Buna ziua,
Am o problema la Tva deductibil, ce imi apare in jurnalul de cumparari difera de cel din balanta(TVA-ul de pe documentele de plata-care se poate vizualiza din operatii -articole contabile). Va rog sa imi spuneti ce pot face. Va multumesc!
diferenta TVA
Re: diferenta TVA
Să verificați de unde provine cauza diferenței. Pot fi cauze multiple.
Comparați pe perioade.
Deschideți fișa contului 4426 pe perioada 1-10 august și jurnalul de cumpărări pe aceiași perioadă. În jurnalul de cumpărări apăsați butonul ce are ca pictogramă un calculator. Suma de acolo trebuie să fie similară cu rulajul debitor al lui 4426. Dacă nu este, schimbați intervalul: puneți 1-5 august. Dacă acolo nu aveți diferențe mergeți pe zilele din 6 la 10 august. Dacă în primele 10 zile din august nu sunt diferențe, atunci luați intervalul 11-20 august.
Comparați pe perioade.
Deschideți fișa contului 4426 pe perioada 1-10 august și jurnalul de cumpărări pe aceiași perioadă. În jurnalul de cumpărări apăsați butonul ce are ca pictogramă un calculator. Suma de acolo trebuie să fie similară cu rulajul debitor al lui 4426. Dacă nu este, schimbați intervalul: puneți 1-5 august. Dacă acolo nu aveți diferențe mergeți pe zilele din 6 la 10 august. Dacă în primele 10 zile din august nu sunt diferențe, atunci luați intervalul 11-20 august.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Si eu am aceasta problema si ca sa ma puteti ajuta incerc sa va explic: in data de 05.08 am o factura cu apa pt angajati(tva 9%) si garantie dispenser(20%). Garantia se storneaza pe o alta factura. Plata se face cu cardul. Cand merg sa operez la banca aeasta plata imi calculeaza 20% tva nu 9. Ce nu fac bine?
Si eu am aceasta problema, am un cabinet veterinar si primesc pe aceeasi factura marfa cu 9% si cu 20%.Factura respectiva se plateste in mai multe transe in perioade diferite de timp.Firma mai aplica si TVA la incasare.
Cand fac Inchidere luna-Inchidere TVA imi apare o pozitie cu "Reglare TVA neexigibila intrari luna...." cu o anumita suma (ce-i drept nu prea mare pana la 10 lei) si nu stiu cum sa o identific si sa o rezolv.
Ne-ar fi de mare ajutor daca prin programul SAGA, asa cum apare aceasta suma la Note contabile, sa apara si de unde sunt acele reglari ca sa le putem verifica si corecta.
Cand fac Inchidere luna-Inchidere TVA imi apare o pozitie cu "Reglare TVA neexigibila intrari luna...." cu o anumita suma (ce-i drept nu prea mare pana la 10 lei) si nu stiu cum sa o identific si sa o rezolv.
Ne-ar fi de mare ajutor daca prin programul SAGA, asa cum apare aceasta suma la Note contabile, sa apara si de unde sunt acele reglari ca sa le putem verifica si corecta.
Inregistreaza fiecare pozitie de TVA separat. Iar cand faci plata decizi care parte il plateti si cum.
Pentru moment asta este singura solutie.
Pentru moment asta este singura solutie.
Ce inseamna sa inregistram separat? Sa introducm ca si cum ar fi doua facturi? Pana acum am introdus o factura cu doua pozitii, una cu tva 9% si alta cu 20.
Daca te deranjeaza cum se procedeaza atunci, da.
Programul calculeaza o medie, mai exact la suma platita calculeaza TVA-ul aferent din factura, dupa care la sfarsit de luna iti regleaza.
Daca ai o factura pe care ai pozitii cu TVA 20, 9, 5 si 0 atunci in prima faza iti inchide pozitia unde cota de TVA este cea mai mare. Este posibil ca nu este neaparat cea mai buna solutie, dar ma gandesc ca tehnic asa s-a putut rezolva.
Programul calculeaza o medie, mai exact la suma platita calculeaza TVA-ul aferent din factura, dupa care la sfarsit de luna iti regleaza.
Daca ai o factura pe care ai pozitii cu TVA 20, 9, 5 si 0 atunci in prima faza iti inchide pozitia unde cota de TVA este cea mai mare. Este posibil ca nu este neaparat cea mai buna solutie, dar ma gandesc ca tehnic asa s-a putut rezolva.