deces asociat unic

Mesaj
Autor
mursani
Mesaje: 207
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

deces asociat unic

#1 Mesaj de mursani »

buna dimineata ma poate cineva lamurii daca un asociat unic a decedat atunci se face succesiune ptr firma sau obligatoriu si pentru restul bunuriulor din proiprietatea s-a astept raspunsurile voastre multumesc

Avatar utilizator
chirigiui509
Mesaje: 166
Membru din: Mar Iun 06, 2017 11:16 pm
Localitate: Petrosani
Contact:

Re: deces asociat unic

#2 Mesaj de chirigiui509 »

În această situație, cu privire la societate se vor avea in vedere prevederile actului constitutiv coroborate cu cele ale art.202, alin.(3) respectiv art.229, alin(2) din Legea 31/1990.
Interimar, continuarea activității poate fi realizata de către moștenitorii sezinari care (în această perioadă) au dreptul sa administreze patrimoniul si sa exercite drepturile societare ale asociatului decedat (art.1125 ș.u. Cod civil).
Calitatea de moștenitor sezinar este strâns legată de vocația succesorală și (potrivit doctrinei) în această categorie sunt cuprinși soțul supraviețuitor, descendenții și ascendenții privilegiați.
Atenție însă că simpla existență a unor moștenitori sezinari nu este suficientă în absența unei acceptări exprese sau tacite a moștenirii, fapt care le-ar permite acestora să-și exercite drepturile și prerogativele sezinare.
Moștenitorii sezinari pot asigura continuitatea societății, temporar, până la translatarea dreptului de proprietate asupra părților sociale, acesta din urmă fiind un act de dispoziție care excedează administrării.

Dezbaterea succesorală poate fi făcută parțial, cu privire la părțile sociale ale societății și mai târziu să vizeze restul patrimoniului.
Este destul de probabil ca notarul să vă solicite să-i prezentați un calcul al activului net contabil al societății. Este recomandat, de asemenea, ca în procedura succesiunii să se facă vorbire despre situația contului de profit și pierdere, a rezultatului reportat, a rezervelor, a situației privind dividendele, a fondurilor proprii (dacă există) și (nu în ultimul rând) a situației analitice a activului și pasivului societății.
Vă recomand să solicitați asistență juridică din partea unui avocat pe întregul parcurs al dezbaterii succesorale întrucât procedura în sine poate să prezinte aspecte mult mai complexe (mai ales dacă între moștenitori sunt și minori).

În legătură cu speța dumneavoastră:
https://www.legalconsult.ro/despre-dreptul-de-sezina-si-posesie/59.htm
https://notari.pro/forum-notarial/succesiune-mostenire/1374-succesiune-partiala
https://legeaz.net/noul-cod-civil/art-1125-notiune-sezina-transmisiunea-mostenirii

gheorghei642
Mesaje: 759
Membru din: Lun Mai 10, 2010 12:00 am

Re: deces asociat unic

#3 Mesaj de gheorghei642 »

Actele ce compun dosarul juridic al firmei impreuna cu certificatul de deces si actele de identificare a sotului supravietuitor codevalmas sau nu si ale mostenitorilor, se depun la notar care va deschide dosar succesoral. In continuare, notarul va emite Act de lichidare a regimului comunitatii legale - declararea bunurilor si datoriilor proprii ale fiecarui sot. In baza declaratiei mostenitorilor si a probelor din dosar, notarul stabileste masa succesorala, numarul si calitatea mostenitorilor. Dupa parcurgerea fiecarei etape ( cand vor fi aduse ca probe si ultima situatie financiara anuala depusa la MF/ONRC, respectiv certificatul de atestare fiscala al firmei) se ajunge la emiterea Act de partaj succesoral pentru fiecare parte, in loturi, reprezentand numarul de parti sociale, valoarea nominala si valoarea totala.
Actul de partaj va putea, ulterior, sta la baza emiterii hotararii asociatilor desemnati sa continue activitatea firmei, actualizarii Actului constitutiv si inregistrarii mentiunii in registrul comertului.

mursani
Mesaje: 207
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: deces asociat unic

#4 Mesaj de mursani »

multumesc

Scrie răspuns