investitii imobiliare

vancil

investitii imobiliare

#1 Mesaj de vancil »

Ordin 1802/2014
"Investiţii imobiliare
197. -
(1) Investiţia imobiliară este proprietatea (un teren sau o clădire - ori o parte a unei clădiri - sau ambele) deţinută (de proprietar sau de locatar în baza unui contract de leasing financiar) mai degrabă pentru a obţine venituri din chirii sau pentru creşterea valorii capitalului, ori ambele, decât pentru:
a) a fi utilizată în producerea sau furnizarea de bunuri sau servicii ori în scopuri administrative; sau
b) a fi vândută pe parcursul desfăşurării normale a activităţii.
(2) O proprietate imobiliară utilizată de posesor este o proprietate imobiliară deţinută (de proprietar sau de locatar în temeiul unui contract de leasing financiar) pentru a fi utilizată la producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii sau în scopuri administrative.
198. - Următoarele constituie exemple de investiţii imobiliare:
a) terenurile deţinute, mai degrabă, în scopul creşterii pe termen lung a valorii capitalului, decât în scopul vânzării pe termen scurt, pe parcursul desfăşurării normale a activităţii;
b) terenurile deţinute pentru o utilizare viitoare încă nedeterminată. În cazul în care o entitate nu a hotărât dacă va utiliza terenul fie ca pe o proprietate imobiliară utilizată de posesor, fie în scopul vânzării pe termen scurt în cursul desfăşurării normale a activităţii, atunci terenul este considerat ca fiind deţinut în scopul creşterii valorii capitalului;
c) o clădire aflată în proprietatea entităţii (sau deţinută de entitate în temeiul unui contract de leasing financiar) şi închiriată în temeiul unuia sau mai multor contracte de leasing operaţional;
d) o clădire care este liberă, dar care este deţinută pentru a fi închiriată în temeiul unuia sau mai multor contracte de leasing operaţional;
e) proprietăţile imobiliare în curs de construire sau amenajare în scopul utilizării viitoare ca investiţii imobiliare."

Nu inteleg de ce la exemple scrie “inchiriere in baza unui contract de leasing operational” si nu simplu contract inchiriere? Are importanta ce tip de contract de inchiriere este pentru a incadra o imobilizare la investitii imobiliare?

Multumesc pentru sprijinul acordat!

tomac

Re: investitii imobiliare

#2 Mesaj de tomac »

Nu. Contează destinația clădirii. Scopul pentru care am ridicat-o. Dacă o folosesc pentru afacerile mele - activitate de birou, activitate economic proprie e una, dar dacă am ridicat-o pentru a o închiria terților, pentru a-mi produce ea însăși venituri atunci e investiție imobiliară.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

furduiv42

Re: investitii imobiliare

#3 Mesaj de furduiv42 »

In cazul in care am desfasurat activitate proprie intr-un spatiu proprietate personala si in anul 2015 am incetat activitatea si am optat pentru a inchiria acel spatiu comercial trebuie sa tranfer valoarea lui din contul 212 in 215?

Scrie răspuns