Chitanta pentru raportul zilnic ("Z")

gruberv

Chitanta pentru raportul zilnic ("Z")

#1 Mesaj de gruberv »

Va salut! Administratorul unei societati(magazin micut, fara pct.de lucru) mi-a " povestit" ca a primit o amenda pentru ca nu avea intocmita chitanta pentru raportul de inchidere zilnica. Cum nici eu nu intocmesc chitanta ptr. Z-ul zilnic, inregistrandu-l ca atare in conta, si neavand pv-ul de control, am luat literar ceea ce mi-a spus si am incercat sa gasesc daca este corecta baza amenzii sau e ceva pe langa. In OG28, nu scrie nicaieri ca raportul de inchidere zilnica este doc.justificativ de inregistrare; in schimb, chitanta serveste ca doc.justificativ de inregistrare in registrul de casa si in contabilitate. La o citire sumara, amenda pare sa fie corect data, nu?
La sfarsit, bineinteles, intrebarea daca voi intocmiti chitanta si opiniile voastre, va rog :D ! Seara buna!

herganiec

Re: Chitanta pentru raportul zilnic ("Z")

#2 Mesaj de herganiec »

HG 479/2003, norme metodologice pentru aplicarea OUG 28/1999, prevede ca raportul Z este documentul in baza caruia se inregistreaza in contabiliate sumele din casa de marcat.
Art. 64, alin. 1 – Raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care conţine în mod detaliat date ce se vor înregistra în memoria fiscală ca date de sinteză pe termen lung, o dată cu emiterea acestui raport. Comanda de închidere zilnică a totalizatoarelor zilnice cu caracter fiscal este unică şi obligatorie.
Art. 65, alin. 3 – Registrul special şi raportul Z reprezintă documentele pe baza cărora se înregistrează veniturile din activitatea de comerţ cu amănuntul şi prestări de servicii direct către populaţie în evidenţa contabilă a utilizatorului, cu excepţiile prevăzute de lege.

Apoi daca tinem cont si de OMFP 2226/2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile, la art. 6, alin. 1 si 2, se specifica:
(1) Persoanele care nu au obligaţia, în conformitate cu prevederile legale, de a emite factură vor înregistra veniturile realizate zilnic utilizând monetarul, chitanţa sau alte documente specifice, după caz.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică operatorilor economici care au obligaţia să utilizeze aparatele electronice de marcat fiscale.

Tinand cont de celede mai sus, consider ca raportul Z este suficient pentru operarea in registrul de casa, a sumelor rezultate din vanzarea de bunuri si prestarea de servicii catre populatie.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

pinteae

#3 Mesaj de pinteae »

Chitanta este documentul care sta la baza inregistrarii sumelor in registru de casa. Raportul Z este documentul care atesta volumul vanzarilor. Valoarea vanzarilor, inscrisa in raportul Z, poate sa fie >= cu suma predata la caserie. Amenda a fost aplicata corect. Toti clientii mei intocmesc chitanta.

ferenta

#4 Mesaj de ferenta »

Şi dacă se întocmeşte numai monetar nu e ok?
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

pinteae

#5 Mesaj de pinteae »

Monetarul nu este document contabil. Nu poate sta la baza inregistrarilor in contabilitate.

steriel

#6 Mesaj de steriel »

si daca se intocmeste dispozitie, nu e in regula???

pinteae

#7 Mesaj de pinteae »

Utilizarea formularului de Dispozitie de plata/incasare, este reglementat de OMFP 3512/2008
IV.DISPOZITIE DE PLATA/ÎNCASARE CATRE CASIERIE (Cod 14-4-4)
1.Serveste ca:
- dispozitie pentru casierie, în vederea achitarii în numerar a unor sume, potrivit dispozitiilor legale, inclusiv a avansurilor aprobate pentru cheltuieli de deplasare, precum si a diferentei de încasat de catre titularul de avans în cazul justificarii unor sume mai mari decât avansul primit, pentru procurare de materiale etc.;
- dispozitie pentru casierie, în vederea încasarii în numerar a unor sume care nu reprezinta venituri din activitatea de exploatare, potrivit dispozitiilor legale;
- document justificativ de înregistrare în registrul de casa si în contabilitate, în cazul platilor în numerar efectuate fara alt document justificativ.
...

In acelasi ordin este reglementata utilizarea chitantei:
I.CHITANTA (cod 14-4-1)
1.Serveste ca:
- document justificativ pentru depunerea unei sume în numerar la casieria unitatii;
- document justificativ de înregistrare în registrul de casa si în contabilitate.
...

filipn

#8 Mesaj de filipn »

