Reglare TVA neexigibila intrari

bizganf

Reglare TVA neexigibila intrari

#1 Mesaj de bizganf »

Buna ziua,
Am preluat o societate cu baza de date indexata la sf lunii martie 2021.
Dupa inregistrarea tuturor documentelor aferente lunii aprilie, am validat luna pt decont de tva, iar la 4426 am o reglare de tva neexibigila, cu o suma destul de mare.
Am mai cautat pe forum situatii asemanatoare, dupa care am devalidat luna, am devalidat toate intrarile, am reintrodus platile casa/banca, insa suma tot acolo este :(
Ceea ce am facut mai deosebit daca pot spune asa, este ca la situatia furnizorilor, sunt cativa dintre ei (vechi) la care s-au facut compensari cu note dar nu s-a dat reglare sau verificare, oare sa fie asta problema?
In jurnal imi apar furnizorii despre care am vb mai sus si care sunt cu tva la incasare.
Cum as putea sa rezolv aceasta situatie?
Iar daca este vorba de reglarea furnizorilor vechi , cum as putea face fara sa devalidez din spate ca sunt f vechi (2014-2015-2017)
Mentionez ca nu-mi apare in decont, insa in balanta se adauga la TVA ul de plata, care il am in luna :(
Apreciez un raspuns!
Multumesc anticipat!

pomparaus

Re: Reglare TVA neexigibila intrari

#2 Mesaj de pomparaus »

Compensare furnizori, cum si cu cine i-ai compensat?
Daca inchid furnizori vechi (s-au prescris, am confirmari de solduri in baza carora reglez fisele) cu tva la incasare, NC 401=7588 imi va genera tva deductibila care e in favorea firmei, nicidecum sa se adauge la TVA de plata.
Doar daca ai inchis clienti cu tva la incasare vei avea colectat mai mult care iti mareste TVA-ul de plata.

bizganf

#3 Mesaj de bizganf »

Compensarile s-au facut in luna corespunzatoare (cand s-au platit), acum in fisa au sold 0, dar la situatie furnizori avans sold restant.
Aici eu am dat reglare, ca sa nu mai am si aici sold.
NOta care s-a facut in luna aprilie este 4428.tp-4426 cu suma respectiva, insa dupa cum spuneam se adauga la tva ul de plata si nu inteleg de ce!
Nu am clienti cu TVA la incasare.

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Pai daca ai facut 4428=4426 e normal sa iti majoreze tva-ul de plata pentru ca ti-ai diminuat tva-ul deductibil.

bizganf

#5 Mesaj de bizganf »

Nu am facut eu nici o nota, s-a facut automat dupa validarea lunii.
aici este problema, ca nu intelesg de unde a facut programul asa o reglare

pomparaus

#6 Mesaj de pomparaus »

Probabil ai avut 409=401 la furnizori cu tva la incasare si e logic ca la reglare sa iti genereze 4428=4426 pt.ca ti-a stornat 409 si tva-ul aferent lui.
E corect ce face programul : ori iti reglezi furnizorii si platesti TVA, ori renunti la acea "reglare" si ramai cu sold in 409 fara sa platesti TVA mai mult.

bizganf

#7 Mesaj de bizganf »

Am gasit pana la urma problema cu ajutorul celor de la saga service.
Era vb despre o nota facuta eronat de prin 2015, si programul tot regla ca val din decont s fie lafel cu ctb.
Multumesc oricum pt raspunsuri

Scrie răspuns