunea de "livrări cu amănuntul".

Nu o definește, dar se poate presupune, în mod rezonabil, că în esență e vorba de comerț cu amănuntul.
Pe de altă parte operator economic e și CNH sau Nuclearelectrica de exemplu și sincer mă îndoiesc că la o vânzare de active către o persoană fizică cineva le-ar spune că au făcut livrări cu amănuntul.
Pe de altă parte operator economic e și CNH sau Nuclearelectrica de exemplu și sincer mă îndoiesc că la o vânzare de active către o persoană fizică cineva le-ar spune că au făcut livrări cu amănuntul.
Intrebare:
Un SRL cu activitate prestari servicii pana acuma numai pt persoane juridice, deci nu are casa de marcat. Acuma are o lucrare pt. o persoana fizica (prestari servicii design) pentru care emite factura, incasarea se va face prin transfer bancar.
In aceasta situatie mai este obligat firma sa aiba casa de marcat?
Un SRL cu activitate prestari servicii pana acuma numai pt persoane juridice, deci nu are casa de marcat. Acuma are o lucrare pt. o persoana fizica (prestari servicii design) pentru care emite factura, incasarea se va face prin transfer bancar.
In aceasta situatie mai este obligat firma sa aiba casa de marcat?
- balteanuc692
-
Complicat cu legile astea. Caz real: ma duc in "Red Dragon" sa-mi cumpar haine. Citez conversatia avuta cu o vanzatoare (acelasi text in aveau toti vanzatorii):
Cat costa blugii ?
Doar, en-gross, da?
Nu, o bucata!
Nu vindem la bucata, doar en-gross. Minim 5 bucati.
Ok. Dar nu vreau pe firma.
Iei de 200 lei si iti fac factura pe persoana fizica.
Nu am mai continuat, dar probabil voia sa imi faca factura + chitanta pe persoana fizica. Nu avea casa de marcat. Nu mai spun, ca la 2 metrii erau baietii in uniforme verzi.
Textul asta in aveau toti comerciantii. Asta inseamna, ca o firma, cu obiect de activitate comert cu ridicata, poate sa vanda si la persoane fizice pe baza de factura cu chitanta, daca vinde mai multe bucati ?
Ma gandesc ca asa au fost invatati sa procedeze de catre inspectorii ANAF care misunau pe acolo.
Cat costa blugii ?
Doar, en-gross, da?
Nu, o bucata!
Nu vindem la bucata, doar en-gross. Minim 5 bucati.
Ok. Dar nu vreau pe firma.
Iei de 200 lei si iti fac factura pe persoana fizica.
Nu am mai continuat, dar probabil voia sa imi faca factura + chitanta pe persoana fizica. Nu avea casa de marcat. Nu mai spun, ca la 2 metrii erau baietii in uniforme verzi.
Textul asta in aveau toti comerciantii. Asta inseamna, ca o firma, cu obiect de activitate comert cu ridicata, poate sa vanda si la persoane fizice pe baza de factura cu chitanta, daca vinde mai multe bucati ?
Ma gandesc ca asa au fost invatati sa procedeze de catre inspectorii ANAF care misunau pe acolo.
Da, câtă vreme demonstrează că livrează oricum altfel decât cu amănuntul.
-
Intrebare : De ce minim 5 bucati inseamna en-gross ? de ce nu 2 bucati ? Unde in legislatie scrie ca de la 5 bucati inseamna en-gross ?
- balteanuc692
Asa a zis vanzatorul, asta nu inseamna ca stie ce zice 

-
La unele produse, probabil atatea bucati sunt pe set (S, M, L, XL, XXL).
-
Ar fi interesant de aflat daca a fost la sugestia celor de la ANAF si care a fost baza legala pentru aceste.....minim 5 bucati ??andreis491 scrie:Ma gandesc ca asa au fost invatati sa procedeze de catre inspectorii ANAF care misunau pe acolo.