import china si facturi asociate

vasilescup983

import china si facturi asociate

#1 Mesaj de vasilescup983 »

Buna ziua,

Va raog sa ma sprijiniti in urmatoarea problema:

Am o factura de import din China. Inteleg ca pentru marfa receptionata folosesc cursul valutar de la data receptiei. Care este data receptiei? Data incarcarii pe vapor sau data cand s-a efectuat vama?
Pe langa factura de import, am 3 facturi de la o firma din Romania platitoare de TVA:
- pentru transport extern FOB Shantou -FO Constanta in USD. La TVA este precizat SDD. Este necesara aplicarea taxarii inverse la aceasta factura?
- pentru transport intern in lei cu TVA
- pentru manipulare marfa in lei cu TVA
Facturile in lei cu TVA, cum le introduc, astfel incat valoarea acestora sa intre in pretul de achizitie? Observ ca facturile asociate sunt doar in valuta.

Multumesc.

paturcai

Re: import china si facturi asociate

#2 Mesaj de paturcai »

Sunteti o fericita. In general importurile din China sunt "vanate" de catre cei de la Vama, ca - vezi Doamne! - de ce nu se cumpara din spatiul european.

Cursul la care face receptia este data documentului care probeaza intrarea in Romania (in cazul de fata Declaratia vamala de import - DVI) unde aveti trecut cursul de schimb LEU/USD. Acela este cursul de inregistrare in contabilitate.

Transportul (acea factura SDD pentru transport extern FOB) trebuie sa-l regasiti calculat in D.V.I., el trebuie sa intre in costul de achizitie si asupra lui se va fi calculat TVA 24%

Transportul intern il treceti separat, desi este in legatura cu transportul nu-l puteti introduce la factura de import pentru ca va iesi o mare nenorocire. Desi legislatia prevede ca transportul se include in pretul de achizitie, in acest caz nu respectati aceasta cerinta, ca faceti contabilitate folosind un program de calculator si nu faceti manual (asa cum gandesc cei care fac legislatia in domeniu) cont 624

Acelasi lucru cu manipularea, cont 628

Daca marfurile nu se vand in aceeasi luna (estimativ) treceti facturile in "asteptare" (temporizati trecerea pe cheltuieli) folosind contul 471, iar in momentul in care marfurile au fost epuizate faceti
624 = 471
628 = 471

Nu puteti face NC de mana in articole contabile pentru transport si/sau manipulare 371 = 401 (unde 401 este furnizorul de maniuplari si transport) intrucat facand de mana veti da peste cap gestiunea.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

vasilescup983

Re: import china si facturi asociate

#3 Mesaj de vasilescup983 »

Multumesc.

Scrie răspuns