factura de comision pt. export - inregistrare

popescuv903

factura de comision pt. export - inregistrare

#1 Mesaj de popescuv903 »

Eu, societatea A pj romana cu sediul in RO produce si exporta marfa in China catre firma chineza B, printr-un intermediar chinez - firma C- care percepe un commission aplicat la valoarea marfii livrate. Primesc de la comisionar o factura de comision (commission invoice sau debit note) calculat conform intelegerii scrise dintre parti. Probleme:
1.Nu stiu cum sa inregistrez corect aceasta factura dpdv al tva si cum/unde apare in jurnalul de cumparari si in D300.
2.Daca firmele comisionare chineze prezinta documente care atesta ca sunt platitoare de taxe si impozite in China, eu nu mai retin la sursa 16% impozit pe venit. E corect? Dar pentru cei cu sediul in Hong Kong?
Multumesc pentru ajutor.

tomac

Re: factura de comision pt. export - inregistrare

#2 Mesaj de tomac »

1. Ca o cumpărare cu factură. Nu are un tratament aparte.
2. Da - nu contează țara. Contează să vă prezinte certificat de rezidență fiscală.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

popescuv903

#3 Mesaj de popescuv903 »

Multumesc. Am inregistrat la intrari valuta fara bifa la tip. Observ ca se calculeaza automat tva 20%, se trece si in jurnalul de cumparari cu baza si tva la codul 6-7. Nota contabila este 628=401 cu valoarea facturii si 4426=462 cu valoarea tva calculata de saga. Factura este emisa de chinez in usd. Nefiind la birou, nu pot verifica acum daca si cum se inchide 4426 si 462. Presupun ca trebuie sa modific eu cota de tva , sa pun 0, si atunci ar fi ok. O sa verific maine si revin.
Seara buna.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Se întâmplă așa pentru că ați completat cota de TVA în detalii. Nu este cazul decât la importuri de bunuri în baza DVI. La prestări nu se completează cota de TVA.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

popescuv903

#5 Mesaj de popescuv903 »

Da, aveti dreptate, multumesc frumos pentru lamuriri.

Scrie răspuns