Cheltuieli protocol- factura din UE

vladas261

Cheltuieli protocol- factura din UE

#1 Mesaj de vladas261 »

Buna ziua,
Am o nelamurire, poate ma lumineaza cineva...
1. Pentru protocol , achizitionez produse din Bulgaria , pe baza de facturi sau bonuri fiscale platite cu cardul bancar al firmei.
2. Firma este platitoare de tva.
3. Depasesc plafonul legal de protocol.
Intrebari:
1. facturile la inregistrare le inregistrez cu taxare inversa sau nu?( eu zic ca nu, nu le-am inregistrat)
2. bonurile fiscale le trec prin decont( 542)?
3. din punct de vedere al depasirii plafonului de protocol, TVA-ul ma afecteaza? trebuie sa calculez 24% la ce se depaseste si sa -l trec pe 4427? :roll:

paturcai

Re: Cheltuieli protocol- factura din UE

#2 Mesaj de paturcai »

Raspuns la intrebari:
1. Nu! Acea achizitionare este pe teritoriul bulgaresc si se considera o cumparare locala (in Bulgaria);
2. Bonurile fiscale se trec prin decont fara TVA
Ca metoda de a inregistra decont in SAGA:
La INTRARI (in lei) la numar de document se trece numarul de decont (Decont20150501 de exemplu), se trece data, la furnizor se alege un furnizor fictiv (creat, fara cod fiscal si caruia ii puneti analitic 401.00000 <----ca sa fie usor de vazut in noianul de analitice, iar ca denumire DIVERSI/NENOMINALIZAT, etc)
In ecranul de jos:
Alegem NEDEFINIT, la explicatie: deplasare Bulgaria, la U/M treceti EUR, la cantitate cati EUR, la pret, treceti cursul de schimb, la cota de TVA treceti ZERO, iar la contul contabil treceti 625)
Treceti toate bonurile si bonuletele aferente deplasarii iar la contul contabil treceti la toate 625; sunt cheltuieli in legatura cu deplasarea, e o aiureala sa contati fiecare bon in functie de ce inseamna el: motorina, protocol, spaga, spalat auto, transport cu metroul, transport public etc, etc, etc; adica trecem la explicatii: motorina, transport public, spalat auto, etc, dar la ocntul contabil trecem 625)
Salvati, validati

Mergeti in DECONTURI (in lei) adaugati data la care faceti decontul.
In ecranul de jos adaugati in ordine fiecare bon (pe care mai devreme l-ati trecut "rand de rand") cu valorile respective:
542 = 401 apoi puneti suma. Asociati - in fereastra care se deschide - suma introdusa cu suma pe care trebuie sa o stingeti. Faceti astfel cu fiecare bon pana la epuizarea lor.
Suma care va aparea in ecranul de sus (pe minus) este suma pe care trebuie sa o restituiti ca si "diferenta decont de primit".
In ecranul de jos mai adaugati o inregistrare:
La numar document treceti "Dcasa", la cont 542 = 5311 si treceti suma CU PLUS (din partea de sus care apare negativ), la explicatie: "diferenta decont de primit".
Tipariti DECONTUL
3. Ajustarea TVA se face numai in masura in care ati dedus TVA. IN cazul de fata nu ati dedus deci nu aveti ce sa ajustati
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

vladas261

#3 Mesaj de vladas261 »

Ideea e ca sunt si haine...si de aceea le trec pe 623, si acum de cand cu 100 lei/ persoana ....si diferenta se considera livrare.... ce fac? le aplic tva sau nu? ca eu practic nu i-am dedus tva.....
De fapt acesta este oful.... meu
paturcai scrie:Raspuns la intrebari:
1. Nu! Acea achizitionare este pe teritoriul bulgaresc si se considera o cumparare locala (in Bulgaria);
2. Bonurile fiscale se trec prin decont fara TVA
Ca metoda de a inregistra decont in SAGA:
La INTRARI (in lei) la numar de document se trece numarul de decont (Decont20150501 de exemplu), se trece data, la furnizor se alege un furnizor fictiv (creat, fara cod fiscal si caruia ii puneti analitic 401.00000 <----ca sa fie usor de vazut in noianul de analitice, iar ca denumire DIVERSI/NENOMINALIZAT, etc)
In ecranul de jos:
Alegem NEDEFINIT, la explicatie: deplasare Bulgaria, la U/M treceti EUR, la cantitate cati EUR, la pret, treceti cursul de schimb, la cota de TVA treceti ZERO, iar la contul contabil treceti 625)
Treceti toate bonurile si bonuletele aferente deplasarii iar la contul contabil treceti la toate 625; sunt cheltuieli in legatura cu deplasarea, e o aiureala sa contati fiecare bon in functie de ce inseamna el: motorina, protocol, spaga, spalat auto, transport cu metroul, transport public etc, etc, etc; adica trecem la explicatii: motorina, transport public, spalat auto, etc, dar la ocntul contabil trecem 625)
Salvati, validati

Mergeti in DECONTURI (in lei) adaugati data la care faceti decontul.
In ecranul de jos adaugati in ordine fiecare bon (pe care mai devreme l-ati trecut "rand de rand") cu valorile respective:
542 = 401 apoi puneti suma. Asociati - in fereastra care se deschide - suma introdusa cu suma pe care trebuie sa o stingeti. Faceti astfel cu fiecare bon pana la epuizarea lor.
Suma care va aparea in ecranul de sus (pe minus) este suma pe care trebuie sa o restituiti ca si "diferenta decont de primit".
In ecranul de jos mai adaugati o inregistrare:
La numar document treceti "Dcasa", la cont 542 = 5311 si treceti suma CU PLUS (din partea de sus care apare negativ), la explicatie: "diferenta decont de primit".
Tipariti DECONTUL
3. Ajustarea TVA se face numai in masura in care ati dedus TVA. IN cazul de fata nu ati dedus deci nu aveti ce sa ajustati

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Pentru VladaS261
Referitor la postare:
tomac scrie: Folosiți butonul "Răspunde" pentru a continua o discuție. Nu folosiți butonul "Citează" decât atunci când e nevoie să citați pe cineva.

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

Nu aplicati TVA PENTRU CA NU ATI DEDUS.
Daca este, considerati ca este doar cheltuiala nedeductibila acea depasire de plafon pentru ce inregistrati ca protocol.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns