anulare cod TVA furnizor
anulare cod TVA furnizor
Am facut plata partiala (diferenta de plata) a unei facturi din decembrie. Acum furnizorul are codul de TVA anulat si nu se mai poate deduce TVA aferent acelei plati. Cum se procedeaza in program ca sa ajunga sumele corecte in jurnal si decont?
Re: anulare cod TVA furnizor
Prin articole contabile contabilizați pierderea dreptului de deducere 635=4426 cu suma pentru care pierdeți dreptul de deducere.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
De ce sa nu se mai poata deduce TVA-ul? Nu ai indeplinit vreo conditie de la art. 146? Doar detii o factura cu tva si dovada platii, asa cum cere art. 146
Eu n-as pierde niciun drept de deducere, iar daca gresesc, rog colegii sa ma combata
In plus, conform art. 145 (1) dreptul tau de deducere a luat nastere in Decembrie, cand a avut loc faptul generator si exigibilitatea taxei, doar ca, conform alin. (1^1), iti este amânatART. 146 Condiţii de exercitare a dreptului de deducere
(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) pentru taxa datorată sau achitată, aferentă bunurilor care i-au fost ori urmează să îi fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmează să îi fie prestate în beneficiul său de către o persoană impozabilă, să deţină o factură emisă în conformitate cu prevederile art. 155, precum şi dovada plăţii în cazul achiziţiilor efectuate de către persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, respectiv de către persoanele impozabile care achiziţionează bunuri/servicii de la persoane impozabile în perioada în care aplică sistemul TVA la încasare;
Tu nu ti-ai pierdut dreptul de deducere, doar ti-a fost amanat (din Decembrie) pana la momentul platii, pe care tocmai ai facut-o. Faptul ca la momentul platii, furnizorul si-a pierdut dreptul de deducere, nu conteaza. Oricum, isi va colecta TVA-ul prin rd. B din decontul 311.până la data la care taxa aferentă bunurilor şi serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost plătită furnizorului/prestatorului său
Eu n-as pierde niciun drept de deducere, iar daca gresesc, rog colegii sa ma combata

Ai sărit partea aia care spune că furnizorul are cod de TVA anulat. Adică la data plății furnizorul nu mai este plătitor de TVA având codul anulat și apoi citești art.11
De acord cu opinia colegului <scortarum>, în sistemul tva la incasare se mută doar exigibilitatea.
Faptul generator rămâne la data facturii, respectiv data livrării bunurilor sau prestării serviciilor.
Faptul generator rămâne la data facturii, respectiv data livrării bunurilor sau prestării serviciilor.
Marian Apetre
@tomac n-am omis ca avea codul anulat, iar la art. 11 alin.(1^2) si (1^4) (aliniate la care cred ca te referi) as zice ca reglementeaza pierderea dreptului de deducere in cazul cumpararii de la inactivi sau firme cu cod TVA anulat, dupa data anularii, in ambele cazuri data anularii codului de TVA putand fi verificata aici https://www.anaf.ro/inactivi/ si respectiv aici https://www.anaf.ro/RpiTva/. Dar in niciun caz inainte de data anularii, tocmai din cauza considerentelor de mai sus.
Eu zic că se pierde dreptul de deducere.
Iată de ce
art.145 alin.1 Dreptul de deducere ia naștere la momentul exigibilității taxei.
art.146 - cere deținerea a două documente simultan pentru a-și exercita dreptul de deducere - factură și dovada plății.
Dar la art.134 mai există și 134^2 alin.3 care e excepție de la regula generală, de aceea am spus că se pierde dreptul de deducere. Aveți dreptate când spuneți că e o amânare a dreptului de deducere până la plată, doar că art.134^2 spun că exigibilitatea taxei apare odată cu faptul generator, cu excepția de la alin.3 al aceluiași articol prin care exigibilitatea taxei se amână până la încasarea facturii.
Iată de ce
art.145 alin.1 Dreptul de deducere ia naștere la momentul exigibilității taxei.
art.146 - cere deținerea a două documente simultan pentru a-și exercita dreptul de deducere - factură și dovada plății.
Dar la art.134 mai există și 134^2 alin.3 care e excepție de la regula generală, de aceea am spus că se pierde dreptul de deducere. Aveți dreptate când spuneți că e o amânare a dreptului de deducere până la plată, doar că art.134^2 spun că exigibilitatea taxei apare odată cu faptul generator, cu excepția de la alin.3 al aceluiași articol prin care exigibilitatea taxei se amână până la încasarea facturii.
Tomac, tot nu sunt de acord, nici de data aceasta
Pe <hanr753>, ca si client care vrea sa isi deduca TVA, nu il prea intereseaza art. 134^2, unde se vorbeste de exigibilitatea taxei, asa cum este ea definita la art. 134 alin (2), respectiv data la care autoritatea fiscala devine indreptatita sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei. Art. 134^2 il priveste pe furnizorul cu cod de TVA anulat, de la el solicita ANAF-ul plata taxei la momentul cand aceasta devine exigibila. Pe <hanr753> il privesc art. 145 si 146, deoarece el este in pozitia de a-si deduce TVA, nu de a si-l colecta conform art. 134. Ori la art. 145 alin. (1^1) se vorbeste doar de o amanare a dreptului de deducere. Pana la urma, mi se pare si corect...din moment ce furnizorul trebuie sa-si colecteze TVA-ul prin 311 poz. B (Livrări de bunuri și/sau prestări de servicii efectuate
înaintea anulării înregistrării în scopuri de TVA în condițiile art. 153 alin. (9) lit. a) ‐ e), g) sau h) din Codul fiscal, dar a căror exigibilitate intervine, potrivit sistemului TVA la încasare, în perioada în care persoana impozabilă nu are cod valabil de TVA), nu e logic/drept ca si eu sa mi-l deduc?

înaintea anulării înregistrării în scopuri de TVA în condițiile art. 153 alin. (9) lit. a) ‐ e), g) sau h) din Codul fiscal, dar a căror exigibilitate intervine, potrivit sistemului TVA la încasare, în perioada în care persoana impozabilă nu are cod valabil de TVA), nu e logic/drept ca si eu sa mi-l deduc?
Eu zic că-l interesează prin prisma a ce scrie la art.145
En Garde! 

Nu merge linkul dat. Duce către pagina principală nu către un articol anume 

La mine merge ..., m-a dus la adresa de mai jos ...
http://www.avocatnet.ro/content/article ... ctive.html
http://www.avocatnet.ro/content/article ... ctive.html
Marian Apetre
Interesanta decizie!
Rastoarna toata logica finantelor din Romania, vis-a-vis de drepturi de deducere in cazul firmelor inactive.
Din pacate, cred ca cei carora le-a fost anulat dreptul de deducere si au o sentinta definitiva in acest sens, nu le ramane decat sa faca recurs la CJUE.
Rastoarna toata logica finantelor din Romania, vis-a-vis de drepturi de deducere in cazul firmelor inactive.
Din pacate, cred ca cei carora le-a fost anulat dreptul de deducere si au o sentinta definitiva in acest sens, nu le ramane decat sa faca recurs la CJUE.
Eugen Pintea
A mers pana la urma, tomac? Googaleste eventual "cjue C-277/14", am fost plecat zilele acestea si n-am avut acces la net. E interesanta decizia CJUE din perspectiva art. 11 alin. (11) din noul CF