Compensare pierdre din 2024 cu profit nerepartizat din anii precedenți

opreac633

Compensare pierdre din 2024 cu profit nerepartizat din anii precedenți

#1 Mesaj de opreac633 »

Bună ziua,
Este corect să compensez pierderea realizată in 2024 cu profitul nerepartizat din 2022 și 2023 ? Profitul nerepartizat acoperă pierderea.

herganiec

Re: Compensare pierdre din 2024 cu profit nerepartizat din anii precedenți

#2 Mesaj de herganiec »

Pierderea contabilă nu trebuie confundată cu pierderea fiscală.
Profitul nerepartizat din anii anteriori poate fi utilizat pentru acoperirea pierderilor contabile.
Pierderea fiscală (cea declarată în Declarația 101) trebuie recuperată conform Codului Fiscal, prin reportare pe o perioadă de maximum 7 ani, și nu poate fi acoperită direct din profitul nerepartizat.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

opreac633

#3 Mesaj de opreac633 »

Trebuia să menționez ca pierderea este realizată de o microîntreprindere plătitoare de impozit pe venit.
Mulțumesc

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

@opreac633 ai un mesaj privat.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

gogoasaa

#5 Mesaj de gogoasaa »

Eu am o alta situatie : trim.I si II am profit ca micro. 1000 lei iar trim.III si IV am pierdere 300 lei, cum repartizez la sf.de an ? 1000 profit nerepartizat iar pierderea in 01.2025 in analitice distincte, pierdere deductibila si pierdere nedeductibila ? am inteles ca nu se amesteca cele 3 rezultate !

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

Da, la sfârșitul anului, trebuie să repartizezi rezultatele contabile astfel încât să reflecte corect atât profitul, cât și pierderea, fără a le compensa între ele.

gogoasaa

#7 Mesaj de gogoasaa »

Multumesc pt.raspuns, asa credeam si eu ca trebuie facut.

Scrie răspuns