.G.R. nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicatã, prevede la art. 64 alin (1) ca raportul fiscal de închidere zilnicã “raportul Z” este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care contine în mod detaliat date ce se vor înregistra în memoria fiscalã ca date de sintezã pe termen lung, o datã cu emiterea acestui raport.
De asemenea, potrivit art. 65 alin (3) din actul normativ mentionat mai sus raportul Z reprezintã “documentul pe baza cãruia se înregistreazã veniturile din activitatea de comert cu amãnuntul si prestãri de servicii direct cãtre populatie în evidenta contabilã a utilizatorului, cu exceptiile prevãzute de lege”.
Conform art. 6 din O.M.F.P. nr. 2226/2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de cãtre persoanele prevãzute la art. 1 din Legea contabilitãtii nr. 82/1991, republicatã, operatorii economici care au obligatia sã utilizeze aparatele electronice de marcat fiscale nu mai au obligativitatea înregistrãrii veniturilor realizate zilnic utilizând monetarul, chitanta sau alte documente specifice iar raportul Z, care cuprinde valoarea totalã zilnicã a operatiunilor efectuate, constituie document justificativ de înregistrare a încasãrilor zilnice în Registrul de casã si în evidenta contabila a utilizatorului.
via – finantevalcea.ro

pinteae

#9 Mesaj de pinteae »

filipn scrie:... constituie document justificativ de înregistrare a încasãrilor zilnice în Registrul de casã si în evidenta contabila a utilizatorului. via – finantevalcea.ro
Nu stiu cum de au reusit sa faca ghiveciul acesta, cei de la Valcea, dar art. 6 din OMFP 2226/2006 prevede ca:
(1)Persoanele care nu au obligaţia, în conformitate cu prevederile legale, de a emite factură vor înregistra veniturile realizate zilnic utilizând monetarul, chitanţa sau alte documente specifice, după caz.
(2)Prevederile alin. (1) nu se aplică operatorilor economici care au obligaţia să utilizeze aparatele electronice de marcat fiscale.

iar la art. 65 alin (3) din Normele Metodologice de aplicare a OUG 28/1999 se prevede ca:
(3)Registrul special si raportul Z reprezinta documentele pe baza carora se înregistreaza veniturile din activitatea de comert cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie în evidenta contabila a utilizatorului, cu exceptiile prevazute de lege.

Din coroborarea celor doua acte normative nu se intelege faptul ca Raportul Z ar fi documentul in baza caruia se inregistreaza depunerile de sume in caseria unitatii.

Norma juridica reglementeaza cat se poate de clar acest aspect.
Trebuie sa avem in fata modelul unei firme cu caseria si magazin cu amanuntul, cu personal angajat in ambele locuri. Documentul in baza caruia se confirma depunerea banilor din vanzari in caseria societatii, este chitanta, nicidecum raportul Z. Este logic, deoarece cel ce preda banii trebuie sa primeasca dovada prin care sa dovedeasca acest fapt.

filipn

#10 Mesaj de filipn »

ar trebui pusa intrebarea la ANAF cand au miercurea dialog pe facebok

pinteae

#11 Mesaj de pinteae »

filipn

#12 Mesaj de filipn »

am primit raspuns de la Anaf.cu privire la raportulZ si chitanta!!!!!!!!!!!!!

"Urmarea adresei inregistrata la AgentiaNationala de Administrare Fiscala, Directia
Generala de Serviciu pentru Contribuabili nr.A C-985712-2015 transmisa spre solutionare Administratiei judeteana a Finantelor Publice ….sub nr.35886/2015 prin care ne solicitati informatii cu privire la documentul pe baza caruia se inregistreaza
Veniturile din activitate de comert sau de prestari de servicii, evidenta contabila a utilizatorului in, speta persoanei fizice autorizata care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii catre populatie si care potrivit legii este obligat sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale, va comunicam:
Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 28/1999 republicata cu modificarile si Completarile ulterioare, art. 4, alin., (3), raportul fiscal de inchidere zilnica, reprezinta documentul pe baza caruia se inregistreaza veniturile din activitatea de comert sau de
prestari de servicii in evidenta contabila a utilizatorului.
In acelasi sens, la pct.19, C ap.III, din anexa la Ordinul nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementirilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, este reglement ca, in Conditiile utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, in conformitate cu prevederile legale, documentul in baza caruia se inregistreaza in contabilitate incasarile zilnice este raportul fiscal de inchidere zilnica, respectiv registrul special intocmit in conditiile defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale.

Cu respect………………………..
Sef administratie…………………….

ferenta

#13 Mesaj de ferenta »

:wink:
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

pinteae

#14 Mesaj de pinteae »

filipn scrie:am primit raspuns de la Anaf.cu privire la raportulZ si chitanta!!!!!!!!!!!!!

"...
In acelasi sens, la pct.19, C ap.III, din anexa la Ordinul nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementirilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, ….
Poate fi extinsa si asupra operatiunilor realizate de societatile comerciale?
Sa nu uitam ca se face referire la un act normativ care vizeaza strict entitatile care conduc contabilitatea in partida simpla si care nu sunt obligate sa conduca Registru de casa.
Eugen Pintea

vasilec857

#15 Mesaj de vasilec857 »

Buna ziua!

1. Daca am 2 puncte de lucru, cu casa de marcat fiecare, trebuie sa primesc chitanta cu banii incasati in baza Raportului Z de la fiecare casa de marcat, Da?
2. Chitanta este emisa de prestator, iar beneficiarul cine este, tot prestatorul? adica eu imi emit mie chitanta?

Multumesc!

Scrie răspuns