Cum se inregistreaza factura de import

petreg942

Cum se inregistreaza factura de import

#1 Mesaj de petreg942 »

Buna ziua,

Ma ajuta si pe mine cineva?
Este prima data cand facem un import si nu stiu cum sa inregistrez urmatoarele:
- Proforma Invoice
-DVI
- Factura de prestatii vamale
- Factura pt. transport
- TVA import( dar nu am factura pt. aceasta)

tomac

Re: Cum se inregistreaza factura de import

#2 Mesaj de tomac »

Proforma nu o înregistrați. Trebuie să aveți și factură finală, nu proforma, cea în baza căreia s-a făcut vama.
Se operează prin intrări-valută. Vedeți tutorialul dedicat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

petreg942

#3 Mesaj de petreg942 »

Cred ca trebuia sa scriu mai detaliat. La acest prim import pe care il avem, eu a trebuit sa fac asta:
1. Am achitat proforma invoice cu op inainte sa-mi ajunga Marfa (Marfa e din Turcia). Cum se inregistreaza? Daca il operez in banka in valuta va trebui sa pun un cont contabil iar la furnizor nici nu am cum pt ca nu am inregistrat o factura inainte.
2. Am achitat tva vama cu op. Cum se inregistreaza in banca, in ce cont contabil?
3. Mi-a sosit Marfa cu DVI si cu invoice original. Unde sa intru sa inregistrez si cum?
4. Mi-a venit si o factura de prestari vamale de la furnizorul nostru care se ocupa de import in vama. Cum inreg? Banuiesc ca se face inregistrarea la facturi intrari dar contul?
Eu pana acum nu am lucrat cu importul. Nu stiu cum sa fac inregistrarile. Nu stiu de unde sa incep si unde sa fac inregistrarile.

Mersi mult !

fagarasa176

#4 Mesaj de fagarasa176 »

1. pe un cont de avansuri 4091.analitic
2. 462.analitic vama, iar in momentul introducerii facturi pe coloana "Cont coresp. TVA" treceti contul respectiv, dupa validare factura soldul contrului trebuie sa fie zero
3. Inregistrati pe baza de DVI in meniul Operatii-->Intrari-valuta, in prealabil bifati in configurare societati "Cu operatii in valuta"
4. Eu o duc pe cheltuieli nu o distribui in valoarea marfii prin pozitii tarifare
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

Scrie răspuns