Vanzare produse in cadrul unei expozitii in Italia

otiliae682

Vanzare produse in cadrul unei expozitii in Italia

#1 Mesaj de otiliae682 »

Va rog ajutati-ma cu o opinie privitoare la urmatoarea speta: un srl din Romania va participa la o expozitie cu vanzare in Italia, unde intentioneaza sa isi comercializeze productia proprie (produse handmade, preponderent unicate). Produsele vor fi transportate cu autoturismul firmei, cu aviz de insotire.
Ce documente ar trebui intocmite in momentul vanzarii: este corect sa se emita factura si chitanta in EUR catre client = persoana fizica sau juridica din Italia si implicit sa se incaseze in EUR?
Multumesc,

tomac

Re: Vanzare produse in cadrul unei expozitii in Italia

#2 Mesaj de tomac »

Bună întrebare. Eu v-aș răspunde că e obligat să emită bon fiscal. Că legea nu spune că nu se emite dacă e în altă valută vânzarea.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

scortarum

#3 Mesaj de scortarum »

In opinia mea nu e nevoie de bon fiscal (cel putin dupa legea romana), conform art. 1 din norme HG 479/2003 de aplicare a OUG 28/1999
Art. 1.
(1) În sensul art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, prin agenţi economici se înţelege persoanele fizice şi juridice, asociaţiile familiale, precum şi orice alte entităţi care efectuează cu plată, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, livrări de bunuri cu amănuntul şi/sau prestări de servicii direct către populaţie, cu excepţia instituţiilor publice.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Normele alea spun multe lucruri care în realitate nu se mai pot aplica de când s-a modificat legea :)
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

otiliae682

#5 Mesaj de otiliae682 »

Solutia mea este sa fiscalizez incasarile la intoarcerea in Romania, utilizand casa de marcat - nicio problema in aceasta privinta.
Dar ramane intrebarea ce fac cu italienii (clienti si chiar organ de control fiscal). :)))
Voi incerca sa aflu de la organizatorii targului cum procedeaza ceilalti expozanti straini.

scortarum

#6 Mesaj de scortarum »

Vezi N.M. de la TVA pct. 7 alin. (13)
(13) Transferul prevăzut la art. 270 alin. (10) din Codul fiscal este o operațiune asimilată unei livrări intracomunitare cu plată de bunuri, fiind obligatoriu să fie respectate toate condițiile și regulile aferente livrărilor intracomunitare, inclusiv cele referitoare la scutirea de taxă. Caracteristic acestei operațiuni este faptul că în momentul expedierii bunurilor dintr-un stat membru în alt stat membru acestea nu fac obiectul unei livrări în sensul art. 270 alin. (1) din Codul fiscal și, pe cale de consecință, aceeași persoană impozabilă care declară transferul în statul membru unde începe transportul bunurilor trebuie să declare și achiziția intracomunitară de bunuri asimilată în statul membru în care aceasta are loc. Exemple de transferuri: transportul în alt stat membru de bunuri importate în România, efectuat de persoana care a realizat importul, în lipsa unei tranzacții în momentul expedierii, transportul/expedierea de bunuri mobile corporale din România în alt stat membru în vederea constituirii unui stoc care urmează a fi vândut în respectivul stat membru, transportul de bunuri în alt stat membru în vederea încorporării într-un bun mobil sau imobil în respectivul stat membru în situația în care persoana respectivă prestează servicii în respectivul stat membru, transportul/expedierea unui bun mobil corporal din România în alt stat membru în vederea reparării și care, ulterior, nu se mai întoarce în România, situație în care nontransferul inițial devine transfer, transportul/expedierea din România de materii prime în vederea prelucrării în alt stat membru și care, ulterior, nu se mai întorc în România, situație în care nontransferul inițial al materiilor prime devine transfer.
Mai vezi si art. 319 alin. (9)

... si trebuie sa te inregistrezi in scopuri de TVA in Italia ca sa nu iti autofacturezi cu TVA

Scrie răspuns